Merkez Bankası enflasyondaki yükselişin sebebini açıkladı

TÜİK'in mart ayı enflasyon verisini aktarmasının ardından TCMB, gıda, enerji, temel mal ve ana sanayi grubundaki fiyat değişimlerini inceledi.

GİRİŞ 04.04.2024 11:25 GÜNCELLEME 04.04.2024 11:36
Bu Habere 90 Yorum Yapılmış

Tüketici fiyatları mart ayında yüzde 3,16 oranında yükseldi, yıllık enflasyon 1,43 puan artarak yüzde 68,50 olarak gerçekleşti.

Yıllık enflasyon gıda alt grubunda gerilerken temel mal ve hizmetlerde daha belirgin olmak üzere diğer gruplarda yükseldi. Aylık bazda hizmet, gıda ve temel mallar fiyat artışları ile öne çıkan gruplar oldu.

Ücret etkisinin ve geriye doğru endeksleme davranışının belirgin olduğu hizmet grubunda aylık fiyat artışı bir miktar yavaşlamakla birlikte, kira, eğitim ve haberleşme kalemleri öncülüğünde görece yüksek seyretti.

"KIRMIZI ETİN FİYAT ARTIŞI GIDA FİYATLARINI YÜKSELTTİ"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayı fiyat gelişmelerinde saptadığı bulguları şu ifadelerle anlattı:

Gıda fiyatlarındaki aylık artışı kırmızı et öncülüğünde işlenmemiş gıda fiyatları sürüklerken, işlenmiş gıda grubundaki zayıflama dikkat çekmiştir.

"DÖVİZ KURUNUN ETKİLERİ HİSSEDİLDİ"

Temel mal grubu fiyat artışı mart ayında güçlenmiş, dayanıklı mal grubu öne çıkan alt grup olmuştur. Bu gelişmede döviz kurunun etkileri hissedilirken, iç talep koşullarının dirençli seyri dayanıklı tüketim mallarında maliyet artışlarının fiyatlara geçişini kolaylaştırmıştır.

"ENERJİ AYLIK ENFLASYONU ILIMLI SEYİRDE"

Enerji aylık enflasyonu akaryakıt fiyatlarına paralel olarak önceki aylara kıyasla daha ılımlı bir seyir izlemiştir. Aylık üretici enflasyonu geçen aya göre yavaşlasa da yüksek seyretmiş, yıllık üretici enflasyonu düşük bazın da etkisiyle artış kaydetmiştir.

"B VE C GÖSTERGELERİ, ENFLASYON RAPORU ÖNGÖRÜLERİNİN ÜZERİNDE KALDI"

Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, enerji fiyatlarının ılımlı seyrettiği, enerji dışı gruplarda ise nispeten yüksek artışların sürdüğü gözlenmiştir. Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle B ve C göstergelerinin aylık artış oranları devam eden zayıflama eğilimine rağmen Enflasyon Raporu öngörülerinin üzerinde kalmış, göstergelerin yıllık enflasyonları artış göstermiştir.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 90
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    Şu olaylar bir bitsin düzeleceğiz inşallah
    Cevapla
  • Camal 3 hafta önce Şikayet Et
    Onu bunu bilmem en düşük emekli maaşı 20.000 TL olmazsa emekli 4 sene sonra indirir
    Cevapla
  • Ahmet gök 3 hafta önce Şikayet Et
    Elinizden geleni ardıniza koymayın
    Cevapla
  • Murat 3 hafta önce Şikayet Et
    Gönder gönder chp gelir kurtarır
    Cevapla
  • Turan 3 hafta önce Şikayet Et
    Suç bizde her Ramazan ayında fitre ve zekatları Zengine verelim zam yapmasınlar
    Cevapla
  • Anka1453 3 hafta önce Şikayet Et
    Öyleyse müdahale etsenize
    Cevapla
  • DURSUN 3 hafta önce Şikayet Et
    Herşey yükselirken emekli maaşları eriyip yok oluyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle