Bloomberg'ten TCMB yorumu: 'Bu kez farklı bir durum'

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yaşanan görev değişimi dünya ekonomi medyasının gündeminde yer etmeyi sürdürüyor. Konuyu son olarak değerlendiren ABD merkezli yayın kuruluşu Bloomberg, 'Bu kez farklı bir durum' olarak yorumladı.

GİRİŞ 06.02.2024 16:04 GÜNCELLEME 06.02.2024 16:27
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

ABD merkezli yayın kuruluşu Bloomberg, Hafize Gaye Erkan’ın geçen cuma “görevden affını istemesi” ve yerine yardımcısı Fatih Karahan’ın atanmasını irdeledi.

Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı olan Hafize Gaye Erkan’ın görevi bırakması karşısında “herkesin hazırlıksız yakalandığı” yorumunda bulunan Bloomberg’ün haberinde şu ifadeler yer aldı:

Erdoğan, 2023'te üçüncü kez göreve geldiğinden beri yatırımcı güvenini yeniden tesis etmek ve Türkiye'nin enflasyon krizini çözmek için piyasa dostu bürokratlardan oluşan bir ekibin önderlik etmesine izin verdi.

Türk yetkililer, Erkan'ın görevi bırakmasının mayıs ayından bu yana kaydedilen ekonomik ilerlemeyi boşa çıkarabileceği yönündeki korkuları yatıştırmak için acele etti ve Erdoğan'ın hâlâ faiz programı desteklediğini söyledi. Bu yorumlar, Erdoğan'ın Temmuz 2023'ten bu yana başkan yardımcısı olan Fatih Karahan'ı yeni merkez bankası başkanı olarak atamasıyla desteklendi.

YABANCI EKONOMİSTLER: KARAHAN DAHA ŞAHİN

Karahan, Amazon.com ve New York Merkez Bankası'nda ekonomist olarak 10 yılı aşkın bir deneyime sahip ve Erkan’a göre daha şahin. Bu durum yabancı analistleri, geçen ay sekiz aylık bir sıkılaştırma döngüsünün sona erdiğini açıklamasına rağmen Merkez Bankası’nın onun liderliğinde faizleri daha da yükseltip yükseltmeyeceği konusunda düşünmeye sevk etti.

KARAHAN: MERKEZ BANKASI HAREKETE GEÇMEYE HAZIR

Göreve geldikten sonra yaptığı ilk yazılı açıklamada Karahan, fiyat istikrarının öncelikli olduğunu ve enflasyon görünümünün kötüleşmesi halinde Merkez Bankası'nın harekete geçmeye hazır olduğunu ifade etti.

JPMORGAN'DAN GAYE ERKAN YORUMU

Merkez Bankası'ndaki görev değişikliğinin ardından ABD'li yatırım bankaları J.P. Morgan ve Morgan Stanley’den de peş peşe yorumlar gelmişti.

JP Morgan tarafından yapılan değerlendirmede şu ifadeler kullanılmıştı:

"Ani liderlik değişiklikleri yatırımcılar için rahatsızlık yaratsa da yeni TCMB Başkanı'nı dezenflasyon ve lira için olumlu görüyoruz. Yeniden şekillenen PPK'nın muhtemelen daha şahin olacağını düşünüyoruz. İki PPK üyesinin (Dr. Elif Haykır Hobikoğlu ve Dr. Fatma Özkul) duruşu bilinmiyor ancak bize göre Başkan ve iki şahin başkan yardımcısı PPK kararlarını enflasyona daha fazla odaklanarak yönlendirecek. Son PPK açıklamasındaki güvercin eğilimin artık tersine dönmesi muhtemeldir. TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın, daha erken olmasa da, önümüzdeki Perşembe günü TCMB Enflasyon Raporu Basın Bilgilendirme Toplantısı'nda şahin bir yönlendirme yapmasını bekliyoruz"

MORGAN STANLEY'DEN 8 ŞUBAT VURGUSU

TCMB'de yaşanan görev değişimi değerlendiren Morgan Stanley de tarafından ise "Bizim görüşümüz: 2019 ve 2021'deki geçmiş başkan değişikliklerinin aksine, bu durum politika yönünde bir değişikliğe ya da daha düşük faiz oranlarına yönelik siyasi bir tercihe işaret etmiyor. TCMB'nin dezenflasyona öncelik veren geleneksel para politikası çerçevesine devam etmesini bekliyoruz" şeklinde değerlendiren, Morgan Stanley "TCMB'nin önümüzdeki Perşembe günü (8 Şubat) düzenleyeceği Enflasyon Raporu basın toplantısında politika mesajlarını dinleme şansımız olacak" açıklaması gelmişti.

KAYNAK: GAZETEOKSİJEN
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 42
  • xyz 2 ay önce Şikayet Et
    eyvahh. bunlar destekliyorlarsa yandık demektir.
    Cevapla
  • Vatandaş ! 2 ay önce Şikayet Et
    Yahudiye Merhamet ! Basitçe Allah'ın Lanet ettiğine Merhamettir ! Sen kimsin de Allah'ın lanetlediği Yahudiye Merhamet ediyorsun ? Diye soracaklar (kabirde) bize ! İşte Osmanlı bu yüzden Yıkıldı !! BOYKOT a devam Yahudi ile ALIŞVERİŞİ KESİN ! EKONOMİ DÜZELECEK !
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    gavurlar pofpoflamaya başlamış.
    Cevapla
  • Vatandaş ! 2 ay önce Şikayet Et
    En azından ülkedeki YAHUDİLERİN seçme/seçilme hakları Memur olma gibi imtiyazları ELİNDEN ALINMALIDIR !
    Cevapla
  • Vatandaş ! 2 ay önce Şikayet Et
    Dinsiz Türk maskesi takan da YAHUDİDİR ! Dinsiz TÜRK OLMAZ !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle