ZF Friedrichshafen'den Türkiye açıklaması!

Çinli BYD'nin ardından Almanya'nın en büyük otomobil tedarikçisi ZF Friedrichshafen, siyasi ve ekonomik koşullar nedeniyle üretimini Türkiye’ye kaydırma kararı aldığı iddia edildi. Şirket ise iddiaların yanlış olduğunu açıkladı.

GİRİŞ 11.07.2024 11:29 GÜNCELLEME 12.07.2024 15:50
Bu Habere 77 Yorum Yapılmış

Çinli elektrikli araç üreti­cisi BYD, yaklaşık 1 mil­yar dolarlık yatırımla Türkiye’de bir üretim tesisi ku­racak. Şirketle Sanayi ve Tekno­loji Bakanlığı arasında imzala­nan anlaşmaya göre, yılda 150 bin elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretilecek. Bir AR-GE merkezi kurulacak. 2026 sonun­da açılacak tesislerde doğrudan 5 bin kişi istihdam edilecek.

ÜRETİMİNİ TÜRKİYE'YE KAYDIRACAK

BYD'nin bu hamlesinden sonra Almanya'nın en büyük otomobil tedarikçisi ZF Friedrichshafen de siyasi ve ekonomik koşullar nedeniyle üretimini Türkiye’ye kaydırma kararı aldığı iddia edilmişti.

Almanya merkezli otomobil parça üreticisi ZF Friedrichshafen dünya çapında otomobil ve ticari araçlar için aktarma organları ve şasi teknolojisi tedarikçisi konumunda yer alıyor.

EKONOMİK MALİYETLER SEBEBİYLE ÜRETİMİNİ TÜRKİYE’YE TAŞIYOR

Gelecek yıl 110. yılını kutlayacak olan ve 31 ülkede çok sayıda lokasyonu bulunan şirket, AB bürokrasinin yanı sıra yüksek ekonomik maliyetler sebebiyle üretimini Almanya’dan Türkiye’ye üretimi taşımayı planladığı aktarılmıştı.  Ayrıca Almanya’da 54 bin çalışanı bulunan şirketin 12 bin çalışanı tasarruf tedbirleri kapsamında işini kaybetme riski ile karşı karşıya olduğu bildirildi.

Geleneksel şanzıman üreticisi, elektrikle çalışan araçlarda şanzımanın daha az kullanılması nedeniyle pek çok yatırımı da beklemeye aldı. Bunun yanı sıra AB bürokrasisi de dev şirketi üretim alanını kaydırma planın da önemli bir etkenin başı olarak dikkat çekiyor.

İDDİALAR ÜZERİNE ZF FRİEDRİCHSHAFEN'DEN AÇIKLAMA

ZF Friedrichshafen kamuoyunda Türkiye'ye yatırım yapacağı iddialarının ardından yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

''Son günlerde bazı medya kuruluşlarında ZF’nin siyasi ve ekonomik koşullar nedeniyle, üretimini Türkiye’ye kaydırma kararı aldığı yönünde haberler yer almıştır. Bu bilgiler yanlıştır.

ZF Grubu, Türkiye’de dört lokasyonda 2.000 kişiye istihdam sağlamaktadır. Türkiye’deki faaliyetlerimize, Türk ekonomisine ve istihdamına katkılarımıza değer veriyoruz.

Ancak ZF’nin operasyonlarını Almanya’dan Türkiye’ye taşımak gibi bir planı yoktur.

'ZF’nin Avrupa dışındaki potansiyel yatırımlarına ilişkin yanıtlarının yanlış yorumlanmasına' dayanan haberlerin dikkate alınmamasını rica ediyoruz.

Bu açıklamanın, durumu açıklığa kavuşturacağını umuyoruz.''

ZF Friedrichshafen'in üretimi Almanya'dan Türkiye'ye kaydıracağı iddiasını ilk olarak patronlardunyasi.com gündeme taşımıştı.

KAYNAK: EKONOMİM
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 77
  • TUNCAY AKÇAY 1 ay önce Şikayet Et
    Sevgili kardesler bu yatırımın adı doğrudan yatırımdır hem byd hemde zf bunlar dünyanın en büyük sanayi kuruluslarından bunlar gelsin basımın üstünde yeri var bunlar reel sektördür esas bu ülkenin kanını emen tefeciler ve belesci yatırımcılardan ülkeyi kurtarmak lazım onlar tehlikeli kanadalı sirket geldi kaz daglarını oydu altını cıkardı %10bedelini Türkiyeye ödedi sonrada cekip gitti
    Cevapla
  • Mustafa 1 ay önce Şikayet Et
    Kanamalı şirketin asıl sahibi Türk vatandaşı kim acaba.
    Cevapla
  • Hasan soner 1 ay önce Şikayet Et
    Yatırımın Hatay ya da İskenderun a yapılması şartı konsun
    Cevapla
  • ILGAZ 1 ay önce Şikayet Et
    Bu kafa istemezük kafa bi bitmediniz ulan
    Cevapla
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    Buyursunlar gelsinler , Üretim Bandlarında , Elektrikli ve Hidrojen motorlu araçlar için gerekli mekanik parçalar üretebilirler .
    Cevapla
  • AYKIRI 1 ay önce Şikayet Et
    Saçma sapan yorumlar, adamlar fabrika kurup binlerce kişiye iş milyonlarca dolar devlete vergi verecek. Lafa geldimü Almanya şöyle, oradan kaçıp gelen firma oldumu böyle. Gidin almanyaya siz, rahat edin
    Cevapla
  • Adalet 1 ay önce Şikayet Et
    Okuma sorununuz var galiba adam bu haberler yalan Türkiye'ye taşınmıyoruz diyorlar.ne içiyonuz siz anlamıyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle