Rusya'dan Türkiye'ye ulusal para birimi teklifi

'Çin ile ticarette çözüm bulduk' diyen Rusya'nın en büyük bankalarından VTB'nin Başkanı Andrey Kostin, "Ulusal para birimiyle ödeme yapıyoruz. Hindistan'la bile çözüm bulduk. Türkiye ile de fırsatlar aramalıyız diye düşünüyorum" dedi.

GİRİŞ 12.06.2024 15:57 GÜNCELLEME 12.06.2024 17:15
Bu Habere 74 Yorum Yapılmış

Rusya'nın en büyük bankalarından VTB'nin Başkanı Andrey Kostin, küresel finans sisteminde değişim gerektiğini belirtti.

Kostin, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) kapsamında AA muhabirinin sorularını cevapladı.

TÜRKİYE İLE RUSYA "HARİKA" İLİŞKİLERE SAHİP

Türkiye ile Rusya'nın "harika" ilişkilere sahip olduğunu dile getiren Kostin, ilişkiler sayesinde tüm alanlarda ivme kazanıldığını söyledi.

Kostin, "Türkiye, bugün bizim için bir ticaret ortağı olarak çok önemli. Bu zor dönemde Türkiye'nin desteği için Türk halkına ve Türk liderliğine çok müteşekkiriz. Bunun karşılıklı yarar sağlayan bir etkileşim olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Hem ticari hem de finansal alanda ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini kaydeden Kostin, "Biliyorsunuz turizm bitmiyor hatta bugün Türk hava yolu şirketleri ve Türk tatil köyleri daha da fazla talep görüyor. Dolayısıyla Türkiye bize ruhen, insani olarak ve genel olarak çok yakın bir ülke." ifadelerini kullandı.

"TABİKİ RUBLE VE TL İLE DAHA KOLAY OLURDU"

Andrey Kostin, VTB'ye ilişkin bilgiler vererek, bankanın Azerbaycan, Kazakistan, Çin, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde çok sayıda şubeye sahip olduğunu, Türk bankaları ile halihazırda ortak bir çalışma yürütmediklerini bildirdi.

Bankacılık alanında yaşanan zorluklarla ilgili çözüm arayışının devam etmesi gerektiğini dile getiren Kostin, "Çin ile ticarette çözüm bulduk, ulusal para birimiyle ödeme yapıyoruz hatta ticarette büyük dengesizliğin olduğu Hindistan'la bile çözüm bulduk. Türkiye ile de fırsatlar aramalıyız diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Kostin, söz konusu çözümler arasında dijital paraların da olabileceğini belirterek, "Dijital ve ulusal para birimleri temelinde kendi yeni mekanizmalarımızı oluşturmalıyız. Tabii ki hem ruble hem de Türk lirası daha istikrarlı olsa bunu yapmak daha kolay olurdu." dedi.

"KÜRESEL FİNANS SİSTEMİ DEĞİŞMELİ"

VTB Başkanı Kostin, uluslararası ticarette yerli para birimleri kullanımını sayesinde bankacılık sektöründe yaşanan sorunların önemli oranda çözülebileceğini kaydederek, "Genel olarak, yeni bir finansal piyasanın yaratılması gerekiyor. Çünkü mevcut uluslararası finansal sistem başka koşullar altında oluşmuştur." ifadesini kullandı.

Kostin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1950'li, 1940'lı yıllarda nasıl olduğunu hatırlıyoruz. Sömürge döneminden kalma ülkeler, Çin, Hindistan vardı. Şimdi ise sadece BRICS ülkeleri, küresel gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 40'ını oluşturuyor ve hatta G7 ülkelerinin ekonomik gücünü bile aşıyorlar. Dolayısıyla elbette bu koşulları revize etmemiz gerekiyor. Batı ve ABD sadece mali sisteme değil, Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi uluslararası organizasyonlara da hakim. Dolayısıyla elbette yeniden düşünmeliyiz, kendi pazarlarımızı, borsalarımızı, menkul kıymetlerimizi, takas sistemimizi, mevduatımızı yaratmalıyız. Sadece New York ve Londra pazarına güvenemezsiniz."

