Trump: Başkan olursam Powell'ı görevden alacağım

Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde yeniden aday olması beklenen eski ABD Başkanı Trump, kendi döneminde atadığı Fed Başkanı Jerome Powell hakkında konuştu. Trump, ''Başkan olursam yeniden görev vermeyeceğim'' dedi

Trump: Başkan olursam Powell'ı görevden alacağım
Trump: Başkan olursam Powell'ı görevden alacağım
GİRİŞ 05.02.2024 11:47 GÜNCELLEME 05.02.2024 12:00
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Kasım seçimlerinde Cumhuriyetçilerin başkan adayı olmasına kesin gözüyle bakılan eski ABD Başkanı Donald Trump, Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ı “siyasi” davranmakla suçladı: “Seçimde demokratlara avantaj sağlamak için faiz indirimi yapmayı düşünüyor.”

Amerika’da 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerine bugün itibarıyla tam 9 ay var. Demokrat Parti’nin adayı belli: Başkan Joe Biden… Cumhuriyetçi Parti’de adayını belirlemek için eyaletlerdeki önseçimler de başladı.

Eski Başkan Donald Trump’ın aday olmasına kesin gözüyle bakılırken; şahsi serveti 2.6 milyar dolar olan işadamı haftasonu Fox Business’ın konuğu oldu. Trump’ın hedefinde Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell vardı.

Başkan olması durumunda Powell’ı yeniden atamayacağını belirten Trump, Fed Başkanı’nı 2024 seçimlerinde demokratlara avantaj sağlamak için faiz indirimlerini düşürmekle suçladı: “Bana öyle geliyor ki, belki de insanların seçilmesi uğruna Faiz oranlarını düşürmeye çalışıyor, bilmiyorum.” Bir sonraki Fed Başkanı için birkaç seçeneği olduğunu belirten Trump, isim vermedi.

ARALARI HİÇ İYİ OLMADI

Powell, 2017’de Trump tarafından atanmıştı. Ancak atayanla atanan arası hiçbir zaman iyi olmadı. Trump, tartıştığı Powell’ı yıllarca ekonomiye zarar vermekle suçladı. 2021 yılında da Biden bir kez daha atadı. CNN Televizyonu da gerilim için şu yorumu yaptı: “Faiz artırımlarının amacı, şirketlerin borç almak için ödediği tutarı artırarak ekonomiyi yavaşlatmaktır. Bu, ipotek ve kredi kartı faizleri gibi tüketici kredilerinin sabitlendiği devlet borcunda daha yüksek oranlara yol açabilir.

Borçlanma pahalılaştığında şirketler daha az işe alım yapabilir ve tüketiciler daha az harcayabilir, bu da enflasyonun kaçmasını engelleyebilir. Bunlar ekonomik döngünün gerekli bir parçası ve politikacılar genellikle oranlar yüksek olduğunda karşı çıkar. Ancak Trump'ın başkanlığı sırasında Fed'e yönelik sürekli saldırıları, hem sıklığı hem de doğrudanlığı açısından emsalsizdi.”

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • CengaveR 2 ay önce Şikayet Et
    Trump tekrar başkan olursa iflası çeker
    Cevapla
  • Emekli41 2 ay önce Şikayet Et
    Aynen kardeşim
    Cevapla
  • berk 2 ay önce Şikayet Et
    Hani ABD'de merkez bankası başkanı bağımsızdı? Bizim çok bilmiş ekonomistlerimize soğuk duş.
    Cevapla