Merkez Bankası rezervlerindeki yükseliş ekonomiye güveni artırıyor

Merkez Bankası brüt rezervleri 12 Temmuz haftasında 154 milyar dolara yaklaştı. Rezervlerdeki yükseliş, ekonomiye duyulan güvene de olumlu yansıyor. Uzmanlar, bu gelişmenin Türkiye'nin kredibilitesini de artıracağını vurguluyor.

GİRİŞ 23.07.2024 10:18 GÜNCELLEME 23.07.2024 12:54
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası'nın rezervleri, 12 Temmuz haftasında önceki haftaya göre 5 milyar 348 milyon dolar arttı. 153 milyar 796 milyon dolara çıkan rezervler, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Rezervlerin artmasıyla ekonomiye güven artıyor, Türk lirası güçleniyor, döviz ihtiyacı azalıyor, yabancı yatırımcıların ilgisi artıyor.

Rezerv ne kadar çok varsa güvenin de o kadar artacağına dikkati çeken AYBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Develi, "Yani rezervler ne kadar güçlü olursa ülkenin kredibilitesi o kadar artar, güvenilirliği o kadar artar. Ekonomik istikrarına dair güvende tekrar teyit edilmiş olur." dedi.

"KUR ŞOKLARINA KARŞI TL'NİN DEĞERİNİ ARTIRACAK"

Enflasyonla mücadele edildiği bir zamanda rezervlerin düzenlenmesinin aynı zamanda TL'nin bu anlamda daha güçlü olacağının bir işareti olduğunu belirten Develi, "Kur oynaklığına karşı kur şoklarına karşı TL'nin değerini artıracaktır. Daha güçlü TL enflasyonla mücadele noktasında ekonomi yapıcıların, ekonomi politikası yapıcılarının ellerini daha güçlü hale getirecektir." ifadelerini kullandı.

YATIRIMCILARIN TÜRKİYE'YE OLAN İLGİSİNİ ARTIRIYOR

Rezervlerdeki artış yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisini de artırıyor.

Bu durumun ülkeye daha fazla yabancı sermaye girmesini sağlayacağını aktaran Develi, uluslararası piyasaların ülkeye olan güveninin de artacağını kaydetti.

KAYNAK: TRT HABER
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • Ahmet42 1 ay önce Şikayet Et
    Kapitalizm, Türkiye'yi güdümüne alıp zaptetmeye çalışıyor.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    İyide rezerv komposizyonuna baktınız mı hiç. Çoğunluğu yurtdışı portföy girişi ve yurtiçi yerleştiklerin döviz bozdurmasi. Yani emanet para. Yarın bir gün geri alınacak. İhracat ithalatı geçmediği sürece elinizde gerçek rezerv olmaz. faiz artırarak yurtdışı girişi artırmak suretiyle döviz ihtiyacını ceviriyorlar Eninde sonunda patlayacak olan düzendir bu.
    Cevapla
  • murat 1 ay önce Şikayet Et
    İhracat nasıl geçsin ithalatı? Dolar nedense baskılanıyor; iç maliyetler artıyor, fakat dışarıya satışta fiyat yerinde sayıyor. Dolar bazında zam yapsan dışardaki adam anlamıyor ki bunu. Buna karşın dolar ucuz olduğu için ithalat artıyor. En bariz sorunu turizmde görüyoruz; yerli turist bile dışarı gidiyor tatile...
    Cevapla
  • Öyle ya da böyle 1 ay önce Şikayet Et
    İşte bunun için de kredi musluklarını kestiler.İnsanlar tasarruf ederse bu da aşılır. 3,5 ay çalışıp iPhone alanlar, kredi ile iphone alanlar vardı. Benim baldızlar tuzları kuru iki inek satıp iki iPhone almıştı. Biri bozuldu şimdi yine iPhone aldı. Biraz da insanımız bilinçlenmeli.
    Cevapla
  • Emekli 41 1 ay önce Şikayet Et
    Dünya aya,biz yaya gittik ,onlar faiz arttırırlen biz düşürdük ,hep onun sancıları bu çektiklerimiz.
    Cevapla
  • Ev Sahibi 1 ay önce Şikayet Et
    Hedef 500 milyar dolar olmalı.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    inşallah değerlenir. lakin ümidim yok. memura 8 bin daha verin.
    Cevapla
  • REİS 1 ay önce Şikayet Et
    Doymadı memurlarımız değil mi?
    Cevapla
  • Mehmet 1 ay önce Şikayet Et
    Herkes Hep bana hep bana derse olmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle