Konut kredisi sistemi değişti! Belgeyi getiren muaf olacak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), geçen yıl devreye alınan ikinci kez ev alacaklara yönelik kredi sınırlamasına istisna getirdi. BDDK, konut kredisi limitinden kimlerin muaf tutulacağını açıkladı.

GİRİŞ 05.03.2024 08:49 GÜNCELLEME 05.03.2024 09:16
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Konut kredilerinde yaşanan değişikliklerle ilgili açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, milliyet.com.tr’ye anlattı. Özelmacıklı’nın konuşması şu şekilde: “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kentsel dönüşüm sürecindeki riskli konut sahiplerine kredi kolaylığı getiren bir adım attı diyebiliriz. Bu çerçevede daha önce konut kredilerine getirilen bazı sınırlamalar kentsel dönüşüm kapsamına giren yapılar için kaldırılmış oldu.

15 Şubat 2024 tarihli ve 10849 karar sayılı yazı çerçevesinde daha önce 24 Ağustos tarihinde alınan 10656 ve 10655 sayılı kurul kararları kapsamında yüksek risk ağırlığı uygulaması ve konut malikliği durumu değerlendirilmesinde bir ek muafiyet sağlanmış oldu. Özet olarak BDDK kentsel dönüşüm kapsamındaki riskli konutlar için kredi sınırı muafiyeti getirdi.

EVİ OLANA YÜZDE 25 KREDİ SINIRLAMASI

24 Ağustos 2023 tarihli ve 10656 sayılı karar çerçevesinde azami kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranında bir kısıtlama getirilmişti. Kısıtlama şuydu: Kişinin kendisinin, eşinin ve 18 yaş altındaki çocuklarının malik olduğu bir konutu varsa bu kredi yüzde 75 azaltılarak uygulanıyordu. Bu ikinci eve yönelik bir kredi kısıtlamasıydı.

Diğer yapılan düzenlemede yani 24 Ağustos 2023 tarihinde 10655 sayılı karar çerçevesinde ise teminat olarak alınan kredilerde risk ağırlığı yüzde 35’ten yüzde 150’ye çıkarılmıştı. Yani kredi kullanımı zorlaştırılmıştı.
 

KONUT KREDİSİ SINIRINDAN MUAF OLACAKLAR

Yapılan son düzenleme iki kararın değerlendirilmesinde yaşanan kısıtlamayı kaldırmış oldu. Kişilerin tek konutu varsa ve bu konut afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun kapsamında riskli yapı tespit edilen bir yerde ise ve bu yerdeki yapı yıkıldıysa veya yıkım kararı alındıysa bu kişilerin mevcut durumda bir konutunun var olduğu değerlendirilmeyecek kredilerdeki sınırlandırma kaldırılmış kabul edilecek.

Yapılan son düzenleme, afet riski altındaki yerlerdeki tek konutu olan kişilerin, konutları yıkıldığında veya yıkım kararı alındığında kredi sınırlamalarının kaldırılmasını sağladı.
 

KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞARTI

Kentsel dönüşüm kapsamında kişi gerek kentsel dönüşüm kredisi ile gerekse de başka bir yerden taşınmaz alırken sanki hiçbir evi yokmuş gibi kredi imkanından faydalanabilecek.

KONUT KREDİ MUAFİYETİ İÇİN BELGE ŞART MI?

Kredi muafiyetine girmesi için bunun belgelenmesi şart. Bu belgelenme yıkım yapıldıysa zaten bir yıkım ruhsatı alınmış olunuyor. Hatta yıkıldıktan sonra tapu kütüğünde bu yerin cins değişikliği yapılıyor ve arsa vasfına geri dönüyor. Yıkım kararı alınması da zaten tebliğ olarak maliklere gönderilen bir yazıdır.

Zaten şu anda ikinci ev alımında eskiye göre yüzde 75 daha az kredi kullanılabiliyor. Söz konusu kısıtlama ilk evini alacaklara uygulanmayacak. Düzenleme zaten ikinci ev alımında mevcut ev kentsel dönüşüm kapsamında ise bu sınırlamanın kaldırılması çerçevesinde diyebiliriz.

KAYNAK: MİLLİYET
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 25
  • Vatandaş ! 1 ay önce Şikayet Et
    BASIN parayı ALTINA ! Abi tavsiyesi !
    Cevapla
  • yoldan geçen biri 1 ay önce Şikayet Et
    kooparatif sistemi kurulmalı yönetim kesinlikle kamu görevlisi yetkili kaymakam vali belediye başkanı gibi türkiyenin neresi olursa olsun maliyet 1300 milyonu geçmez bu sistem uygulanmalı yeter mütahitlerin zengin olduğu
    Cevapla
  • vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    yabancıya konut satışı 18 yaşındaki gence ev evi ailesi olan ev sahibi olamayacak mı 2 . ev istisna konut kredisi düşer müteahhitler anında zam 1 artı 1 evler çoğaldı gurbetçi vatandaşlarda bu evleri tercih ediyor devletimiz toki uygulamasını güncellesin daha çok konut üretimi ve istihdam olsun hem ekonomi canlanır
    Cevapla
  • Beşer 1 ay önce Şikayet Et
    Kamu çalışanları inşaatlarda çalıştırılarak amacına uygun bir projeyle bu iş çözülür.ihtiyac fazlası konut olmamalı.Oncelikli evli çocuklu olanlar.Onune gelene ev olmamalı,bekarlar için KYK yurdu misali konutlarda barındırma modeli.Toplumsal düzen olmalı,Bosanmis olanlara ev imkanı zorlanmali.Devlet devlet olmalı.
    Cevapla
  • hüseyin 1 ay önce Şikayet Et
    böyle kişiler oldukça zor bulursunuz evi
    Cevapla
  • Ahmet 1 ay önce Şikayet Et
    Beni getirin konutların başına valla 1 milyon TL yi geçmez bu evler..koperatif usulu ev yaoqcaksin...yoksa 1 liralık ev mutehait karı ile 2 lira..2 de banka faiz koyar olur 4 lira..1 ev kendinze 4 3 ev başkasına alırsınız..valilik belediye talebe göre ev yapması lazım.koperatif usulu 4 yılda teslim edeceksin.bir miktar parayı devlet ön ödeme olarak koyup vatandaştan geri arsa vb devlettn
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle