TCMB'deki değişikliği piyasalar olumlu karşıladı

Merkez Bankası'ndaki değişikliğe piyasaların nasıl karşılık vereceği merak ediliyordu. Gelen ilk rakamlar piyasaların değişikliği olumlu karşıladığı yönünde. Gram altın şu dakikalarda 1992 TL'den satılırken, dolar güne 30,50 TL'den başladı.

GİRİŞ 05.02.2024 10:19 GÜNCELLEME 05.02.2024 10:25
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Ons altın fiyatı, cuma günü açıklanan ve beklentilerin çok üzerinde gelen ABD tarım dışı istihdam verilerinin ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yakın zamanda faiz indirimlerine gideceği yönünde beklentilerin azalmasıyla beraber, yükselen dolar endeksi ve ABD tahvil faizlerine paralel değer kaybını sürdürüyor.

Bugünkü işlemlerde 2029 dolara kadar gerileyen ons altın, saat 08.44 itibarıyla yüzde 0,33 düşüşle 2029 dolarda bulundu.

Ons altın ve dolar/TL'deki hareketle 1987 - 2011 lira arasında işlem gören gram altın, şu dakikalarda ise, yüzde 0,26 gerilemeyle 1989 liradan alıcı buldu.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI

Gram atın: 1.992 lira

Çeyrek altın: 3 bin 378 lira

Cumhuriyet altını: 13 bin 765 lira

Tam altın: 13 bin 512 lira

Yarım altın: 6 bin 756 lira

Ons altın fiyatı 2 bin 30 dolarda.

DEĞİŞİKLİK OLUMLU KARŞILANDI

Değişimin önceki başkan değişimlerinden farklı olarak "politika değişikliği"yle ilişkili görülmemesi ve Hafize Gaye Erkan'ın yerine gelen Fatih Karahan'ın Fed'deki çalışmalarından ötürü Merkez Bankacılıktan gelme biri olması piyasalar tarafından olumlu karşılandı. 

Dolar böylesi hafta sonunun ardından yeni haftaya 30,50 TL'den, euro ise 32,88 TL'den başladı. 

DÖVİZ FİYATLARI

Dolar: 30,5578

Euro: 32,9667

Sterlin: 38,5617

MERKEZ BANKASI'NDA YENİ DÖNEM

Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığına hafta sonu Fatih Karahan atanırken piyasalar görev değişikliğinin ekonomi politikalarında anlamlı bir değişim getirmeyeceği görüşünde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın ailesini koruma isteğini gerekçe göstererek görevden affını istediğini açıklamasının ardından Karahan'ı göreve getirdi.

Karahan göreve gelmesi ardından dün yaptığı açıklamada enflasyonun hedeflerle uyumlu seviyelere gerileyene kadar gereken parasal sıkılığı korumakta kararlı olduğunu belirtti.

FED'DEN FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİLERİ AZALDI

Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verilerinin ardından Fed'in yakın vadede faiz indirimine gideceği yönündeki beklentiler azaldı.

Piyasalar, Fed'in martta yüzde 80 olasılıkla faizleri sabit tutacağını fiyatlıyorlar. Bu oran yılın başında yüzde 33 olarak fiyatlanıyordu.

İşlemciler, bu yıl toplam faiz indirimlerinin 120 baz puanın hemen altında olacağını tahmin ediyorlar.

Barclays analistleri yayımladıkları notta, istihdama ilişkin verilerin açıklanmasından önce de ​Fed'in geçen hafta gerçekleştirdiği para politikası toplantısının erken ve agresif faiz indirimleri yönünde az isteklilik olduğuna işaret ettiğini belirttiler.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 32
  • bülent 2 ay önce Şikayet Et
    yeni başkanın görevi hayırlara vesile olur inşallah amin
    Cevapla
  • İsimsiz 2 ay önce Şikayet Et
    Sayın Cumhurbaşkanım bu dizi düşünmeniz gerekiyor. Yoksa üretim duracak. Bu oranlarda kimseye yatırım yaptıramassınız. İşsizlik artacak. Faiz düşükken kur yüksek iken en azından çalışıp 2 ekmek alıyorduk. Faizler artınca 2 ekmek te alamayacağız.
    Cevapla
  • Gariban 2 ay önce Şikayet Et
    Faiz ama aynı oranda. Düşmesi gerekiyor faizin. Piyasada para dönmüyor. İmalat sektöründeki büyüklerin parası faiz de. Alacaklarımızı alamıyoruz. Beklentiler enflasyonu engele ye eğim diye üretimi durduruyor. Ama bakış açısı bu kadar. İktisat 1. Sınıf ögerencisinide getir ilk faizleri artırır. Bunun içi büyük okullar okumak gerekmiyor. Yüzde 5 faiz yüzden 45 çıkarsa olan yine fakire olu
    Cevapla
  • Emekli 2 ay önce Şikayet Et
    Ah ah rahmet li Ecevit sen çok ariyoruz, sen gittikten sonra ülke %75 fakirleşti, sen döneminde kimsenin eline almayı tenezzül etmediği gram bu gün itibari ile 2.250 tl. Bir simit 15 tl bir bardak çay 15 tl.
    Cevapla
  • Vatandaş 2 ay önce Şikayet Et
    Yalan,O zaman daha fakirdik bir kasa attı C.başkanına,bir günde faizler fırladı,bütün ülke bedel ödedi.Deprem yardımlarıyla maaş ödedi.İhl mezununa,1 netine 0.3 puan,düz liselilere 0.8 puan veriliyordu,daha sayayım mı, 85 milyon Türkiye de 16 milyon emekli ,11 milyon Yaşlı maaşı alan var,85 milyon Almanya'da 4 milyon emekli var ve AB nin en güçlü ekonomisi, %45 faize Haraç ödüyoruz biz.
    Cevapla
  • MaKuS 2 ay önce Şikayet Et
    1999 depreminde o dönemin hükümeti depremzedelere yardım adı altında cep telefonlarına vergi getirdi ve o vergilerle memur maaşları ödendi . . .
    Cevapla
  • frdun 2 ay önce Şikayet Et
    Çok çabuk pes etti..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle