Fed, 2024'ün ilk faiz kararını açıkladı! Son 23 yılın en yüksek seviyesi

ABD Merkez Bankası (FED) 2024'ün ilk faiz kararını açıkladı. Banka yılın ilk politika faizini yüzde 5,25/5,50 aralığında sabit tuttu.

Fed, 2024'ün ilk faiz kararını açıkladı! Son 23 yılın en yüksek seviyesi
Fed, 2024'ün ilk faiz kararını açıkladı! Son 23 yılın en yüksek seviyesi
GİRİŞ 31.01.2024 22:02 GÜNCELLEME 31.01.2024 23:15
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Son dakika Fed haberleri: ABD Merkez Bankası (Fed) küresel piyasaların merakla beklediği 2024 yılının ilk politika faizi kararını açıkladı.

Fed, 2024'ün ilk faiz kararını açıkladı! Son 23 yılın en yüksek seviyesi

FED FAİZ KARARI NE OLDU?

ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini üst üste dört kez 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttuğunu bildirdi. 

İki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından Fed'den yapılan açıklamada, faiz oranının sabit tutulması kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi.

Açıklamada, son göstergelerin ekonomik aktivitenin "sağlam" bir hızla genişlediğine işaret ettiği bildirildi.

FED BAŞKANI POWELL'DAN FAİZ İNDİRİMİ SİNYALİ

Fed Başkanı Powell, faiz kararının sabit tutulmasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Politika faizi muhtemelen zirvede, ekonominin de beklendiği gibi seyretmesi durumunda, bu yıl faiz indirimlerine başlamanın uygun olacağına inanıyoruz" dedi.

Fed, 2024'ün ilk faiz kararını açıkladı! Son 23 yılın en yüksek seviyesi

FOMC'UN ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 2

İstihdam kazanımlarının geçen yılın başından bu yana yavaşladığı ancak güçlü kalmayı sürdürdüğü aktarılan açıklamada, işsizlik oranının düşük seyrettiği, enflasyonun da düşmesine karşın yüksek kalmaya devam ettiği ifade edildi.

Açıklamada, FOMC'nin uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedeflediği kaydedilerek, Komite'de bu hedeflere ulaşma konusunda risklerin daha iyi bir dengeye yerleştiği kanaatinin hakim olduğu vurgulandı.

Ekonomik görünümün "belirsiz" olduğu ve FOMC'nin enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olmaya devam ettiği ifade edilen açıklamada, "Bu hedeflerin desteklenmesi amacıyla federal fon oranının yüzde 5,25-5,50 aralığında tutulmasına karar verilmiştir." değerlendirmesine yer verildi.

Fed, 2024'ün ilk faiz kararını açıkladı! Son 23 yılın en yüksek seviyesi

Açıklamada, politika faizine yönelik herhangi bir ayarlamayı değerlendirirken gelen verilerin, gelişen görünümün ve risk dengesinin dikkate alınacağı belirtilerek, "Komite, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru indiğine dair daha fazla güven duyana kadar politika faizini düşürmenin uygun olacağını öngörmüyor." ifadeleri kullanıldı.

Bankanın daha önce planlandığı gibi elindeki Hazine tahvilleri, kurum borçları ve ipoteğe dayalı menkul kıymetleri azaltmaya devam edeceği kaydedilen açıklamada, enflasyonun yüzde 2 hedefine düşürülmesi konusunda güçlü bir kararlılığa sahip olunduğu yinelendi.

ART ARDA DÖRT KEZ FAİZ DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİLMEDİ

ABD'de yüksek enflasyon karşısında 2022'de varlık alım operasyonunu tamamlayarak faiz artışlarına başlayan Fed, Mart 2022'den bu yana toplam 11 faiz artırımı gerçekleştirmiş ve faiz oranını toplam 525 baz puan artırmıştı.

Bankanın politika faizi, söz konusu artışlarla 2001'den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkmıştı.

Fed, 2024'ün ilk faiz kararını açıkladı! Son 23 yılın en yüksek seviyesi

Son kararıyla Fed, politika faizini art arda 4 toplantıda değiştirmeyerek mevcut aralıkta sabit bıraktı. Banka, politika faizinde en son Temmuz 2023'te 25 baz puanlık artışa gitmişti.

Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 25
  • Cavidan 2 ay önce Şikayet Et
    Son 23 yılın en yükseği olmuş. ABD batıyor. Yüzde beş demek ne demek. Gelir n bizimkine bir bakın.
    Cevapla
  • Realite 2 ay önce Şikayet Et
    Burada FED ve ABD polemiği yapanlar bizi batıya karşı kışkırtıp batıdan koparıp Çinli komunistin kuklası kölesi yapmak istiyorlarl ABD deprem kuraklık olsa yardım gönderir! Çinli komunist samimi dost olsa kilise cami yıkmaz kutsal kitaplarî değiştirmez soydaş zulüm işkence etmez! Google: China debt trap ara Çin nice ülkeleri borç tuzağını düşürüp sülük gibi emiyor!
    Cevapla
  • Vildan 2 ay önce Şikayet Et
    Açlık sınırı kaç TL. Yoksulluk sınırı kaç TL. Bilen var mı. Kendin çal kendin oyna.
    Cevapla
  • İklimDeğişikliği 2 ay önce Şikayet Et
    Abd nin önümüzdeki yıllarda ürün kıtlığı yaşaması bekleniyor akabinde bu durum iç savaşı tetikleyecek.
    Cevapla
  • Ateist Çin 2 ay önce Şikayet Et
    Burada ABD karşı polemik yaymaya bırak biz sizin gibileri çok iyi biliyoruz T.C. batıdan koparıp çinli komunistin kuklası kölesi kuyruğu yapmak! ABD eksiği olsa bil dinsiz din düşmanı etiksiz ateist çinli komuniste 100000 bin kere daha iyi! Sansürsüz Çin gerçeğini öğrenmek isteyenler youtube: China observer*China uncensored*China Truths*Serpentza*kanallarına ara ve izle!
    Cevapla
  • ottoman 2 ay önce Şikayet Et
    deme faizlerin %5 olduğu yerde bunlar olucak bizde %55 ona ne diyeceksin buyuk dahi ülkede tarım hayvancılık bitmiş durumda çiftciyede yol verildi
    Cevapla
  • Mehmet 2 ay önce Şikayet Et
    Türkiyenin acıklı hali. Türkiyede politika faizi tek haneye düşünce kriz çığırtkanlığı yapanların kulakları çınlasın. Amerika da yüzde 5 olunca kriz var deniyor. Bizde düşerse yapıyorlar
    Cevapla
  • Recep 2 ay önce Şikayet Et
    Biz zamanında söylemiştik faiz sebep endlasyon sonuçtur diye ama Nureddin dinlemedi. Sonuç ortada. Başarısız oldu sebep ve sonuç ilişkisi bu. Bizim enflasyon yüksek değildir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle