Turizm gelirinde ikinci çeyrek rekoru kırıldı

Türkiye'nin turizm geliri, yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,8 artarak 14 milyar 875 milyon 518 bin dolar oldu.

GİRİŞ 31.07.2024 11:28 GÜNCELLEME 31.07.2024 15:17
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın nisan-haziran dönemine ilişkin turizm istatistiklerini açıkladı.

Buna göre, turizm geliri, geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla, yüzde 11,8 yükselişle 14 milyar 875 milyon 518 bin dolar olarak kaydedildi.

Turizm gelirinin yüzde 15,9'u ülkeyi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi.

Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket turla organize etti. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 10 milyar 330 milyon 968 bin dolarını kişisel harcamalar, 4 milyar 544 milyon 550 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

Ülkeden çıkış yapan ziyaretçi sayısı bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarak 16 milyon 97 bin 884 kişiye yükseldi. Bu ziyaretçilerin yüzde 14,9'unu 2 milyon 405 bin 675 kişiyle yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.

Söz konusu çeyrekte Türkiye'den çıkış yapan ziyaretçilerin gecelik ortalama harcaması 101 dolar oldu. Yurt dışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcamasının ise 69 dolar olduğu görüldü.

Nisan-haziran döneminde turizm geliri içerisindeki paket tur harcamalarının payı yüzde 30,6, yeme içme harcamalarının payı yüzde 18,5, uluslararası ulaştırma harcamalarının payı ise yüzde 12,2 oldu. Paket tur harcamaları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32,5, yeme içme harcamaları yüzde 10,6 ve uluslararası ulaştırma harcamaları yüzde 1,9 artış gösterdi.

Ziyaretçiler Türkiye'ye yüzde 68,1 ile en çok "gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler" amacıyla geldi. İkinci sırada yüzde 19,1 ile "akraba ve arkadaş ziyareti", üçüncü sırada ise yüzde 5,4 ile "alış veriş" yer aldı. Yurt dışı ikametli vatandaşlar ise ülkeye yüzde 66,5 ile en çok "akraba ve arkadaş ziyareti" amacıyla geldi.

TURİZM GİDERİ YÜZDE 3,9 AZALDI

Yurt içinde ikamet edip başka ülkelere ziyarette bulunan vatandaşların harcamalarından oluşan turizm gideri, yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,9 azalarak 1 milyar 955 milyon 807 bin dolar oldu. Bunun 1 milyar 610 milyon 431 bin dolarını kişisel, 345 milyon 377 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

Aynı dönemde yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı yıllık bazda yüzde 3 yükselerek 2 milyon 963 bin 788 kişiye ulaşırken, kişi başı ortalama harcama 660 dolar oldu.

Mehmet Şimşek

BAKAN ŞİMŞEK: 58 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dış ticaret ve turizm verilerini değerlendirdi.

Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Dış dengede ve turizmde olumlu görünüm sürüyor. Yıllık dış ticaret açığı haziranda bayram etkisi kaynaklı geçen aya göre sınırlı arttı. Buna rağmen geçen yıla kıyasla açık 32 milyar dolar iyileşti. İkinci çeyrekte yıllık ziyaretçi sayısı 60 milyon kişiye, turizm geliri ise 58 milyar dolara ulaştı. Cari açıkta devam eden düşüşün yılın kalanında da sürmesini ve 2024 yılında cari açığın milli gelire oranının yaklaşık yüzde 2’ye gerilemesini bekliyoruz. Program hedeflerimiz için sürdürülebilir cari açık büyük önem taşıyor."

KAYNAK: AA
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.
YORUMLAR 7
  • Evlad-ı fatihan 1 ay önce Şikayet Et
    tuik yine dogru bir istatistik tutmuş helal olsun
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    elin gavuru tatil yapıyor bizim cennet ülkemizde bizde haberden öğreniyoruz.. bize göre cennemdir tatil yapmak çünki kazıkcı işletmeciler var olduğu sürece biz gideyeyiz tatile. bu arada yazıklar olsun tüm turimle ilgilenen bakan dahil türk halkını devre dışı koyan herkese diyorum bence.
    Cevapla
  • laedri 1 ay önce Şikayet Et
    herşey dahil saçmalığı bitsin vizeler de geri gelsin koskoca ülke saçma sapan yabancıların çöplüğüne dönüşmesin
    Cevapla
  • misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Turizm böyle olmalı az turist çok gelir, ama bu gariban emekliye de uygulanmamalı. Her şey dahil konsepti kaldırılmalı kesinlikle. Enflasyonun sebeplerinden biri de bu israf çılgınlığı ve gözü doymaz turisttin yediğinden fazlasını çöpe dökme açgözlülüğüdür. Tarlaya giren kımıl gibi hiç bir şeyi bırakmıyorlar.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    ben kendi ülkemde tatile gidicek maddi imkanı bulamıyorum gerisi hiç umrumda değil utansinalr bu hale getirenler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle