Türkiye için eşsiz bir fırsat: Gerçekleşirse 112 milyar dolar olacak!

Dünya genelinde aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 40'ın üzerinde ülke yeni fırsatlar ile yeni ihracat kapıları aralayacak hidrojen stratejilerini ve yol haritalarını açıkladı.

Türkiye için eşsiz bir fırsat: Gerçekleşirse 112 milyar dolar olacak!
Türkiye için eşsiz bir fırsat: Gerçekleşirse 112 milyar dolar olacak!
GİRİŞ 30.03.2024 13:50 GÜNCELLEME 30.03.2024 13:54
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

İstanbul Sanayi Odasının (İSO) sürdürülebilirlik vizyonu çerçevesinde başlattığı İSO Yeşil Gündem Sohbetleri'nin 13'üncüsünde hidrojen ekonomisinde Türkiye'nin rolü ele alındı.

İSO'dan yapılan açıklamaya göre, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) işbirliğiyle İSO Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat ev sahipliğinde düzenlenen sohbet programına, TENMAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Çevik ile Hidrojen Teknolojileri Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer de katıldı.

Program kapsamında gazeteci-yazar Ilgaz Gürsoy moderatörlüğünde TENMAK Hidrojen Teknolojileri Genel Sorumlusu Ragıp Kızıltaş, İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Adnan Midilli ve TENMAK Başkan Yardımcısı Çevik'in konuşmacı olarak yer aldığı bir panel düzenlendi.

"40'IN ÜZERİNDE ÜLKE, HİDROJEN STRATEJİLERİNİ VE YOL HARİTALARINI AÇIKLADI"

Canpolat, panelde yaptığı konuşmada, hidrojenin, dünyanın 2050'ye kadar "net sıfır" emisyona ulaşması için kilit bir role sahip olduğunu belirtti.

Canpolat, yenilenebilir enerji, biyoyakıt veya enerji verimliliği gibi karbondan arındırma teknolojilerini tamamlayıcı olmasının yanında "temiz hidrojen" veya renk koduyla ifade edilirse "yeşil hidrojen"in aslında çok daha fazlasını vadettiğini vurguladı.

Hidrojenin deniz ve hava ulaşımı sektörleri ile çelik, amonyak gibi endüstri sektörleri için uzun vadeli, ölçeklenebilir ve uygun maliyetli bir enerji kaynağı alternatifi olduğuna işaret eden Canpolat, "Ayrıca hidrojen yakıt kimyasal ve enerji taşıyıcısı olarak kullanılabildiği için bu pazarları birbirine bağlayacağı ve temelden değiştireceği düşünülüyor. İşte bu nedenlerden ötürü 40'ın üzerinde ülke hidrojen stratejilerini ve yol haritalarını açıkladı." ifadesini kullandı.

Hidrojen enerjisinin "net sıfır" hedefine ulaşma ve temiz enerji dönüşümü gayretinin yanı sıra jeopolitik nedenlerle de enerji arz güvenliğiyle sınanan dünya için kritik bir rol oynayacağını belirten Canpolat, şunları kaydetti:

"Hidrojen enerjisi, yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin ülkeler için talep potansiyeli taşıyan ülkelere ihracat için de yeni ticaret kapıları anlamına gelecek. Yeşil hidrojen, geniş ölçekte sürdürülebilir ve teknoloji odaklı yeni sanayi stratejisi olarak ülkelerin bir adım öne çıkabileceği yeni bir oyun alanı.

Yapılan projeksiyonlara göre bugün 1,4 milyar dolar büyüklüğündeki hidrojen pazarı 2030'a kadar 12 milyar dolara yükselecek. Net sıfır hedefi gerçekleşecek olursa 112 milyar dolara ulaşacak."

TENMAK Başkan Yardımcısı Çevik de kuruma ilişkin, "TENMAK'ın önemli sorumluluklarından biri de ülkemiz ekonomisini karbondan arındırarak sürdürülebilir temiz enerji geleceği oluşturmak, bu konuda farklılık yaratmak ve temiz enerji hedeflerini uluslararası enerji politikası ile birleştirmektir." bilgisini verdi.

Hidrojen Teknolojileri Derneği Başkanı Dinçer de hidrojen ekonomisi için sektörün dönüşümü noktasında insanlığın ihtiyaçlarına bakılması gerektiğini ifade etti.

Dinçer, şunları kaydetti:

"Bu ihtiyaçlar ise baktığımız zaman temiz hava, temiz gıda, temiz su, temiz enerji. Ancak enerjiniz temiz değilse diğerlerinin de temiz kalması mümkün olmuyor. Dolayısıyla enerjinin mutlaka ve mutlaka temiz olması gerekiyor.

Günümüze kadar olan süreçte enerji denkleminde yenilenebilir enerji, nükleer ve fosil kaynakları görmüştük. Fosil kaynaklar şimdi denklemin dışına çıkıyor. Peki, denklemin içine kim geliyor? Hidrojen geliyor.

Peki, hidrojenin buradaki yolu nasıl olacak? Bu tarihi süreçleri yaşıyor olmak aslında insanlık için hem problemli hem de büyük fırsat oluşturuyor."

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 6
  • Antitrol 7 ay önce Şikayet Et
    Gabarda petrol şimdide hidrojen
    Cevapla
  • Mehmed 7 ay önce Şikayet Et
    Karadeniz’in dip sularında kirlilik sonucunda oluşan hidrojen sülfürün (H2S) 4,587 milyar ton olduğu bilinmektedir. Bu hidrojen sülfürün Karadenize kurulacak nükleer santraller vasıtasıyla % 100 ayrıştırılması sonucunda 4,317 milyar ton kükürt ve 269,8 milyon ton hidrojen elde edilmesi mümkündür. Hidrojenle çalışan araçlar geliştirilerek bu hidrojen potansiyeli değerlendirilebilir.
    Cevapla
  • ahmet emmi 7 ay önce Şikayet Et
    5 kuruş para gelmiyor
    Cevapla
  • Bülent Duman 7 ay önce Şikayet Et
    İnşallah diyelim, gereken yapılsın
    Cevapla
  • Cemal Serbest 7 ay önce Şikayet Et
    Hidrojen Çok Önemli.Devletimizin Yetkilileri bu Konuya Önem Vermeli şimdiden TOGG Hidrojenli Araçlar Üretmeli.
    Cevapla
  • Bir Dost! 7 ay önce Şikayet Et
    Cemal bey, arz talep dengesine uymazsanız elinizde kalır. Hidrojen enerjisi üretilmesi depolanması ve dağıtımı zor. Şimdilik üretilmesi dahi 3 ayrılmış durumda. Yeşil hidrojen var, siz okumaya oradan başlayın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle