Tarih verdiler! Türkiye faiz indimine gidebilir

Türkiye yerel seçimlere hazırlanırken, yabancı kurumların Türkiye ekonomisine ilişkin yayımladıkları raporların sayısı da artmaya başladı. Analistler, TCMB’nin yıl ortasında politika faizini indirmeye başlayabileceğini öne sürdü.

GİRİŞ 20.01.2024 11:08 GÜNCELLEME 20.01.2024 11:14
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin ekonomi politikasındaki rasyonelleşme ile birlikte, yabancı kurum ve kuruluşlar ülkeyi tekrar değerlendirme sürecine alıyor. 2024 yılına girilmesiyle birlikte Türkiye hakkındaki raporların sıklığı da artıyor.

Özellikle yaklaşan yerel seçimlerin olası sonuçlarını göz önünde bulundurarak analizlerine yansıtan yabancı kurumlar, Türkiye’nin ekonomi politikasındaki istikrara vurgu yapıyorlar. Bu hafta özellikle HSBC ve Golman Sachs’ın Türkiye’ye ilişkin raporları öne çıkarken, Vanguard’ın Türk tahvillerine yönelik yorumları da piyasada ilgi çekti.

GOLDMAN SACHS ENFLASYON İLE MÜCADELE İÇİN PARA ARZINI İŞARET ETTİ

Goldman yayımladığı raporda, TCMB’nin piyasadaki para arzını azaltma hızının, enflasyonun beklenenden daha hızlı bir şekilde düşmesine yardımcı olabileceğini vurgulandı. Rapora göre, TCMB’nin para politikasındaki etkileyici değişiklikler, enflasyonun yılsonunda öngörülen yüzde 42,6’lık seviyelerden daha aşağı, yaklaşık yüzde 30’lara kadar gerilemesine neden olabilir. Analistler, bu durumu, TCMB’nin piyasadaki para arzını azaltma politikasının etkili bir şekilde uygulanmasına bağlıyor.

“FAİZ İNDİRİMİ YIL ORTASINDA BAŞLAR”

Raporda TCMB’nin faiz kararıyla ilgili de önemli öngörüler yer alıyor. Şu anda yüzde 42,5 olan politika faizinin, TCMB’nin bu ay içinde 250 baz puan artırarak yüzde 45’e çıkabileceği belirtildi.

Analistler ayrıca, TCMB’nin enflasyonun beklenenden daha hızlı bir şekilde gerilemesi durumunda, yıl ortasında politika faizini indirmeye başlayabileceğini öne sürdü.

Nick Eisinger

VANGUARD: TÜRKİYE’YE YÖNELİK İLGİ ARTABİLİR

Vanguard'ın Gelişmekte Olan Piyasalar Aktif Sabit Gelir Küresel Eş Başkanı Nick Eisinger, Türkiye’nin makroekonomi politikalarındaki değişimleri “çok olumlu bir dizi gelişme” olarak değerlendirdi. Eisinger, Türk ekonomisindeki politika değişikliklerinin kalıcı olması durumunda, Türk varlıklarına olan yabancı ilgisinin artabileceğini ifade etti.

Raporda, Eisinger’in Türkiye'ye yönelik değerlendirmeleri şu şekilde yer aldı:

“Türkiye’nin makroekonomi politikalarındaki değişimleri çok olumlu bir dizi gelişme olarak tanımlıyoruz. Bu değişimin kalıcı olması gerektiği görüşündeyiz. Politika değişiklikleri, Türk ekonomisinin temellerinde iyileşme ve daha kolay bir finansman görünümü sağlayacaktır. Ayrıca, bu dönüşüm Türkiye’deki yerel piyasa/döviz varlıklarına yabancı ilgisinin geri dönmesinin de önünü açacaktır.”

TL CİNSİ DEVLET TAHVİLLERİNE İLGİ

Eisinger, Vanguard’ın portföylerinde her zaman Türk devlet tahvili bulundurduklarını belirtti ve TCMB’nin faiz politikasındaki hamleleri göz önüne alarak, yakın zamanda TL cinsinden devlet tahvillerine ilgi göstermeye başladıklarını açıkladı.

HSBC: EKONOMİ YÖNETİMİ YUMUŞAK İNİŞE ÖNCELİK VERECEK

HSBC, Türkiye’nin 2024 yılında kademeli bir ekonomik uyum süreci geçirmesini beklediğini açıkladı. Banka, özellikle yerel seçimlere üç aydan az bir süre kala, politika yapıcıların ekonomi için yumuşak bir inişe öncelik vereceğini düşündüklerini ifade etti. HSBC’nin yayımladığı raporda, “Seçim öncesinde bir miktar mali teşvik bekliyoruz ve bütçe açığının 2024 yılında genişleyeceğini tahmin ediyoruz, ancak parasal veya kredi kanalında herhangi bir gevşeme öngörmüyoruz. Büyümenin geçen yılki tahmini yüzde 4 seviyesinden 2024’te yüzde 2,5’e yavaşlayacağını düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

HSBC, daha yavaş bir dezenflasyon hızı beklediğini belirterek, 2024 sonunda manşet enflasyonunu yüzde 45 olarak öngördü. Banka, özellikle hizmet fiyatlarında yüksek derecede yapışkanlık olduğuna dikkat çekerek, enflasyon beklentilerinin yüksek kalmaya devam ettiğini ifade etti.

KAYNAK: EKONOMİ/SEFA GÜMÜŞ
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 26
  • Yavuz 3 ay önce Şikayet Et
    Vanguard, state street ve blackrock..... Araştırın.
    Cevapla
  • safdil 3 ay önce Şikayet Et
    Araştırdım, hepsi de yabancı çıktı.
    Cevapla
  • frdun 3 ay önce Şikayet Et
    Üretim çoğalmadığı, yasalar holding sahipleri yerine devletin eline geçmediği sürece enflasyon hep var olacak ve Türkiye şirketlerin para hırsı yüzünden tam bağımsız olamayacaktır..
    Cevapla
  • Tayfun 3 ay önce Şikayet Et
    Tabiki de faizi dülürmeyin diyecek ler çünkü Faiz artırımı demek yatırım istihdam üretim hepsinin durması demek bunu anlayın artık kendi ülkenin de ki faiz oranları na bakın o zaman çok iyi anlar sınız
    Cevapla
  • Topuz 3 ay önce Şikayet Et
    Faiz enflasyonun sonucudur. Enflasyon düşerse faizler düşer. Politika faizi naci ağba döneminde enflasyon üzerinde idi. Politika faiz den daha önemli olan kredi faizleri. Bankalar politika faiznin düşmesini ister çünkü o zamn çok para kazanıyorlar. Politika faizi yüksek olursa piyasa dengede olur ve bankalar, sermaye sahipleri çok kazanamaz. Faizler ne kadar geç ve kademeli düşerse iyi
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Seçimlerde adalet gelecek inşallah..
    Cevapla
  • Türk 3 ay önce Şikayet Et
    Oylarimi size karsi olanlara verecem. Ya Erdoğan, ya Erbakan veya Perincek. Sömürgenci destegine oy yok!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle