Türkiye ve AB'nin ek vergi kararı sonrası Çin'den ilk açıklama

Türkiye’nin ve Avrupa Birliği’nin Çin menşeli araçlara ek vergi kararı sonrası Çin’den ilk açıklama geldi. Çin Ticaret Bakanlığı, AB’ye dava açma hakkını saklı tuttukları uyarısında bulundu.

GİRİŞ 14.06.2024 15:41 GÜNCELLEME 14.06.2024 17:26
Bu Habere 117 Yorum Yapılmış

Çin Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin Çin menşeli araçlara getirdiği ek vergiye ilişkin açıklamada bulundu.

Bloomberg News'un aktardığı habere göre Türkiye'ye ayrımcı tarifelere son vermesi çağrısının yer aldığı açıklamada "Türkiye'nin elektrikli otomobil tarifesine dair aldığı karara şiddetle karşıyız. Firmalarımızın haklarını savunmak için gerekeni yapacağız" ifadeleri kullanıldı.

YÜZDE 40 EK VERGİ GETİRİLDİ

Geçen hafta Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameyle daha önce Çin menşeli elektrikli otomobillere getirilen yüzde 40 ek vergi, Çin’den ithal edilen tüm yakıt türlerindeki otomobiller için geçerli oldu.

AB’YE DAVA TEHDİTİ

Öte yandan Çin, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Çinli üreticiler hakkında yürüttüğü sübvansiyon soruşturmasının ardından ülkeden ithal elektrikli araçlara getirdiği ek gümrük vergileri nedeniyle Dünya Ticaret Örgütü'nde (DTÖ) dava açabileceği uyarısında bulundu.

Hı Yadong

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Hı Yadong, yaptığı açıklamada, planlanan tarife artışına karşı "DTÖ'de dava açma hakkını saklı tuttuklarını" belirtti.

AB Komisyonu, Çin'in elektrikli otomobil üretimine sağladığı devlet sübvansiyonlarına ilişkin başlattığı soruşturma kapsamında ithal elektrikli araçların büyük bölümüne geçici olarak ek yüzde 21 gümrük vergisi getireceğini duyurmuştu.

Komisyonun kararının, "olgusal ve yasal zeminden yoksun olduğunu" savunan Sözcü Hı, "Bu adım, yalnızca Çinli elektrikli araç üreticilerinin yasal haklarına ve çıkarlarına zarar vermekle kalmayacak, Avrupa Birliği de dahil dünyada genelinde otomobil üretim ve tedarik zincirlerinin insicamını bozacaktır." dedi.

Hı, kararın açıkça korumacı bir davranış olduğunu ve DTÖ kurallarını ihlal etmiş olabileceğine işaret ederek, "Çin şirketlerinin meşru haklarını ve çıkarlarını korumak için DTÖ'de dava açma hakkımızı saklı tutuyoruz." ifadesini kullandı.

AB'NİN SÜBVANSİYON SORUŞTURMASI

AB Komisyonu, Ekim 2023'te Çin'den ithal elektrikli araçlara sübvansiyon soruşturması başlatma kararı almıştı.

Komisyon, soruşturma kapsamında incelenen Çinli üreticilerden, AB makamlarıyla işbirliği yapan BYD'ye yüzde 17,4, Geely'e yüzde 20, işbirliği yapmayan SAIC Motor'a ise yüzde 38,1 ek gümrük tarifesi uygulanacağını bildirmişti.

Geçici ek vergilerle normalde yüzde 10'luk standart tarife uygulanan elektrikli araçlar için gümrük tarifesi yüzde 31'e çıkacak. Komisyonun, yeni vergileri üye ülkelere kabul ettirip kalıcı hale getirmesi için 4 aylık süresi bulunuyor.

Çin Ticaret Bakanlığı dün, kararın duyurulmasının ardından yaptığı açıklamada, "AB Komisyonu, bir yanda yeşil kalkınmanın bayraktarlığını yaparken diğer yanda korumacılık sopasını sallıyor, ticari ve ekonomik meseleleri siyasileştirerek silah haline getiriyor." ifadesine yer verilmişti.