DOLARIN REZERV PARA KONUMU

Andrey Kostin, ABD dolarının rezerv para konumunda olmasına ve bazı ülkelerin dolardan uzaklaşmasına değinerek, "Bence her şeyden önce Amerika, doları sırf askeri ve stratejik siyasi amaçlarla silah olarak kullanmaya başlayınca kendisine yönelik bir karara imza atmıştır." dedi.

Dünyadaki "dolarsızlaşma" döneminin uzun süreceğini, çünkü dünyanın dolar kullanmaya alıştığını anlatan Kostin, "Ancak Amerikan ekonomisine, Amerikan hazinelerine ve diğer enstrümanlara yapılan yatırımların azalmasını da içeren bir tepkinin mutlaka olacağını düşünüyorum. Bu da Amerikan finansal piyasasını büyük ölçüde baltalayabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası ödeme araçlarının siyasi bir kaldıraç olarak kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Kostin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu sadece güveni zedeler. Merkez bankası rezervlerine, devlet fonlarına el konuluyor. Şimdi bize onları asla geri alamayacağımız söyleniyor. Ancak bu, tarihte daha önce yaşanmamış benzersiz bir örnek. Peki bundan sonra bu fonları kim tutacak? Türkiye ve Çin de ABD ile zaman zaman gerginlik yaşıyor. Elbette hiç kimse her zaman bu tür eylemlere maruz kalma riski altında olmayacaktır. Dolayısıyla yavaş yavaş, bir yılda değil, belki 5 yılda da değil ama bu sürecin devam edeceğini düşünüyorum."

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 74
  • Kadir 5 ay önce Şikayet Et
    Ruslara güven olmaz herkes ile araları kötü iken Türkiye ye yanaşıyorlar herkes ile araları iyi iken bize düşman oluyorlar. Hiç bir konuda yanımızda olmadılar. Ermeni soykırımını tanıdılar. Suriye'de karşımızda idiler 34 askerimizi öldürdüler. İran'ı destekliyorlar. anlaşma yapılacak ise eğer kesinlikle yazılı sözleşme olmalı sözlerini tutmazlar. Umarım Akkuyu başımıza bela olmaz.
    Cevapla
  • Ersin cantürk 5 ay önce Şikayet Et
    Mecbur rusya nın yanıda olacağız tek güvencemiz onlar
    Cevapla
  • Zzazaza 5 ay önce Şikayet Et
    Yanlışın var dostum Rusya uzun zamandır Türkiye ile yakın örneğin düşürülen Rus savaş uçağını hatırla aynı zamanda Rusya iran çin gibi ülkeler müttefik bizim nato gibi bu yüzden desteklemesi zaten normal Ermenistan savaşında olay daha farklıydı Ermenistan iftira attı bu iftirayı Türkiye kanıtladigi için karışmadılar
    Cevapla
  • Hüseyin Acar 5 ay önce Şikayet Et
    Dünyada kendi para birimlerini kullanmayan ülkeler var ve bunlar, inanın buna bizim kadar zarar bile görmüyorlar... Ya ortak para birimi kullanılmalıdır... Ya da onların para birimi kullanılmalıdır... Yoksa bu fakirleşmenin önüne başka bir türlü geçme şansımız imkanımız yok... Kesinlikle ortak para birimi kullanılmalıdır...
    Cevapla
  • Hüseyin Acar 5 ay önce Şikayet Et
    Doların finansörü gerçekte ABD mi yoksa başkası mı... Ülkemizde dahil olmak üzere birçok kurum ve kuruluşta mosat ajanları cirit atar olmuş...
    Cevapla
  • Fatih 5 ay önce Şikayet Et
    Osmanlı'nın eski eyaletlerini kapsayacak bir birlik kurulması gerekiyor bu birlik ilk islami hep askeri hep ekonomik hemde siyasi birlik olmalı.
    Cevapla
  • Enes 5 ay önce Şikayet Et
    Arap mülteci düşmanlığı empoze ettiler PKK suriyede petrol hortumluyor kimsenin sesi çıkmıyor ekonomiyi alt üst ettiler silah üretiyoruz ama ekonomik durumdan dolayı kullanamıyoruz
    Cevapla
  • Ali 5 ay önce Şikayet Et
    İdlibte 34 şehit edilen askerimizi ruhları şad olsun ; kanları kurumadı daha ; unutmadık!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle