Kızıldeniz saldırıları havada da fiyatları yükseltebilir

Kızıldeniz'de ticaret gemilerine yönelik saldırıların hava taşımacılığında da fiyat artışlarını tetikleyebileceği belirtildi.

Kızıldeniz saldırıları havada da fiyatları yükseltebilir
Kızıldeniz saldırıları havada da fiyatları yükseltebilir
GİRİŞ 17.01.2024 12:42 GÜNCELLEME 17.01.2024 13:42

Lojistik şirketlerinin Kızıldeniz'i kullanmamaları ile birlikte deniz taşımacılığında hem maliyetler hem de süreler arttı.

Çin-Avrupa rotasında navlun fiyatları önceki haftaya göre yüzde 91 artış gösterdi. Okyanus navlun fiyatları konteyner başına 10.000 dolara kadar yükseldi.

Bu durum hava taşımacılığına olan talebi artırdı. Söz konusu gelişmenin pandemi sonrası kapasite fazlasıyla uğraşan sektör için pozitif bir gelişme olduğu kaydedildi.

Kızıldeniz'deki gerilimin devam etmesi halinde hava taşımacılığına talebin artmaya devam edeceğini belirten uzmanlar, fiyatların da paralel bir şekilde yükseleceğini ifade etti.

Nakliyeciler, Kızıldeniz krizi ne kadar uzun sürerse, üreticilerin o kadar fazla hava taşımacılığına yöneleceğini söyledi.

Taşıma sürelerinin uzaması nedeniyle üretim de aksamaya başladı. Son olarak Suzuki, tedarik sorunları nedeniyle Macaristan'daki üretimini geçici olarak durdurdu.

Petrol şirketi Shell ise Kızıldeniz üzerinden yapılan tüm sevkiyatları süresiz olarak askıya aldı.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.