FİTCH’TEN ÇİN YORUMU: AVRUPA PAZARINI ETKİLEMEZ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’ten, Avrupa Birliği'nin (AB), Çin'de üretilen elektrikli otomobillerin Birlik üyesi ülkelere ithalatına ilave vergi getirmesine ilişkin açıklama geldi.

Fitch'ten yapılan açıklamada Volvo, Polestar ve Dacia tarafından üretilenler de dahil Çin'den Avrupa'ya yapılan araç ihracatının, AB’deki 2023'teki elektrik otomobil satışlarında yüzde 4’ten daha az paya sahip olduğu belirtildi.

Çin'in Alman otomobil üreticilerinin satışlarında ise ortalama yüzde 10 paya sahip olduğuna işaret edilen açıklamada, Avrupa’da üretilen araçlara Çin tarafından ek vergi getirilmesi halinde bunun otomobil üreticileri tarafından telafi edilebileceği kaydedildi.

Almanya ve Çin tarafından ortak üretilen araçların satışlarının etkilenebileceği ifade edilen açıklamada, ticari gerilimin artması halinde bu tür ortak girişimlerin nakit akışı yaratmasında zorluk yaşanacağı belirtildi.

Açıklamada, “AB'nin Çin'de üretilen elektrikli araçlarına uygulamayı planladığı tarifelerin, elektrikli araç alımındaki yavaşlama göz önüne alındığında, kısa vadede Avrupa'daki rekabet ortamını maddi olarak etkilemesinin muhtemel olmadığını düşünüyoruz. Ancak Çin, özellikle diğer araç türlerini ve hatta diğer endüstriyel sektörleri kapsayan daha geniş önlemlerle misilleme yaparsa, bundan en çok Alman otomobil üreticileri etkilenecek." denildi.

KAYNAK: AJANSLAR
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 117
  • Das 5 gün önce Şikayet Et
    Türkiye tarafsiz kalmali Avrupa nin Savaşları’na ve yaptirim savaslarina katilmamali
    Cevapla
  • Ensar GELEN 5 gün önce Şikayet Et
    Çin otomobil üreticisi şirketler geçen yıllarda ülkemize gelip araştırma yaptılar, üretimlerini Türkiye'de yapacaklarını söylediler, ancak gidip fabrikalarını İspanya'da kurdular, bizim ülkemizde üretim yapmayan, vergi vermeyen, istihdam yapmayan bu gibi ülkelere , devletimiz değil %40 vergi, ithaline bile izin vermemeli
    Cevapla
  • Yerli 5 gün önce Şikayet Et
    Eğer çin varsa mümkün olduğu kadar uzak durulmalı, yurt dışında girdikleri her iş alanını kurutmadan rahat durmazlar. Bunlar çekirge sürüsü gibi.
    Cevapla
  • Suat 5 gün önce Şikayet Et
    Avrupa burda sadece kendi çıkarlarını korumak için çin araçlarına %40 vergi getiriyor tabii Türkiye de AB hayali ile Avrupa’ya uyuyor ve Avrupa dan gelen araçların ekmeğine yağ sürüyor halbuki Avrupa bizi Ab almayacak
    Cevapla
  • Özeleştiri! 5 gün önce Şikayet Et
    @Sayın Suat Bey :Biz AB kurallarına yerine getirdikmi ve AB bizi almamazlık yaptı? Hayır biz Türkiye olarak AB giriş kurallarını yerine getirmedik! Türkiye, Avrupa Birliği'ne tam üyelik için müzakerelere 2005 yılında başladı. Tüm başlıklarda tarama süreci tamamlandı. 30 Haziran 2016 tarihi itibarıyla 33 fasıl başlığından 16'sı açıldı, 1 fasıl kapatıldı. 15 başlıkta ise müzakereler devam.
    Cevapla
  • Fayko 6 gün önce Şikayet Et
    Ne ÇİN seviciler varmış ya
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle