Tulgar, Kaan pilotlarının gözü olacak

Türkiye'nin ilk yerli ve milli muharip uçağı Kaan'ın kaska entegre görüntüleme sistemi Tulgar, Kaan pilotlarının adeta gözü olacak. Tulgar ile kaskı takan pilot, uçuş sırasında oldukça geniş bir görüş açısına sahip olacak.

GİRİŞ 27.03.2024 13:19 GÜNCELLEME 27.03.2024 18:20
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin ilk yerli ve milli savaş uçağı Kaan'ın pilotları tarafından giyilecek özel kasklar ASELSAN tarafından geliştiriliyor. Pilotların ölçülerine göre üretilecek bu kaskların en büyük özelliği ise kasklara entegre yerli ve milli görüntüleme sistemi Tulgar'a sahip olmaları. Kaskın içinde yer alacak görüntüleme sistemi Tulgar ile kaskı takan pilot, uçuş sırasında oldukça geniş bir görüş açısına sahip olacak. İleri görüş teknolojisine sahip olan sistem, pilota gece vakti sayısal görüşü, renk ve hassas kafa takibi gibi avantajlar sunuyor. Kaan pilotları bu sistem ile daha konforlu bir uçuş gerçekleştirecek. 

YERLİ VE MİLLİ YAZILIM 

ASELSAN'ın Akyurt ilçesindeki tesislerde bulunan yetkililer, bu sistemin yazılımının yerli ve milli olarak üretildiğinin altını çizdi. Sistemin yerli ve milli olması uçuş ve pilot güvenliği açısından oldukça önemli.

RENKLİ ARAYÜZ 

Tulgar sisteminde kullanılacak renkli arayüzün dünyada ilk defa kullanılacağı belirtildi. ASELSAN yetkilileri bugüne kadar benzer sistemlerin çoğunun yeşil üzerine tek renkli bir görüntü sağladığını, Tulgar'ın arayüzünün ise pilota çok renkli bir görüntü sağlayacağını söyledi. Bu durumun pilota dost düşman unsuru ayrımı yapmasını sağlayacağını söyleyen yetkili, pilotların iş yükünün azalacağını ve uçuş güvenliğinin artacağını ifade etti. Ayrıca sistemin uçuş sırasında pilotları rahatsız edecek gürültüleri de engelleyeceği vurgulandı. 

TESTLERİ DEVAM EDİYOR 

ASELSAN yetkilileri Tulgar'ın kritik testlerinin devam ettiğini açıkladı. Testlerde ASELSAN tarafından pilotların kafa hareketlerini taklit eden robotik bir sistem kullanılıyor. Bunun yanında vizör yansıtmalı başka bir sistemde ise iki göze de yansıtma yapılma testleri yapılıyor. Bu işlemlerde görüntüleme ve renklerle ilgili hassas ayarlama yapılıyor. Bunun yanında pilotların kasktan elde edeceği görüntü tesislerde bulunan simülasyon sisteminde test ediliyor. 

KAYNAK: CNN TÜRK
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • Tuzla 4 hafta önce Şikayet Et
    Bu tur kasklar okullarda sanal egitim ortamlarinin olusturulmasinds kullanilabilir
    Cevapla
  • musti 4 hafta önce Şikayet Et
    millet Windowsa takılmış. vaah vahhh
    Cevapla
  • Ayarcı 4 hafta önce Şikayet Et
    Maşallah barek Allah... emeği geçenlerden yüce Allah CC razı olsun...
    Cevapla
  • Misafir 4 hafta önce Şikayet Et
    Windows yerli mi diyor yapılan yazılım yerli ve milli diyor
    Cevapla
  • Hasan Özkaymak 4 hafta önce Şikayet Et
    windows yerli ve mill bir işletim sistemi değildir. videodaki testte windows üzerinden yapılıyor işlem.
    Cevapla
  • Ulu Hakan 4 hafta önce Şikayet Et
    Sen uyduruyorsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle