Sahte ballar arıcılık sektörünü tehlikeye düşürüyor!

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Çiftçi, 1 kilogram bal maliyetinin bu sezon 126 TL olduğunu belirterek, “Marketlerde 60 liraya ‘bal’ adı altında ürünler satılıyor. Bunlar enzimler ile yapılıyor, faydası yok çok zararı var" dedi.

GİRİŞ 22.02.2024 21:09 GÜNCELLEME 23.02.2024 10:32
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Dünyada bal üretiminde 95 bin arıcısı ile önemli bir sırada yer alan Türkiye’de en çok bal üretimi Ordu’da yapılıyor. 3 bin 500 kayıtlı arıcının bulunduğu Ordu’da yaklaşık 100 bin kişi geçimini bu sektörden sağlıyor. 550 bin koloninin olduğu kentte sektör, merdiven altında üretilen sahte ballar ile tehlikeye uğruyor.

“BİR KİLO BALIN MALİYETİ 126 TL”

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, marketlerde bal adı altında ucuza satılan ürünlerin insan sağlığını tehlikeye düşürdüğünü, arıcılık sektörünü de olumsuz etkilediğini söyledi. Çiftçi, “Arıcı birlikleri olarak her yıl olduğu gibi bu yılda bal maliyetleri üzerinde çalışmalar yapmaktayız. Buradaki en temel amacımız Türkiye'de bal üretimi yapan arıcılık işletmelerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, bal kalitesi ve kovan başına verimin artırılıp dünya ortalaması seviyesine çıkmaktır. Biz bir kilo balın 126 TL maliyeti olduğunu yaptığımız çalışmalarda belirlemiştik. Ancak bugün market raflarında 50-60 liraya satılan bal adı altında ürünler var. Bu ürünler olduğu müddetçe de arıcılarımızın ürettiği ürünler hak ettiği değere ulaşmıyor. Merdiven altı üretimin önüne geçilmeli ve üreticilerimiz tarafından üretilen ballar maliyetlerinin üzerinde satılmalı. Üreticinin de refah seviyesi mutlaka yükseltilmeli” diye konuştu.

“SAHTE BALLAR İHRACATTA DA SORUNLARA NEDEN OLUYOR”

Çiftçi, arıcılığın sürdürülebilir hale gelmesi için denetimlerin artması gerektiğini belirterek, “Doğadaki polinasyonun yüzde 40’ı arılar tarafından sağlanıyor. Merdiven altı yani tağşişli, arı görmeden bal adı altında satılan ürünlerin ayırt edilmesi için bakanlığımız bütçe ayırarak, tanesi 3 milyon olan NMR cihazı alınmıştı. Şuanda arıcılarımız maliyetin altında bal satıyor. Arıcılarımız ürettiği ballar elinde ve bu şekilde devam ederse arıcılık bitme noktasına gelir. Sonuçta Ordu’da 3 bin 500, Türkiye’de 95 bin arıcı bu meslekten ekmek yiyor. Bu maliyetler karşısında biz bal üretemez hale geldiğimizde merdiven altı ballar böyle giderse daha da artacak. Bu merdiven altı ballar ile ilgili ihracat yönünden de sıkıntılar var. Dünyanın farklı ülkelerinden ve ihraç ettiğimiz ballar ile ilgili sıkıntılar çıkıyor. Bakanlığımız üreticisini ve doğadaki polinasyonu düşünmeli, arıcılık sürdürülebilir hale gelmeli. Bu konuda destek sağlanırsa da hem arıcılarımız kazançlı çıkar, tüketici de düzgün bal yemiş olur” ifadelerine yer verdi.

“ENZİMLER İLE YAPILAN SAHTE BAL İNSAN SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR”

“Marketlerde 50-60 liraya satılan ürünlere bal dememek lazım” diyen Çiftçi, şunları söyledi: “Bir balın sadece dolum maliyeti kavanozu ve kapağı ile birlikte 30 TL. Ancak şuan market raflarında 60 liraya ballar var. Bunların içerisinde birileri ne olduğunu anlatsın, insanlar ne yediğini bilsin. Sonuçta bunlar enzimler ile yapılıyor, enzimler ile yapılan bir ürünün insan sağlığına zararının ne olduğunun bilinmesi gerekiyor. Bu nedenle merdiven altı üretimlerin mutlaka önüne geçilmeli.”

 

KAYNAK: İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 23
  • emrah 2 ay önce Şikayet Et
    Malşyeti 126 satışı 800.
    Cevapla
  • sivas 2 ay önce Şikayet Et
    Bazıları arıları olmadığı halde bal yapıyorlar arı nerede yok alvar demekki devlet denetle yemiyor milletin sağlığında umrunda değil kimsenin gel bunu Avrupa'da yap senin hayatını kaydırsinler bu kadar basit Türkiye özgür bir devlet
    Cevapla
  • Hamşesi 2 ay önce Şikayet Et
    Cezalarınız neden caydırıcı değil, bu balları hangi cesaretle satabiliyorlar.
    Cevapla
  • yılmaz 2 ay önce Şikayet Et
    A101 indirimde 50 tl ye 850 gr bal sattı. devlet nerde bu bal nasıl 50 tl ye satabiliyor. devlet çiftlik olarak gören bu marketlerin ürünleri sağlık açısından da denetlenmeli. sahte ürünlere etiketler vurulmalı
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    gardaş burası türkiye....... sahtekarlığın kol gezdiği ülkedir nokta. sağlıkda denetim kocaman sıfır.sahtesi olmayan ürün yoktur. çünki müslümanızya.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle