Bakan Şimşek sinyali vermişti! Akıllı POS cihazı zorunlu hale geliyor

Vergi gelirlerini artırmak için yapılan çalışmaların içine POS cihazlarındaki işlemler de ekledi. Bazı işletmelerin yüzde 10 KDV tahsil etmelerine rağmen yüzde 1 beyan ettikleri belirlendi. Söz konusu işletmelere ağır cezalar verilecek.

GİRİŞ 08.03.2024 17:01 GÜNCELLEME 09.03.2024 09:47
Bu Habere 134 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiye açtığı savaşa, POS cihazlarıyla yapılan usulsüzlükleri de ekledi. Özellikle Katma Değer vergisi (KDV) genel oranlarında yapılan değişimlerin ardından, bazı işletmelerin de tahsil ettikleri KDV ile beyan ettikleri KDV arasında tutarsızlık olduğunun da ortaya çıktığı belirtiliyor. Bu işletmelerin yüzde 10 olarak tahsil ettikleri KDV'yi yüzde 1 olarak beyan ettikleri, aradaki fark ile haksız kazanç sağladıkları ifade ediliyor.

POS CİHAZLARI BU YIL DEĞİŞECEK

Maliye Bakanı Şimşek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, akıllı POS cihazlarının haziran ayına kadar bütün işletmelerde kullanılacağını belirterek şu örneği vermişti:

"Hazirandan itibaren itibaren yeni bir nesil pos makinesi konulacak. Herhangi bir şehrin, çok işlek bir restoranı örneğin. Gün boyu ekmek, su gibi KDV yüzde 1 fiş kesilmiş. Bize haber verecek bu makine ile."

Maliye Bakanlığı, POS cihazlarının, (kredi kartı okuma makinası, POS makinesi ve imprinter cihazı) usulsüz kullanımının yarattığı vergi kaybını bir süredir izliyordu.

FATURA DÜZENLEMEDİKLERİ TESPİT EDİLDİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı, denetimlerinde çok sayıda kayıt dışı POS cihazı tespit etti. Bazı işletmelerin birden fazla POS cihazı kullanmasına rağmen, bunlardan sadece birini yazarkasaya bağlayarak kalan cihazlardan yaptıkları satışlara fatura düzenlemediği belirlendi.

E-ticaret siteleri üzerinden yemek satışında, özellikle küçük işletmelerin fatura düzenlemediğini tespit eden Maliye, ayrıca POS cihazları üzerinden yapılan işlemlerde de fatura düzenlenmediğini tespit etti.

Bakanlığın, Türkiye Bankalar Birliği'nin POS cihazı listesi ile mükelleflerin elindeki POS cihazlarının listelerini karşılaştırmaya başladığı belirtiliyordu.

GİB UYARMIŞTI

Daha önce Gelir İdaresi Başkanlığı, ayrıntılı bir açıklama yaparak, POS makinalarının usulsüz kullanımına dikkat çekmiş ve mükellefleri uyarmıştı. Açıklamada şu uyarılarda bulunulmuştu:

- Bankalar ve kredi kartı okuma makinesi (POS makinesi ve imprinter cihazı) veren diğer kurumlar, vergi kimlik numarası bazında verdikleri cihazların üye işyerlerini ve bu işyerlerinin aylık kredi kartı ile yaptıkları satışları (sanal pos, kredi kartı, banka kartı-debit ve imprinter cihazı ile yapılan) günlük satış tutarları bazında aylık dönemler halinde ilgili dönemi takip eden ay Başkanlığımıza göndermektedirler.

 KREDİ KARTI SATIŞI İLE BEYAN ARASINDA FARK VAR

- Bankalardan alınan bu bilgilere göre, bankaların kredi kartı ile satış cihazı verdiği üye işyerlerinin, bu cihazları kullanarak yaptıkları satış tutarları ile mükelleflerin beyanları karşılaştırılarak bilgiler arasında uyumsuzluk tespit edilen mükellefler hakkında denetimler yapılmaktadır. Başkanlığımızca, söz konusu denetimlerin bundan böyle aylık dönemler halinde daha sık yapılması planlanmaktadır.

KDV BEYANNAMELERİNDE GÖSTERİLMİYOR

- Yapılan vergi incelemelerinde mükelleflerin kredi kartı ile satış işlemi olduğu halde, ilgili dönemlerde verilen KDV beyannamelerinde yer alan 45 numaralı “kredi kartı ile tahsil edilen teslim ve hizmetlerin KDV dahil karşılığını teşkil eden bedel” alanının boş bırakılarak ihmal edildiği, ilgili hâsılatın sadece matrah bildirimi tablosunda yer alan “teslim ve hizmet bedeli”ne dâhil edildiği görülmektedir.

POS CİHAZLARI SATIŞ DIŞI AMAÇLA DA KULLANILIYOR

-Yapılan incelemelerde, bazı mükelleflerce kredi kartlarının zaman zaman mal ve hizmet alışverişi dışındaki amaçlar için kullanıldığının ifade edildiği görülmüştür. Bankaların müşterileri ile aralarında yaptıkları sözleşme ile yalnızca mal ve hizmet alışverişi yapılması maksadıyla verdikleri POS cihazlarının, bu amaç dışında kullanılması vergi cezası yaratmaktadır.

KAYNAK: NTV
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 134
  • ceyhan 1 ay önce Şikayet Et
    özellikle de özel doktorlara pos mecbur olmalı...muayene ücretini nakit veya iban a gönderttiriliyor, fiş fatura yok her muayenede ve işlemde en az yüzde 10 kayıp....
    Cevapla
  • Vat 1 ay önce Şikayet Et
    Ülkede en çok vergi kaçağı olan sektör kuyumculuktur, herkes kendine sorsun, hiç fatura alanınız yada alabileniz varmı, diğer tüm sektörlerde az çok fatura mutlaka vardır,bunlar hariç
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Türkiye de nakit para akışının büyük kısmı kuyumcular ve döviz bürolarında oluyor. ancak bunlar bir kuruş vergi vermiyor.
    Cevapla
  • E R O L 1 ay önce Şikayet Et
    Onunda kolayını buluruzzzzz
    Cevapla
  • Vergi İşi 2 1 ay önce Şikayet Et
    Kaldı ki dolaylı vergilerin tahsilatı arttıkça toplumda vergi adaletsizliği büyüyor. Nasıl mı? Şöyle. Torosuna 30 litre benzin alan köylü Mehmet Ağbi de Range Rover’ına 30 litre benzin alan sanayici kardeşimiz de aynı ÖTV ve KDV’yi ödüyor. Ödesin ödemesin değil ama dolaylı vergiler bu kadar yüksek oranda olunca bu vergi yükü birini etkilemezken ötekinin belini büküyor.
    Cevapla
  • Maslandag 1 ay önce Şikayet Et
    Toros 30 lt. range 300 lt.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle