Alman devi Deutsche Bank yıl sonu Dolar/TL beklentisini açıkladı

Yıl sonu dolar/TL beklentilerini açıklayan Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, dikkat çeken konulara değindi.

Alman devi Deutsche Bank yıl sonu Dolar/TL beklentisini açıkladı
Alman devi Deutsche Bank yıl sonu Dolar/TL beklentisini açıkladı
GİRİŞ 10.07.2024 23:59 GÜNCELLEME 10.07.2024 23:59
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

CNBC-e'deki Küresel Görünüm programına katılan Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, önemli değerlendirmelerde bulundu. Onay, dolar/TL ve faiz tahminleriyle dikkat çekti.

Onay, geçen yıldan bu yana ekonomik programın olumlu etkilerinin yavaş yavaş görülmeye başlandığını söylerken, bu durumun finansal piyasalarda güven yarattığını ancak en önemli gündem maddesinin enflasyon olduğunu belirtti. 

"Kurda istikrar Merkez Bankası açısından çok önemli" diyen Onay, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın döviz alımlarında “Sürecin bir doyum noktasına ulaşmasını bekleyebiliriz" diye de belirtti. 

Geçen hafta gelen enflasyon verilerini olumlu değerlendiren Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti, piyasaların tepkisinin de olumlu olduğunu söylerken, net rezervlerdeki iyileşme için "Merkez Bankası kurun düşmesini istemiyor ancak kurun biraz yukarı gitmesine izin veriyor. Burada TL'nin reel değeri ön plana çıkıyor" dedi.

Onay, "Haziran ayı bize gösterdi, enflasyonda biraz iyileşme göstermeye başladık. Her ne kadar önümüzdeki süreç çok önemli olsa da kurda aslında kademeli ve düzeyli bir artış, enflasyon tarafında dinamikleri çok olumsuz etkilemeyecek diyebiliriz" diye belirtti. 

DOLAR BEKLENTİSİ

Onay, kademeli değer kaybıyla birlikte yıl sonu dolar/TL beklentilerini 37 seviyesinde açıkladı. "37 seviyesine ulaşılırken oynaklığın da görece düşük kalmasını bekliyoruz" derken, "Burada sadece iç dinamikler etkili olmayacak. Dünyadaki gelişmeler de TL için önemli" diye de vurguladı. 

FAİZ NE OLUR?

Onay, açıklamalarında faiz beklentisi için şunları söyledi:

“Faiz indirimlerini önümüzdeki birkaç aylık dönem için konuşmak için erken ama yılın son çeyreği için bir imkan olduğunu düşünüyoruz. Kasım ayında 250 baz puan, aralık ayında 250 baz puan indirim beklentimiz var. Toplamda 500 baz puanlık bir indirim beklentimiz var. Dolayısıyla yıl sonu tahminimiz yüzde 45 diyebiliriz.
 

Faiz indiriminden önce ağustos, eylül, ekim aylarında Merkez Bankası'ndan ön sinyalleri alabiliriz.”

"Üçüncü çeyrekte etkiler daha da belirgin olacak" derken Onay, yabancı yatırımcının borsaya gelmek için Türkiye'deki faiz indirimlerini beklediğine dikkat çekti.

Ahmet Aydemir Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ahmet Aydemir

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi, “Gazetecilik” bölümünden mezun oldu. Gündem, siyaset, yaşam, magazin, spor ve SEO editörlüğü yaptı. Meslek hayatına Ocak 2024’ten beri Haber7’de devam ediyor.
YORUMLAR 9
  • Kenan 3 ay önce Şikayet Et
    Türkiye Derhal Bricse katılmalı, dolar ve Euroyu kullanmamalıdır. Bricste üyelerin ekonomik büyüklükleri ile orantılı ortak bir para oluşturularak dünya ticaretinin kullanımına sunulmalıdır
    Cevapla
  • taylan 3 ay önce Şikayet Et
    Niye olacak bedava kazanıyolar bu kadar kazancı hangi enayı verir sen ben ödüyoz
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Alman bankaları ve diğer yabancı bankalar neden dolar/TL ilgileniyorlar
    Cevapla
  • zonguldaklı 3 ay önce Şikayet Et
    çünkü dünya globaleştide ondan, merak etme sadece bizim tl ile ilgilenmiyorlar
    Cevapla
  • Serkan 3 ay önce Şikayet Et
    Para kazanmak için..
    Cevapla
  • Vatansever 3 ay önce Şikayet Et
    Faizdende borsadana coinlerdende para kazanan kuresel sermaye.herturlü ülkeleri sömürüyolar
    Cevapla
  • Doğan Uysal 3 ay önce Şikayet Et
    Doların müdahale ile sert düşüşle 25 TL bandına ineceği gündemde, yapılan zamlar geri çekilir mi hiç zannetmiyorum.
    Cevapla
  • Bozhan 3 ay önce Şikayet Et
    Saçma bir düşünce
    Cevapla
  • Kırkdokuzelli 3 ay önce Şikayet Et
    Vurguncu fırsatçı ahlaksız bir toplum olduk.Bunun en güzel örneği mübarek ramazan ayında aşırı zamlarla insanların sofrasına göz diken esnafımızı göz önüne getirmek yeterlidir.Onun için bunu bekleme!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle