Peş peşe iki uyarı: 'ABD doları çökecek', 'Batı düşecek'

“Doların sonu Roma İmparatorluğu gibi olacak” diyen Amerikalı milyarder Robert Kiyosaki’den benzer bir uyarı da El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele geldi. Bukele, “ Dolar patlayacak, Batı medeniyeti de düşecek” ifadelerini kullandı.

GİRİŞ 01.03.2024 10:04 GÜNCELLEME 01.03.2024 10:30
Bu Habere 92 Yorum Yapılmış

Amerikan ekonomisi için 1 hafta içinde yapılan ikinci uyarı… “Doların sonu Roma İmparatorluğu gibi olacak. Altın ya da Bitcoin alın” diyen finansal eğitim şirketi Rich Dad Company’nin sahibi Robert Kiyosaki’den sonra El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, “Balon patlayacak” dedi.

Robert Kiyosaki

Üstelik 2021’de Bitcoin’i ülkesinin resmi para birimi yapan Bukele, bu açıklamayı ABD’de, Maryland’daki CPAC Zirvesi’nde yaptı. ABD ekonomisinin tutarlı para basımı yoluyla bir ‘saçmalık’ üzerine inşa edildiğini söyleyen Bukele, küresel ekonominin omurgası haline gelen para biriminin değer kaybedeceğinin altını çizdi. İşte Orta Amerika ülkesinin 42 yaşındaki liderinin uyarıları:

- “Asıl sorun, siz Amerikalıların hükümeti finans ettiğinize dair oluşan yanılgıyı sürdürmek için yüksek vergiler ödemeniz… Aslında siz yapmıyorsunuz. Hükümet para basımıyla finanse ediliyor, kağıt kağıtla destekleniyor. Kaçınılmaz olarak balon patlayacak.”

Nayib Bukele

-“Durum göründüğünden daha da kötü. Çünkü Amerikalıların çoğu ve dünyanın geri kalanı, bu saçmalığın farkına varacak olsaydı, para biriminize olan güven kaybolurdu. Dolar düşecek ve onunla birlikte Batı medeniyeti de düşecek.”

Standard & Poor's

"ABD EKONOMİSİ EMSALLERİNDEN İYİ PERFORMANS GÖSTERİYOR"

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P) ABD hakkında açıklama yaptı:

“ABD ekonomisi emsallerinden daha iyi performans göstermeye devam ediyor, politika faizlerindeki keskin artışa rağmen 2023'te büyümenin arttığı tek büyük gelişmiş ekonomi oldu."

S&P Global Ratings Küresel Baş Ekonomisti Paul Gruenwald, para politikası sıkılaştırmasının etkisiyle ABD ekonomisinin büyümesinin eninde sonunda yavaşlayacağını ancak bir dereceye kadar istisnai durumun üretkenlikteki son kazanımların devam etmesi halinde göreceli üstün performansın süreceğine işaret ettiğini vurguladı.

ABD ekonomisi

ABD EKONOMİSİ YÜZDE 3.2 BÜYÜDÜ

ABD ekonomisi, 2023’ün dördüncü çeyreğinde yüzde 3.2 ile beklentilerin altında büyüdü. Beklenti, yüzde 3.3’tü. ABD ekonomisi, geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 2.2, ikinci çeyreğinde yüzde 2.1 ve üçüncü çeyrekte yüzde 4.9 büyümüştü.

Ülke ekonomisi, 2023 genelinde ise yüzde 2.5 büyüme kaydetti. Dördüncü çeyrek büyümesinde, tüketici harcamaları, ihracat, eyalet ve yerel hükümet harcamaları, konut dışı sabit yatırımlar, federal hükümet harcamaları ve konut sabit yatırımlarındaki artışların özel envanter yatırımlarındaki düşüşle kısmen dengelenmesi etkili oldu. Yılın dördüncü çeyreğinde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış yüzde 1.7'den yüzde 1.8'e çıkarıldı.

Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 2.6 artmıştı. Gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış da yüzde 2'den yüzde 2.1'e revize edildi. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, yılın üçüncü çeyreğinde de yüzde 2'lik artış kaydetmişti.

KAYNAK: DÜNYA/EMRE ERGÜL
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 92
  • Tosuny 2 ay önce Şikayet Et
    ABD'nin senede yüzde 3.5 büyümesi. Kendisine her yıl bir Türkiye katması demek. Nasıl bir cenderedir? Allah müslümanlara başta iman sonra da şevk versin. miskinler topluluğu olduk farkında olmadan yaşıyoruz
    Cevapla
  • Mobolsky 2 ay önce Şikayet Et
    Kapital kendini yok etmez dolar gider yuan gelir sonuç ta yine aynı yola geliyor. Ha dolar ha yuan.
    Cevapla
  • Gonyalı 2 ay önce Şikayet Et
    El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele diyorsa kesin doğrudur, o da bizim ki gibi gerçek bir ekonomist, dolara açıyorum artık :)))
    Cevapla
  • Angaralı 2 ay önce Şikayet Et
    Para bas sonra boş kağıtla insanları köle gibi çalıştır. Sistem güzel ama. İstediğin kadar para bas istediğin kadar köle çalıştır. Bas çalışsın bozdur çalışşın. Yeni kölelik Abd parasına köle milletleriz. Ama adamlar para basıp duruyor değersiz kağıt parçaları için değerli sanan insanlar sürekli çalışıyor. Askeri gücü bitmeden bu para bitmez
    Cevapla
  • mkn 2 ay önce Şikayet Et
    Amerika siyonistlerden kurtulursa ortadoğuda büyük bir rahatlama olacaktır. Gazze olayları siyonizm yapılanmasını çökertecek. Amerika çine karşı denge unsurudur. Bu nedenle çökmesi değil yolunu bulması hayırlıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle