Almanya ekonomisindeki çukur derinleşti

Almanya ekonomisindeki gerileme yılın ilk ayında derinleşti. İmalat ve hizmet faaliyetleri ocakta daralma bölgesinde kaldı.

Almanya ekonomisindeki çukur derinleşti
Almanya ekonomisindeki çukur derinleşti
GİRİŞ 24.01.2024 20:01 GÜNCELLEME 24.01.2024 20:02
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Almanya ekonomisindeki gerileme, yılın ilk ayında hem imalat hem de hizmet faaliyetlerinin daralma bölgesinde kalmasıyla daha da derinleşti.

S&P Global tarafından hazırlanan HCOB (Hamburg Ticaret Bankası) ocak ayı öncü PMI verileri açıklandı. Buna göre, ülkede Aralık 2023’te 47,4 puan olan bileşik PMI, ocakta 47,1 puana geriledi.

Art arda yedi aydır faaliyetlerde büyümeyi gösteren 50 puan seviyesinin altında bulunan bileşik PMI’ya ilişkin piyasa beklentisi 47,8 puana yükselmesi yönündeydi. Ülkede hizmet sektörü PMI da ocakta 49,3’ten 47,6’ya gerileyerek son beş ayın en düşük seviyesine indi.

İmalat sanayisi PMI ise söz konusu ayda 43,3’ten 45,4 puana yükselmesine rağmen halen daralma bölgesinde yer aldı.

ÖZEL SEKTÖRDE DARALMA SÜRÜYOR

Açıklamada, "Alman özel sektörü 2024'ün başında da daralmaya devam ediyor." ifadesi kullanıldı.

Hamburg Ticaret Bankası Başekonomisti Cyrus de la Rubia, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Almanya’nın yeni yıla durgun bir başlangıç yaptığını belirterek, Kızıldeniz'deki saldırılar nedeniyle gemilerin yeniden yönlendirilmesinin, imalat sektörünün tedarik zincirleri üzerinde etkili olduğunu vurguladı.

La Rubia, "Bu zorluklara rağmen daha yumuşak bir seyir izlese de girdi maliyetlerindeki düşüşün devam etmesi, nakliye giderlerinin henüz toplam maliyetler üzerinde ezici bir etkiye sahip olmayabileceğine işaret ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

PMI verisinde 50 puanın üstü büyümeye işaret ederken altı ise daralmayı gösteriyor. İmalat ve hizmet sektörleri, Alman ekonomisinin üçte ikisinden fazlasını oluşturuyor.

Alman ekonomisi geçen yıl, alışılmışın dışındaki yüksek enflasyonun satın alma gücünü etkilemesi, yüksek enerji fiyatları, zayıf dış talep ve yüksek faiz oranları nedeniyle bir önceki yıla göre yüzde 0,3 daralmıştı.

KAYNAK: NTV
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 16
  • H H H 3 ay önce Şikayet Et
    He he
    Cevapla
  • Besir. Nezir 3 ay önce Şikayet Et
    Canları cehenneme. Emperyalist köpekler
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Almanya awrupanın merkezidir. dünyaya araç satıyor sanayisi yerleşmiş asılsız haber bu kesin ekonomisi iyidir.
    Cevapla
  • İsss 3 ay önce Şikayet Et
    Teknoleji geride kaldılar ne aracı çin marka ucuz araçlar piyasadan sildi çoğu markayı Rusya ambargosu yüksek doğalgaz petrol girdileri eklenince sonuç daha başlangıç daha kötü olacak
    Cevapla
  • Zxzzzz 3 ay önce Şikayet Et
    Bosch un iflas etmek üzere olduğu haberini az önce okudummbro
    Cevapla
  • deli dumrul 3 ay önce Şikayet Et
    ohhhhhhhhhhhhhhhhh
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Almanya bizi kıskanıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle