Fitch Ratings'den Türkiye açıklaması: 'Atılması gereken adımlar var'
Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Türkiye ekonomi politikalarının sürdürüleceğine ilişkin kararlılığın devam ettiğini söyledi.
Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Türkiye ekonomi politikalarının sürdürüleceğine ilişkin kararlılığın devam ettiğini belirterek, "Bundan sonra, enflasyonu sürdürülebilir şekilde düşürmek için politikaların ne ölçüde daha da sıkılaştırılacağını görmemiz gerekiyor." dedi.
Fitch Ratings tarafından, kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesi ve bunun Türkiye'deki bankalar, banka dışı finansal kuruluşlar, uluslararası kamu finansmanı ve şirketler üzerindeki etkilerini tartışmak üzere çevrim içi ortamda bir panel düzenlendi.
CARİ AÇIKTA DARALMA SÜRECEK
Panelde konuşan Morales, Türkiye ekonomisinde kırılganlıkların azaldığını ve cari açıkta daralmanın sürdüğünü dile getirdi.
ENERJİ VE ALTIN İTHALATINDA GERİLEME
Morales, Türkiye'nin enerji ve altın ithalatındaki gerilemenin cari açığa yansıdığını belirterek, uluslararası rezervlerin mart ayının başındaki seviyelere yeniden yükseldiğini söyledi.
"TEMEL POLİTİKA ZORLULUĞU ENFLASYON"
Öte yandan Türkiye'de şu anda temel politika zorluğunun enflasyon olduğunu ifade eden Morales, "Daha önce de belirttiğimiz gibi, ekonomi politikasının sürdürüleceğine ilişkin daha fazla güvenimiz var ve bu politika yönünde kararlılık olduğuna ilişkin başka işaretler de gördük. Martta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizinde beklenmedik bir artış yaptığını ve seçim sonrası siyasi otoritenin ekonomi programı onayladığını da gördük. Bundan sonra, enflasyonu sürdürülebilir şekilde düşürmek için politikaların ne ölçüde daha da sıkılaştırılacağını görmemiz gerekiyor. Dolayısıyla, dezenflasyon sürecini ve TCMB'nin çalışmasını desteklemek için sadece para politikası tarafında değil, diğer politika seviyelerinde de atılması gereken adımlar var." diye konuştu.
"ORTODOKS EKONOMİ POLİTİKALARINA DÖNÜŞ İLE BASKILAR HAFİFLETİLDİ"
Fitch Gelişmekte Olan Piyasa EMEA Banka Derecelendirmeleri Başkanı Lindsey Liddell, ortodoks ekonomi politikalarına dönüş ve para politikasının sıkılaştırılmasının yanı sıra makro ihtiyati düzenlemelerin de basitleştirilmesinin bankalar için baskıların hafifletilmesine yardımcı olduğunu aktardı.
TÜRK BANKALARININ İHRAÇLARINDA ARTIŞ
Son aylarda Türk bankalarının ihraçlarında büyük bir artış gözlemlediklerini belirten Liddell, bankalar için bazı risklerin sürdüğünü de kaydetti.
Panelde Fitch Ratings'in Bankalar Direktörü Ahmet Kılınç, Uluslararası Kamu Finansmanı Direktörü Nilay Akyıldız, Banka Dışı Finansal Kurumlar Direktörü Levent Topçu ve EMEA Endüstriyel Derecelendirme Grubu Başkanı Paul Lund da değerlendirmelerde bulundu.
-
gökdereli 6 ay önce Şikayet EtKendi kendine yeten bir ülkeye yol çizmeye çalışıyorlar ne kadar üzücü memleketimizde heryeri ayrı bir Cennet tarım alanlarımı dersiniz mera alanlarımı dersiniz neyimiz eksiki eksik olan demeki dürüstlüğümüzdür.Beğen Toplam 7 beğeni
-
Misafır 6 ay önce Şikayet EtBağımsızlığımız eksik. Bizi biz yönetmiyoruz. Bizi yöneten büyük şirketler bize çiftlik hayvanları muamelesi yapıyor, çalışıp kendimiz için ürettiklerimizi, kriz çıkarıp elimizden alıyorlar.Beğen
-
Ali 6 ay önce Şikayet EtAcil. Şirketlere uygulatılmakta olan enflasyon muhasebesi şirket kararlarını yarı yarıya düşürüyor şirketler holdingler vergi ödemiyor ekonomi batıyor. Mehmet şimşek durumdan bir haber birileri uyarmalı vergi kaybı çok ama çok büyükBeğen Toplam 2 beğeni
-
Misafır 6 ay önce Şikayet EtYeni Dünya Düzeninde ülkeleri şirketler yönetiyor. Bundan haberin yok mu?Beğen
-
HAKAN'IN FİKRİ 6 ay önce Şikayet Etbizim kimseye birşeyler ispatlama gibi bir sorumluluğumuz yok bunlar kendini ne kim zannediyorlarBeğen Toplam 2 beğeni
-
Yunus 6 ay önce Şikayet EtKısaca faiz artırmaya devam demişlerBeğen Toplam 3 beğeni
-
Mahmut abi 6 ay önce Şikayet Et.. C.Allah büyüktür. Ahiret var, heaap var, ateş var, cehennem odunu var. Kaçış yok, orda rütme makam mevki de geçmez.Beğen Toplam 4 beğeni