Elektrik faturalarında köklü değişiklik

Milli Akıllı Sayaç Sistemi geliyor ve konut ya da dükkanlardaki elektrik sistemlerini köklü bir şekilde değiştimeye hazırlanıyor.

GİRİŞ 22.08.2024 14:57 GÜNCELLEME 22.08.2024 22:56
Bu Habere 92 Yorum Yapılmış

Türkiye'de elektrik aboneliğiyle ilgili önemli bir yenilik devreye alındı. 1 Ocak 2024 itibarıyla uygulamaya alınan Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS), elektrik tüketim verilerini cep telefonları üzerinden takip edilebilmesini sağlıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından tasarlanan bu sistem, akıllı sayaçlar ve merkezi yazılım arasında iki yönlü haberleşme sağlayarak veri doğruluğunu ve güvenliğini artırıyor.

MASS sistemi, modemlerden haberleşme yazılımlarına ve kullanıcı mobil uygulamalarına kadar geniş bir teknoloji yelpazesini kapsıyor. Bu sistem sayesinde, elektrik dağıtım sistemine bağlı sayaçların verileri daha hızlı ve doğru bir şekilde toplanabiliyor.

YIL SONUNA KADAR DEĞİŞTİRMEK ZORUNLU

 

Ancak, mevcut sayaçların akıllı sayaçlarla değiştirilmesi ve gerekli altyapının kurulumu gibi konular, dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilerin sorumluluğunda. Yıl sonuna kadar bu değişikliklerin yapılması zorunlu.

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ), akıllı sayaçların geçmiş verilerini de içerecek şekilde takip edilebilmesini sağlayacak mobil uygulamanın geliştirilmesi için çalışmalara başladı. Bu uygulamanın 1 Temmuz 2025 tarihine kadar tamamlanması hedefleniyor.

Elektrik dağıtım şirketleri, bu yeni uygulamanın düzgün çalışabilmesi için gerekli verileri EPİAŞ’a sağlaması gereken altyapıyı aynı tarihe kadar oluşturmak zorunda. Yani, 1 Temmuz 2025’e kadar bu veri altyapısının hazır olması gerekiyor.

Ayrıca, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) de, merkezi haberleşme yazılımı ile ilgili teknik şartnamesini 1 Ocak 2025 tarihine kadar yayımlayacak.

KAYNAK: ENSONHABER
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 92
  • Sefer 8 ay önce Şikayet Et
    Yiyin efendiler yiyin. Patlayıncaya kadar yiyin.
    Cevapla
  • Dilaver 8 ay önce Şikayet Et
    Kaçak bedeli biri kaçak elektrik kullanmış anlamına gelmez kaçak bedeli trafonda yani elektrik öretilen yerden şehir yani merkeze yani evine gelene kadar kulalınan kablodaki kaçak bedeldir yani siz doğu ve güneydoğu elektrik parasını ödemiyorsunuz
    Cevapla
  • Objektif 8 ay önce Şikayet Et
    Yürü git işine birde yarım aklıyla millete akıl veriyor
    Cevapla
  • Bağımsız 8 ay önce Şikayet Et
    Kayıp ile Kaçağı birbirine karıştırma dostum. Bu ülkede yüksek miktarda KAÇAK var ve bunu da faturasını düzenli ödeyen insanlardan tahsil edildiğini herkes biliyor.
    Cevapla
  • Adalet 8 ay önce Şikayet Et
    Yeni bir soygun. Telekom başka modem kullanmak yasak bizde ayda 60 TL modem kiralama ücreti alıyor. Yeni sistemde sayaç kiralama ücreti gelir. KDV ÖTV TRT sayaç mayaç derken 200 TL elektrik olur 600 tl
    Cevapla
  • Fafashdsd 8 ay önce Şikayet Et
    Ezbere konusmak bedava demi cahiller cahiller doğu dedigin yerde ayda ne kadar elektrik kesintisi oluyor haberin yok günün 24 saatin de 15 saati zaten kesinti yasiyorlar ve bu kesintiye ragmen senden cok fatura ödüyolar bencede zehir zikkim olsun
    Cevapla
  • Hüseyin yemek 8 ay önce Şikayet Et
    Kaçak akımı bedeli bedeli çok saçma bu elektrik şirketlerinin sorunu takip etsinler kullandırmasınlar birde sayaç okuma bedeli kendisine çalışan memurların maşınıda bizden alıyorlar hiç bir yetkili de çıkıp demiyor ki okuma bedelini niye vatandaştan alıyorsun bu senin memurun sen ödeyeceksin bunun maşını okuma bedelini faturalara yansıtamazsın diyemiyor buda devletin sorumsuzluğu dur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle