ABD'de 'BRICS' paniği: Türkiye'nin katılmamasını umuyoruz
Türkiye'nin BRICS birliğine katılma düşüncesine ilişkin konuşan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türkiye'nin BRICS'e katılmamasını umduğunu ancak böyle bir adımın Batı ile olan uyumunu değiştirmeyeceğini söyledi.
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Londra merkezli Reuters haber ajansına Türkiye ve ABD ilişkileri hakkında açıklamalarda bulundu. Rusya ile güçlü ekonomik, ticari ve enerji ilişkilerine rağmen Ukrayna'daki savaşın Türkiye'nin NATO ve Batı'ya olan bağlılığını vurguladığını belirten Flake, Türkiye'nin Rus savaş gemilerinin Karadeniz'e geçişini durdurarak ve insansız hava araçları göndererek Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine verdiği destekte kusursuz davrandığını söyledi.
Flake, ABD Kongresi'nde Türkiye'ye yönelik iki partili yaklaşımın bu yıl pozitife döndüğünü, bunun ABD'de Kasım ayında yapılacak seçimin sonuçlarından bağımsız olarak devam edeceğini vurguladı. Türkiye'nin Batı'ya sağlam bir şekilde demir attığını ifade eden Flake, "Stratejik ortaklık hiç bu kadar güçlü olmamıştı, iyi bir yerdeyiz" dedi.
"ERDOĞAN-BİDEN GÖRÜŞMESİ PLANLAMA SORUNLARI NEDENİYLE İPTAL EDİLDİ"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mayıs'ta Beyaz Saray'da Joe Biden ile yapacağı görüşmesinin planlama sorunları nedeniyle iptal edildiğini kaydeden ABD'li Büyükelçi, bunun aynı zamanda Gazze'deki durumun "zorlu bir siyasi zemin" oluşturduğu dönemde gerçekleştiğini hatırlattı. Gazze'deki durumla ilgili iki ülke arasında fikir ayrılıklarının olacağına dikkat çeken Flake, ancak Ankara'nın Hamas liderleriyle olan yakın ilişkilerinin savaş sırasında ve ateşkes görüşmelerinde önemli bir kanal sağladığını ve Washington'un mesajlarının iletilmesi konusunda aracı olduğunu kaydetti. Flake, gelecek ay Washington'da yapılacak NATO Liderler Zirvesi'nin, her iki tarafta da istek olması nedeniyle Biden-Erdoğan görüşmesi için bir fırsat sunduğunu söyledi.
"TÜRKİYE'NİN BRICS'E KATILMAMASINI UMUYORUM"
ABD Büyükelçisi Flake, İsveç'in NATO'ya üyeliğinin onaylanmasının hemen ardından Türkiye'ye F-16 jetleri ve modernizasyon kitleri satılmasının, taraflar arasındaki artan güveni gösterdiğini ve doğrudan yatırımlar konusunda iş birliğinin önünün açılmasına katkı sağladığını ifade etti. Türkiye'nin Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika ve diğerler ülkelerden oluşan BRICS birliğine katılma düşüncesine ilişkin konuşan Flake, Türkiye'nin BRICS'e katılmamasını umduğunu ancak böyle bir adımın Batı ile olan uyumunu değiştirmeyeceğini söyledi.
BAKAN FİDAN NE DEMİŞTİ?
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'nin daveti üzerine gittiği Pekin'deki "Çin ve Globalleşme Merkezi" adlı düşünce kuruluşunda "Değişen Dünya Düzeninde Türkiye-Çin İlişkileri" konulu konuşma yapmıştı.
Bakan Fidan, AB ile Gümrük Birliği'ne sahip Türkiye'nin BRICS gibi farklı platformlarda çeşitli ortaklarla yeni işbirliği fırsatlarını aramaya devam ettiğini kaydederek, gelecek hafta Rusya'da düzenlenmesi planlanan BRICS toplantısına katılacağını belirtmişti.
RUSYA'DAN TÜRKİYE'YE BRICS CEVABI
Türkiye'nin BRICS'e yönelik yaklaşımını değerlendiren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, şunları söylemişti.
"Türkiye gibi önemli ortaklarımız dahil komşu devletlerin BRICS'e yönelik artan ilgisini memnuniyetle karşılıyoruz. Elbette bu ilgi, Rusya'nın başkanlığında hazırlanan BRICS zirvesinin de gündeminde olacak. Bu Örgüt, katılmak isteyen tüm ülkelerin çıkarlarının tamamını karşılayamayabilir ancak BRICS, ilgi gösteren tüm devletlerle temasları sürdürmekten yana."
BRICS NEDİR?
BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti) terimi, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın ekonomilerini kastetmek için kullanılır. BRICS, bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşur.
2011 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti’nin birliğe katılmasına kadar orijinal dört üye BRIC (ya da İngilizce “the BRICs”) olarak adlandırılmıştı. Aynı yıl Çin’in Sanya kentinde düzenlenen zirveye Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın da katılımı ile BRIC grubu adını BRICS olarak değiştirdi.
-
Abdulhamit 3 ay önce Şikayet Etİslam dünyasının kurtuluşu ne abd de ne de çinde iki ülke de kapitalizm için çalışıyor. İslam ülkelerinin alternatif bir ekonomik sosyal ve felsefi düzen kurmasından geçer. Gerisi fasara....Beğen Toplam 1 beğeni
-
xxlxx 3 ay önce Şikayet Ets400 den öncede böyle bir şeyler mırıldanmıştınız. AB almıyorsa başka kapıya gideriz.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Cengiz 3 ay önce Şikayet EtBiran önce katılmalıyızBeğen Toplam 6 beğeni
-
Das 5 ay önce Şikayet EtTürkiye brics ülkelerine katilmali avrupanin güvenliği icin patriot silah asker yığan nato Türkiye nin güvenliği icin hic bir sey yapmadi adeta hedef gösterdi rusyayi yipratma savasinda gürcistani Ukraine kullandiklari gibi türkiyeyi de kullanacaklar 1 dünya savasinda yapilan hata tekrarlanmamali türkiye Rusya saldirmama sözlesmesi imzalamaliBeğen Toplam 11 beğeni
-
Herşey Vatan için. 5 ay önce Şikayet EtEkonomi ,askeri ve siyasal baskı altında , bu kantar bu türden daha fazla ağırlığı tartmaz artık. A. B. ve A.B.D. nın peşinde kaybedilmiş 100 yıl var. Artık yeter. Ancak şu da bilinmelidir ki Rusya Çin daha mı iyi. ? Yağmurdan kaçarken doluya tutulmayalım. Sonra Çin' in bir mahallesi oluruz Allah muhafaza. Vatandaşlık verme şartları tekrar gözden geçirilmelidir. Allah'ım bizeyardım etsinBeğen Toplam 4 beğeni
-
Türk 3 ay önce Şikayet EtBebek katillerine HAYIR. ABD AB hayir. Ruslar bizi desteklediler öbürleri bize darbe girisimi yaptilar. Hic unutmayalim bunlari.Beğen
-
Akıl Dostu! 5 ay önce Şikayet EtBak kardeşim AB+ABD bizim gibi bir takım eksikleri var ama AB+ABD dinsiz kitapsız etiksiz ateist Çinden 100 bin kat iyi! AB+ABD batı bize kültürel olarak daha yakın! Çin dost ve samimi olsa soydaş dindaşı çinleştirmez= dinsizleştirmez Cami Kilise ibadethane yıkmaz ırkçılık yapmaz! T.C. Aydın geleceği batı ve AB kanun ve standardlarında ve Tam AB üyeliğinde!Beğen Toplam 8 beğeni