Günlüğü 2 bin liraya işçi bulunamıyor

İnşaat sektöründe eleman sorunu her geçen artıyor. Günlüğü 2 bin liraya işçi bulamamaktan yakınan sektör temsilcileri, ara eleman yetiştirilmesi için çağrı yapıyor.

Günlüğü 2 bin liraya işçi bulunamıyor
Günlüğü 2 bin liraya işçi bulunamıyor
GİRİŞ 01.02.2024 16:33 GÜNCELLEME 01.02.2024 16:33
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Depremlerin etkisiyle İstanbul gibi büyükşehirlerde hız verilen kentsel dönüşüm projelerinde, yüksek maaşlara rağmen kalifiye inşaat işçisi bulma sıkıntısı yaşanıyor.

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik, inşaat sektöründe mavi yakalılar konusunda yaşanan sorunu anlattı. Bu problemin nedeninin son 15 yıla dayandığını ve son yıllarda usta-çırak ilişkisinde daha büyük kopukluklar yaşandığını aktaran Şişik, "Eleman sıkıntısı nedeniyle çıraklar daha işin inceliklerini öğrenmeden usta konumuna geliyor. Türk inşaat firmalarının yurt dışında birçok projesi var. Pandemi döneminden sonra bu firmalar kalifiye elemanları yurt dışına götürdü. Bunun sonucunda sektörde bir sıkıntı baş gösterdi. Son dönemde yaşanan enflasyonist ortam da sorunu tetikleyince kalifiyeli eleman bulma noktasında bir açık ortaya çıktı." dedi.

"GÜNLÜĞÜ 2 BİN LİRAYA İŞÇİ ZOR BULUNUYOR"

Şişik, bu soruna paralel olarak, 6 Şubat'ta yaşanan asrın felaketinden sonra birçok inşaat firmasının deprem bölgesinde faaliyette bulunduğuna ve büyükşehirlerdeki işçilerin buraya yöneldiğine dikkati çekti.

Bu durumu fırsata çevirmeye kalkanların da olduğunu vurgulayan Şişik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Müteahhidin en büyük sorunu zaman. Zamanla yarıştığı için bir kalfa, sıvacı ya da boyacı ihtiyacı olduğunda, eleman bulmakta sıkıntı yaşadığında, rayicin üzerinde ücret ödemek zorunda kalıyor. Piyasadaki meslektaşlarımızdan duyuyoruz; günlüğü 2 bin liraya işçi zor bulunuyor. Bu dönem vinç operatörleri ise hiç bulunamıyor. Onlara aylık 100-150 bin lira ödeniyor. 6 Şubat'taki depremden sonra 11 ilde başlatılan inşaatlar nedeniyle kalifiye elemanların bölgeye gitmesi İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde işçi bulma konusunda sıkıntı yarattı."

"ARA ELEMAN YETİŞTİRİLMELİ"

Bu sorunu çözmek için geçici işçi ithalatı yapılabileceğini, bunların geçici çözümler olduğunu ve dönemsel olarak yapılması gerektiğini de kaydeden Şişik, soruna kalıcı çözüm getirmek için meslek okullarına önem verilmesi gerektiğini söyledi.

"Her aile çocuğunun mimar, mühendis olarak yetişmesini istiyor ama sektör ara eleman bulmakta zorlanıyor. Bunun için AYİDER olarak, ilgili bakanlıklarla görüşme yapacağız. Çözüm için acilen meslek okullarının da söz sahibi olması lazım. Sektör için ara eleman yetiştirilmesi gerekiyor. Çözümün odağına meslek okullarını koymalıyız." diyen Şişik, yurt dışından işçi ithal etmenin tepki çekeceğini dile getirdi.

"VİNÇ OPERATÖRÜ MÜHENDİSTAN FAZLA MAAŞ ALIYOR"

AYİDER üyesi müteahhit Melih Tavukçuoğlu da depremin adından devletin başlattığı özverili imar çalışmaları nedeniyle Türkiye'nin her bölgesinden inşaat işçilerinin bölgeye gittiğine dikkati çekti.

Bu nedenle büyükşehirlerde inşaat sektöründe kalifiye eleman sıkıntısı çektiklerine işaret eden Tavukçuoğlu, şöyle devam etti:

"Sektörün en önemli sorunu ara eleman yetişmemesi. Üniversitelerden çok sayıda mimar, mühendis mezun ediyoruz ama ara eleman yetiştiren meslek ve teknik liselerimiz yeterli değil. İnşaat sektörü riski yüksek bir iş kolu. Kışın soğukta, yazın sıcakta çalışmak gerekiyor. O yüzden herkes çalışmak istemiyor. Bu da ücretlere yansıyor. Bazen kalfa, kalıpçı ustası ya da vinç operatörü bir mimar ve mühendisten daha fazla maaş alabiliyor. Bugün iyi bir ustanın yevmiyesi 2 bin 500 liradan aşağı değil. Vinç operatörünün aylığı ise 80 bin liradan başlıyor. Düz bir işçinin yevmiyesi ise 1500 lira civarında. Bir vinç ve makina operatörü kolay yetişmiyor. En az 5-10 yıl deneyim gerekiyor. Aynı şekilde kalfalık içinde bu kadar deneyim gerekiyor. İyi bir usta için 3-5 yıla ihtiyaç var."

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Emekli 2 ay önce Şikayet Et
    Emekli ne yapsın.
    Cevapla
  • Samsun 2 ay önce Şikayet Et
    Allaha sukur 5 olum insaatci bende 50 yil isaatta emekli oldum zor meslek bir memur maasi bizim maastan fazla masa basinda emekli oldular bizinsaatcilar ise 10 uncu katlarda cani pahasina ekmek parasi emekli olmak icin entehlikeli yerlerde calistik memurla insaatci bir olmamaliydi ve simdi torunlarda insaatci hem universite hem okul devam ediyalar canlari sag olsun hepsinin sukur bugunum
    Cevapla
  • Gerçek 2 ay önce Şikayet Et
    Eski okul sistemini geri getir olay kendiliğinden çözülür.
    Cevapla
  • Bumerang 2 ay önce Şikayet Et
    Zamanında ben de meslek lisesine gitmek istiyordum. Çok bilmiş abimin biri bana şu liseye gitsin. Üniversite daha rahat kazanır diyerek beni düz liseye gönderdiler. Sonra da okutamayız dediler okuldan gelince de bakkal dükkanın da durduğumuz için meslek sahibi de olamadım. Ama gemici cüzdanı çıkarttım gemici oldum. Şimdi de EYTden çok şükür emekli oldum.
    Cevapla
  • Vatandaş ! 2 ay önce Şikayet Et
    Ara eleman dediğin "insan" neden senin kahrını çeksin ? Asgariden biraz fazla veriyorsun diye mi ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle