Yumaklı'dan CHP'li belediyelere başıboş sokak köpeği tepkisi: Yapmıyorum deme şansları yok

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı başıboş sokak köpeklerin belediyeler tarafında toplanması hakkındaki TBMM'de geçen kanunu hatırlatıp karara uymama sinyali veren CHP'li belediyeler için "Karara uymama şansları yok'! dedi.

GİRİŞ 23.08.2024 17:47 GÜNCELLEME 23.08.2024 17:47
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ÜLKE TV'ye konuk oldu. ÜLKE TV Ankara Temsilcisi Mustafa Pala'nın sorularını yanıtlayan Bakan Yumaklı orman yangınlarından başıboş sokak köpeklerin toplatılmasına kadar pek çok konuda önemli açıklamalar yaptı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan önemli açıklamalar...

Orman yangınları özellikle siz sahadaydınız yoğun bir çalışma yürüttünüz risk halen devam ediyor mu?

Önümüzdeki 4 gün bizim için son derece kritik o gün için söylemiştim. Ve çok yüksek sıcaklıklar söz konusu yani bu da tam bir yangının çıkması için yeterli. Neye ihtiyacı var küçük bir kıvılcımın çıkması yeterli. Bunu söylediğim gün maalesef bir yangınla karşılaştık. Bu haftada kritik ama 15 Eylül'e kadar biz alarm durumundayız.

NE İSTİYORUZ?

Vatandaşlarımızın eğer mümkünse kapalı alanların dışında bir kibrit bile çakmasın.

En son Bolu Gerede ve Kızılcahamam sınırındaki yangının çıkış sebebi bir demircinin spiralle demiri keserken çıkan kıvılcımdan kaynaklanmış. Rüzgarın etkisi ile ormana sirayet etmiş. Bu da bizi çok uğraştırdı çünkü yaşam alanları ile ormanlık alanlar iç içe geçmiş.

Bu orman yangınına zemin hazırlayan durumları göz önüne alarak hassasiyet göstermesi gerekiyor. 

Biz yangınların çıkmamasını sağlayan bir bakanlığız. Özellikle son dönemde yangınlara müdahale süreside 11 dakikaya düştü. Geçmiş dönemlerde bu süre 45 dakika idi. Her geçen gün daha da iyileşiyor.

Son 5 günde 300'ün üzerinde yangın çıktı. Yangına müdahale zamanımızı 11 dakikaya düşürdük.

Biz 2 yıldız başka bir husus daha uyguluyoruz. Orman yangınlarındaki başarı yangının çıkmasıdır. Dikkat edersek yangın çıkmıyor. Haziran ayında ormanım benim kampanyasını yaptık. Bütün yapılan çalışmaların bir kez daha üzerinden geçip hatırlattık.

Bu süreç içerisinde bizlere destek olan bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

YANGINA MÜDAHALE ARAÇLARI

14 iha, 105 helikopter, 776 kule, 26 uçak, 5 binin üzerinde arazöz...

130 binin üzerinde de gönüllülerimiz var. Eğitimden geçerler gerekli ekipmana sahiptirler.

Yani filomuz oldukça yeterli. Çünkü her yangında gündeme geliyor.

Muhalefet havacılıkta bizim yangın söndürme uçaklarımız yeterli değil. Helikopterimiz yok. Uçuk almalıyız şeklinde söylemlerde bulunuyorlar.

İşte bunu söyleyenlerin merak ediyorum acaba nasıl bir çalışması var?

Yeterli ne demek? Ne olunca yeterli oluyor.

Yani sadece bütün bunları konuşmak basit. Biraz önce dedim ki önümüzdeki 4 gün çok kritik 15 Eylül'e kadarda alarm durumundayız.

Biz konumlandırmalarımızı neye göre yapıyoruz? Biz risk analizlerine göre konumlandırmamızı yapıyoruz. 58 noktada hava araçlarımız konumlandırılmıştı. 

Yoksa bir gün içinde çok ciddi 8 tane yangını aynı anda olacak ve siz bir problem oluşmadan söndüreceksiniz. 

ORMANLAR YANIYOR BU YANAN YERLERE KARŞI BİR ŞEYLER YAPILIYOR MU?

Aslına bakarsanız şuandaki konuşmalarımız hep iddialara karşı cevaplar olarak gidiyor. Biz o iddialara he zaman cevap veriyoruz yine verelim.

Ormanlar anayasa ile teminat altına alınmıştır. Biz hep şunu söylüyoruz varsa örnekleri getirsinler. Yeter ki şu yılda yandı siz burayı imara açtınız. Böyle bir örneği yoktur. Bir sonraki yılın sonuna kadar tohumla ve fidanla buluşturulur.

Türkiye'de yanan orman alanları imara açılamaz. Çünkü anayasa teminattır burada.

SUSUZLUK SORUNU VAR MI?

Tarımsal üretim yapılan yerlerde su tüketimi çok fazla. Tarımsal sulamaya çok fazla ağırlık vermiş durumdayız.

Elimizdeki bütçenin neredeyse tamamını tarımsal sulamaya ayırdık. Yani kapalı devre sulama sistemlerinden bahsediyoruz. Burada vatandaşlarımızdan istediğimiz şu, sizlerde damla sulamaya geçin. Damla sulamayla ilgili yapacağınız yatırımın yarısını devlet karşılıyor. Bu şuanda var. 

Bakanlık olarak damlama sulamaya yönelik yüzde 50 destek ödemesinde bulunuyoruz.

Su kullanımındaki bilgilendirme ve bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz.

Su konusu bizim en hassas konu başlıklarımızdan bir tanesi.

Sıfır atık konusundaki verimlilik, şu anda yoğun bir şekilde tüm valiliklere bilgilendirici materyaller gönderildi.

BAŞIBOŞ KÖPEKLERİN TOPLANILMASI

Belediyeler ne yapıyorlar toplamaya başladılar mı?

Sokaklardaki sahipsiz hayvan olması aynı zamanda sorumsuzluğu geliyor. Şimdi sokaklarda sahipsiz hayvan olması herkes tarafından bir problem olarak kabul edildi mi edildi.

Bunun çözümü nedir? Sokaklardan sahipsiz hayvanların toplamasıdır.

 Bu yasal düzenleme şunu getirdi. Sahipsiz hayvanı al rehabilite et, sahiplendir eğer sahiplendiremediysen hayvan bakım yerlerinde bakım alanları oluştur ve sahiplendirene kadar orada tut yeniden sokağa salma.

Şimdi bunu bir katliam yasası diye vurgulamaya çalışanların vatandaşımızın önüne getirmeye çalışanların yapmak istedikleri hayır bu hayvanlar sokaklarda devam etsin.

Sorun sokaklarda hiçbir sorumluluğu olmayan sahipsiz hayvanların olması ise çözümde bunların sokaklardan toplanması ve sahiplendirilmesi, rehabilitasyonunun yapılması ise neden buna katliam yasası diyoruz ve neden bunların tekrar salınmasını istiyoruz?

Buradaki düşünceyi arka plandaki niyeti ben vatandaşımızın sağ duyusuna bırakıyorum.

Hiçbir şekilde bu bir katliam yasası değildir bu bir sahiplendirme yasasıdır. Ben bu konunun daha fazla manipüle edilmesinin doğru olduğunu düşünmüyorum.

''CHP'Lİ BELEDİYELER TOPLAMAYACAĞIZ DİYOR''

Kamu görevlilerinin ben kamu görevimi yerine getirmeyeceğim deme şansı yok.

Belediyeler kanuna uyacak. Herkes kendisine TBMM tarafından kabul edilmiş yasada çizilmiş olan görevleri yerine getirecek. Kamu görevlilerinin ben kamu görevlerimi yerine getirmiyorum deme şansı yok.

KAYNAK: HABER7
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 48
  • Fakuittin Manisalı 4 gün önce Şikayet Et
    İç güvenlik meselesi haline gelen başıboş sokak köpeklerinin güçlü bir lobisi var ve "Bu lobiyi ikiye ayırmak gerekiyor: Bir kısmı köpek maması üreten uluslararası şirketlere aparatlık yapıyorlar. Diğer kısmı ise kelimenin tam anlamıyla ruh hastası. Bu ikinci kısım, köpek sevgisini abartmış ve adeta köpekperest olmuş durumdalar. Kalplerinde insana dair en küçük bir merhamet kalmamış.
    Cevapla
  • SELAMİ KESKİN 2 hafta önce Şikayet Et
    ABD ve Avrupa ülkelerinde köpek dışkısına ağır yaptırımlar getirilirken Türkiye’de başıboş köpeklerin dışkılarından yayılan ‘echinococcus granulosus’ parazitinin neden olduğu kist hidatik vakaları artıyor. Türkiye'de, 2005 yılında 175 kist hidatik vakası yaşanırken 2019 yılında 1867 kişi bu hastalığa yakalandı. Vakaların 2017, 2018 ve 2019 yıllarında sert yükselişe geçtiği görüldü ve has
    Cevapla
  • hadi 3 hafta önce Şikayet Et
    o halde uymayana ne yaptığınızı gösterin. kanun çıkalı çok oldu.
    Cevapla
  • öneri 3 hafta önce Şikayet Et
    Fatma şahinden başka kanuna uyan ak partili belediye duymadık daha.mhpli bbpli yrpli belediyeler de uymuyor kanuna. Akpartili mhpli bbpli belediyeler bari uysun kanuna. Orman bakanlığı da ormandaki başıboş köpekleri sayıları çok artmışdomuzları temizlesin lütfen.ormandaki köpekler kurtlarla çakallarla üreyip soylarını bozuyormş,nesl itükenme tehlikesi altındaki hayvanları yok ediyormuş.
    Cevapla
  • Aslı 3 hafta önce Şikayet Et
    Ee Devletin işinide devlet yapacak alçak belediyelerin işinide Devlet yapacak Söylermisiniz bu belediyeler ne işe yarıyor Vergileri nimet nimet diye toplamasını biliyorlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle