Dünyayı sarsan krizden Türkiye'ye fırsat doğdu

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Şerafettin Aras, Kızıldeniz krizinin, Asya ile Kuzey Avrupa arasındaki ticaretin sürdürülebilirliği açısından Türkiye’nin de içinde yer aldığı Orta Koridor’un önemini artırdığını söyledi.

GİRİŞ 18.01.2024 08:28 GÜNCELLEME 18.01.2024 10:26
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış
  • Kızıldeniz Krizi ve Orta Koridor'un Önemi: Şerafettin Aras, Kızıldeniz'de yaşanan sorunun Asya ile Kuzey Avrupa arasındaki ticaretin sürdürülebilirliği için Türkiye'nin de içinde bulunduğu Orta Koridor'u daha da kritik bir konuma getirdiğini vurguluyor. Bu, bölgenin lojistik haritasındaki değişim sürecinin hızlandığını gösteriyor.
     
  • Türkiye'nin Lider Rolü: Aras, Türkiye'nin bölgedeki lojistik gücünü kullanarak Orta Koridor'un gelişimine liderlik yapması gerektiğini belirtiyor. Bu, Türkiye'nin bölgesel ticaret potansiyelini artırma ve yeni fırsatlar yaratma konusundaki taahhüdünü vurguluyor.
     
  • Orta Koridor'un Cazibesi: Orta Koridor'un Avrupa-Asya ticaretine daha etkin hizmet sağlama potansiyeli ve batı ekonomileri için cazibe alanı oluşturduğu ifade ediliyor. Bu, bölgedeki lojistik projelerin küresel önemini vurguluyor ve Türk Dünyası'nın bu koridora verdiği önemle birleştirildiğinde potansiyelin arttığını gösteriyor.
     

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aras, Kızıldeniz'de yaşanan sorunun Asya ile Kuzey Avrupa arasındaki ticaretin sürdürülebilirliği için Türkiye’nin de içinde bulunduğu Orta Koridor'u eskisinden daha da kritik bir konuma getirdiğini vurguladı.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Şerafettin Aras

“LİDER ROL ÜSTLENMELİYİZ”

Pandemi ve ardından Rusya-Ukrayna ile İsrail-Filistin savaşlarıyla birlikte bölgenin lojistik haritasındaki değişim sürecinin hızlandığını hatırlatan Aras, “Kızıldeniz kriziyle birlikte tüm bu gelişmeler, Türkiye olarak içinde bulunduğumuz bölgenin ticaret potansiyelini manipüle etmeyi amaçlayan uluslararası koridor savaşlarını da yeni boyutlara taşıyor” dedi.

Gelişmelerin Türkiye’ye yeni fırsatlar sunduğunun altını çizen Aras, “Orta Koridor'un sahip olduğu potansiyeli Avrupa-Asya ticareti başta olmak üzere, dünya ticaretine tamamıyla sunabilmesi için acilen hayata geçirilmesi gereken iyileştirme çalışmaları ve yatırımlarda, Türkiye olarak bölgedeki lojistik gücümüzle lider rol üstlenmeliyiz” diye konuştu.
 

Özellikle pandemi sonrası süreçte global tedarik zincirlerinde Çin’e olan aşırı bağımlılığı kırma amacıyla başlatılan dönüşüm çerçevesinde, Çin’in devre dışı bırakılacağı ve daha yakın ve “dost” ülkelerden tedariğe yönelik “Global Gateway” ve “Hindistan-Ortadoğu- Avrupa Koridor Projesi (IMEC)” gibi yeni tedarik zinciri stratejilerinin yeni ulaşım projelerini de getirdiğini ifade eden Aras, “Ancak IMEC şimdiden İsrail- Gazze savaşının gölgesinde ölü doğmuş bir proje olarak nitelendirilmeye başladı. Bölgemizde süregelen koridor savaşlarında Türkiye’den başlayarak Kafkasya’ya, buradan da Hazar Denizi üzerinden Türkmenistan ve Kazakistan’a ve Çin’e ulaşan Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor (Orta Koridor) projesi, dünya lojistik gündemine 2000’li yılların başlarında girmeye başlayan Modern İpek Yolu kavramının etkin bir güzergahı olarak ciddi bir potansiyel ile öne çıkıyor” açıklamasını yaptı.

BATI EKONOMİLERİ İÇİN DE CAZİBE ALANI

Aras, Avrupa Birliği’ni 2019 yılında açıkladığı Orta Asya’ya açılım stratejisinin, batı dünyasının Rusya ve Çin ile giderek gerilen ilişkileri (Kuzey Koridorun kullanım dışı kalması) ve Rusya ve İran odağında AB-ABD’nin giderek kapsamı genişleyen yaptırımların, Orta Koridor’u Avrupa Birliği ve ABD başta olmak üzere batı ekonomilerinin cazibe alanı haline getirdiğini söyledi. Ancak Çin’in Kuşak ve Yol Projesinin ana damarlarından birinin de Orta Asya’dan geçtiğinin unutulmaması gerektiğine vurgu yapan Aras, “Türk Dünyasının “Turan Koridoru” konseptiyle bu koridora verdiği önem birleştiğinde, Orta Koridor’un sunduğu potansiyel fazlasıyla öne çıkıyor” dedi.

UND, KORİDORU GÜÇLENDİRMEYE ODAKLANDI

UND olarak, Orta Koridor’un Avrupa-Asya ticaretine daha etkin hizmet sağlayabilmesi ve transit maliyetlerinin düşürülmesi için hayata geçirilmesi gereken iyileştirmeler konusunda Türk Devletleri Teşkilatı, Avrupa İmar ve Yatırım Bankası (EBRD), OECD, Dünya Bankası, AmCham gibi kuruluşların çalışmalarına katkı sağladıklarını ifade eden Aras, şöyle devam etti: “Öte yandan, Avrupa Birliği’nin Küresel Geçit Projesi kapsamında 29-30 Ocak 2024 tarihlerinde Brüksel’de gerçekleştirilecek olan ‘Küresel Geçit – Avrupa ve Orta Asya Arasında Sürdürülebilir Taşımacılık Bağlantısı’ başlıklı Yatırımcılar Forumu’nun ana gündeminin de ‘Hazar Geçişli Ulaşım Koridoru’nun uzun vadede Avrupa’yı Orta Asya’ya 15 gün veya daha kısa sürede bağlayan çok modlu, modern, rekabetçi, sürdürülebilir, öngörülebilir, akıllı ve hızlı bir koridor haline getirilmesi olması da asla tesadüf olarak değerlendirilemez. Dolayısıyla, global lojistik açısından ülkemizin, Küresel Geçit projesi çerçevesinde Avrupa Birliği ile işbirliği olanaklarını en etkin biçimde değerlendirmesi, Orta Koridorun gelişiminde Avrupalı tedarik zinciri paydaşlarının ortak çıkarlarını vurgulayarak bu süreçte Orta Koridorun “Avrupa ayağında da” yukarıda bahsedilen iyileştirmelerin hızla hayata geçirilmesi için Türkiye olarak çalışmalarımızı yoğunlaştırmanın tam zamanı diyoruz.”

KAYNAK: EKONOMİM
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 31
  • Durum budur 3 ay önce Şikayet Et
    Pandemiden beri türkiyenin yakaladığını söylediğiniz fırsatların eğer 10 da 1 i değerlendirimiş olsaydı türkiye uçardı !!!!! Çakıldığına göre ya siz yalan söylüyorsunuz ya da bizi yönetenler beceriksiz. Hangisi?
    Cevapla
  • Arif 3 ay önce Şikayet Et
    Beceriksiz olan sen senin gibiler. Hem de yalancı. Hem de yapılanı görmeyecek kadar da kör.
    Cevapla
  • Colcclcl 3 ay önce Şikayet Et
    He yaw he 20 yildirfirsat dogura dogura oyun boza boza geldigiz noktaya bak neredeyse g20 den atacaklar
    Cevapla
  • Erdinç 3 ay önce Şikayet Et
    Yok yaw. Geldiğimiz noktayı göremiyorsan gözlük tak.
    Cevapla
  • Yasin Aksu 3 ay önce Şikayet Et
    Başta Amerika bizi rahat bırakmazlar Sözde düşman olduğu İran'la beraber
    Cevapla
  • Ali Kara 3 ay önce Şikayet Et
    Evet. tırlar gümrüklerde sırada 10 .gün 15 gün yatıyordu .şimdide 1 ay yatar çözüm?
    Cevapla
  • Neyzen 3 ay önce Şikayet Et
    Çin malını taşıyacak hat yerine, Kazak, Türkmen gazı ve petrolünü, Hazar, Azerbeycan, Gürcistan üzerinden getirecek bir boru hattı, o yoldan yüz kat yararlı olur. Türkiye'nin bir numaralı sorunu Çin mallarının kolay ihracı değil, enerji maliyeti sorunudur. Türki ülkelerin bir numaralı sorunu, alternatif sınırlı olduğu için, gaz ve petrollerini, Rusyaya ucuza kaptırmak zorunda kalmaktır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle