Gelirini beyan etmeyenler için ‘pişmanlık’ imkanı! Bakan Şimşek'ten çağrı

Gelir İdaresi Başkanlığı(GİB), kira, ücret ve değer artış kazancı gibi gelirlerini beyan etmeyen yüz binlerce mükellef tespit ederken bunların cezai işlem uygulanmadan "pişmanlık" hükmünden yararlanıp vergi borçlarını ödeme imkanı bulunuyor

GİRİŞ 18.04.2024 13:53 GÜNCELLEME 18.04.2024 14:05
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Geçen yıl elde edilen gelirlere ilişkin 1 Mart'ta başlayan gelir vergisi beyan dönemi 5 Nisan'da sona erdi.

Bu dönemde kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlardan gelir elde eden 1 milyon 811 bin mükellef beyanname verdi. Beyannamelerle 399,2 milyar lira matrah ve 126,9 milyar lira vergi beyan edildi.

Bu kapsamda geçen yıla oranla beyanname sayısında yüzde 27, matrah miktarında yüzde 107 ve hesaplanan vergide yüzde 101 artış sağlandı.

DÜZENLİ ÖDEYENE TEŞEKKÜR

Başkanlık, kira ve ücret gibi gelirleri için beyanname veren 1,8 milyon mükellefin yanı sıra ticari, zirai ya da serbest meslek kazancı açısından bildirimde bulunan 2,6 milyon mükellefe SMS göndererek, beyannamelerini zamanında verdiği için teşekkür etti.

GİB, beyan döneminin sona ermesinin ardından kira, ücret ve değer artış kazancı kaynaklı gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen mükellefleri de saptadı.

362 BİN KİŞİ TESPİT EDİLDİ

Bankalar, sigorta şirketleri, tapu ve nüfus idaresi başta olmak üzere çok sayıda kurumdan elde edilen bilgiler kullanılarak yapılan analizler neticesinde, kiraya verdiği konutlar aracılığıyla gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen 362 bin mükellef belirlendi.

Gelir İdaresi, 15 bin mükellefin de iş yeri olarak kiraya verdikleri yerler üzerinden beyan edilmesi gereken kira geliri sağlamasına rağmen beyanname vermediğini ortaya çıkardı.

Bankalar, gayrimenkul değerleme şirketleri ile tapudan alınan bilgiler karşılaştırılarak, 5 yıl içindeki gayrimenkul alım satım işlemi nedeniyle gelir vergisine tabi değer artışı kazancı elde eden ancak beyanname vermeyen 32 bin mükellef olduğu da görüldü.

Ayrıca, bankalar ve Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan bilgilerle muhtasar ve prim hizmet beyannamesinden elde edilen veriler sonucu ücret gelirini beyan etmeyen mükellefler de araştırıldı. Buna göre, tek işverenden 1,9 milyon liradan fazla ücret alan 6 bin 800 kişi ve birden fazla işverenden ücret alan 6 bin 300 kişi olmak üzere toplam 13 bin 100 mükellefin ücret gelirleri için beyanname vermediği anlaşıldı.

BEYANNAME VERMEYENLER VERGİ DAİRELERİNE BİLDİRİLECEKLER

Başkanlık, söz konusu mükelleflerin vergi dairelerine bildirilmesine ilişkin çalışmalara başladı, kısa süre içinde bu bildirimlerin yapılması bekleniyor.

Bu arada, 2023'te kira geliri, ücret ya da değer artış kazancı elde etmesine rağmen beyanname vermeyen mükelleflerin, vergi daireleri tarafından gerekli işlemlere başlanmadan önce pişmanlıkla bildirim yapma imkanı bulunuyor.

Pişmanlıkla beyanname verildiğinde, vergi cezası kesilmeden vergiler ödenebiliyor.

Beyannameler Hazır Beyan Sistemi üzerinden verilebiliyor ve vergi de yine bu sistem üzerinden banka kartı ya da kredi kartı ile çevrim içi ödenebiliyor.

Vergi dairesinin yazısı üzerine beyanname verilmesi durumunda ise vergiler cezalı kesiliyor.

BAKAN ŞİMŞEK MÜKELLEFLERE ÇAĞRI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin sosyal medya hesabı X’ten değerlendirmelerde bulundu. Mükelleflerin ceza ödememeleri için pişmanlık hükmünden yararlanmaları için çağrıda bulunan Bakan Şimşek, "Adil rekabet ve mali disiplin için kayıt dışılıkla mücadelede kararlıyız." mesajını verdi.

Mehmet Şimşek

Bakan Şimşek açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“2023’te kira, ücret, menkul sermaye iradı, diğer kazanç ve iratlardan gelir elde eden 1,8 milyon mükellefimizle ticari, zirai veya serbest meslek kazancı olan 2,6 milyon mükellefimiz gelir vergisi beyannamesi verdi. Beyannamelerini zamanında veren tüm mükelleflerimize teşekkür ederiz. Şimdiye kadar gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen 400 binden fazla mükellef tespit ettik. Beyanname vermeyen mükelleflerimizi ceza ödememeleri için pişmanlık hükmünden yararlanmaya davet ediyoruz.  Adil rekabet ve mali disiplin için kayıt dışılıkla mücadelede kararlıyız.”

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 29
  • İsmail BATMAZ 1 hafta önce Şikayet Et
    Ödeyene teşekkür, ödemeyene de cezası olmazsa, ödeyene haksızlık olur, bunlar zengin ki kira gelisi var,
    Cevapla
  • ferdi 1 hafta önce Şikayet Et
    Keşke bu disiplini holdingler içinde uygulayabilseydiniz. Affet affet, sil sil, sonra ev sahibi kovalıycam diye uğraş. Komik ülke veselam.
    Cevapla
  • Mehmet Muratoğlu 1 hafta önce Şikayet Et
    Yatırım amaçlı ev almanın önüne geçilmeli. İlk ev alımında vergi sıfırlanmalı. Oturduğu evden başka evi olandan hem satın alma aşamasında ve hem de kira aşamasında astronomik vergi alınmalı. Sonra seyredin siz konut fiyatların düşüşünü.. Aklın yolu bir.
    Cevapla
  • Mehmet 1 hafta önce Şikayet Et
    Bildirimden daha önemli vatandaşın ihbarı mal sahipleri özellikle sitelerde kendi oturuyor gibi yada boş gösteriyor daireyi ama yabancılardan ve türk kiracılardan müthiş kira alıyor aidata ise kendi ismini yazdırıyor mal sahibi kendi oturuyor gözükmek için. kimlik bilgileri almadan vatandaşa ihbar hattı yapın artık bu ülkede inanın yeni gösterende düşük gösteriyor geliri.
    Cevapla
  • Fatih 1 hafta önce Şikayet Et
    Yakalanırsa ödeyecek öyle mi? Ve bizimle aynı ödeyecek. Çok iyi Vallahi. Soran eden olmazsa ses çılarmazlar hiç.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle