Madde madde açıkladı! 'TOGG fabrikası neden Bursa'ya kuruldu?' sorusunun cevabı

CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey'in TOGG fabrikasının Bursa'ya kurulmasını eleştirmesinin ardından Doç. Dr. Yüksel Okşak, TOGG fabrikasının Bursa'ya kurulma nedenlerini açıkladı.

GİRİŞ 12.01.2024 15:42 GÜNCELLEME 12.01.2024 16:20
Bu Habere 83 Yorum Yapılmış

Tüm elektrikli araçlar pazarında en çok satan marka ve model kategorisinde lider olan ve Türkiye'nin gurur markalarından biri haline gelen TOGG, her gün ürettiği araçları piyasaya sürmeye devam ediyor. Fabrikası Bursa'ya kurulan ve kentin en büyük fabrikalarından biri olan TOGG fabrikası bazı kesimler tarafından ise hazımsızlıkla karşılanıyor.

CHP ADAYI BOZBEY: BAŞKA YERE KURULMALIYDI

Bursa'ya değer katan ve şehrin en önemli yatırımlarından biri olan TOGG fabrikasına son olarak CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey tarafından eleştiri geldi. TV100 yayınında Kübra Par'ın konuğu olan Bozbey, TOGG fabrikasının Bursa'ya kurulmasının 'hata' olduğunu söyledi. 



Bozbey, TOGG'un Türkiye açısından doğru bir yatırım olduğunu fakat fabrikanın Bursa'da yapılmaması gerektiğini belirterek "TOGG Türkiye açısından doğru bir yatırım olabilir ama ancak yeri konusunda hala soru işaretlerim var. Neden bunu söylüyorum... Bütün yatırımları bir kente yüklerseniz, o kentte sorunları arttırmaya başlarsınız. Evet balki başka bir yerde olmalıydı. Kentlerde oluşan atıkların Marmara Denizi'ni ne hale getirdiğini hepimiz gördük. şimdi biz burda nüfusu gelen yatırımlarla artırmaya devam edersek Marmara Denizi'ni öldürmüş oluruz." açıklamasında bulundu.

TOGG FABRİKASININ BURSA'YA KURULMA NEDENLERİ

CHP'li ismin TOGG'a yönelik sözleri tepkiyle karşılanırken Doç. Dr. Yüksel Okşak, TOGG fabrikasının rastgele olarak Bursa'ya yapılmadığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sanayi ve Teknoloji eski Bakanı Mustafa Varank'ın belli matematiksel hesaplar üzerine Gemlik'e kurulmasını belirlediğini sosyal medya hesabı üzerinden açıkladı. 

Türkiye'deki otomotiv sektörüne, kapasitesine, istihdamına ve üretimine ilişkin verileri paylaşan Okşak, TOGG fabrikasının neden Bursa'ya kurulduğunu maddeler halinde açıkladı. Bursa'nın bir otomotiv ihracat kenti olduğunu belirten Okşak, Bursa’da; toplam ihracatın kabaca %45’ini otomotiv sektörü yaptığını belirtti. Türkiye'de otomotiv sektör üretiminin yarısının Bursa'da gerçekleştiğini ifade eden Okşak, otomotiv sektör kapasitesinin yüzde 25'inin ve Türkiye'de otomotiv sektöründe istihdam edilen her 100 kişinin 25’i Bursa’da olduğunu söyleyen Okşak, "Türkiye’de otomotiv sektörü; 100 birim metrekare alanda üretim yapıyorsa bunun 20 birimi Bursa’da" dedi. 

İşte Okşak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakanları etiketleyerek yaptığı o paylaşımı;

  • Bursa’da; toplam ihracatın kabaca %45’ini otomotiv sektörü yapıyor. 
     
  •  Türkiye’de otomotiv sektör üretimi 100 birim ise 50 birimi (yarısı) Bursa’da üretiliyor. 
     
  • Türkiye’de otomotiv sektör kapasitesi 100 birim ise 25 birimi Bursa’da! 
     
  • Türkiye'de otomotiv sektöründe istihdam edilen her 100 kişinin 25’i Bursa’da! 
     
  • Türkiye’de otomotiv sektörü; 100 birim metrekare alanda üretim yapıyorsa bunun 20 birimi Bursa’da! 

Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 83
  • Can 3 ay önce Şikayet Et
    Bursa'da yaşayan bir mühendis olarak bu kent en büyük ihaneti sırf sanayi var diye daha fazla sanayi yüklemesi yapılarak yaşıyor. Bursa asıl tarım ve turizm kentidir. Bu algıyı değiştirmeye ve bizim yaşam alanlarımızı sanayiye boğanlar utansın. Sanayiye asla karşı değiliz fakat ülkemizi harita üzerinden tam olarak dörde böldüğümizde kesişim noktası nereyse işte oraya sanayi yapılmalı
    Cevapla
  • Ufuk 3 ay önce Şikayet Et
    Sen bu kafayla iyi muhendis olabilmişsin. Öyle harityi dörde bol falan o işler öyle olmuyor. Limanlara yakınlik, nitelikli iş gücü , lojistik vs birsürü şeyler devreye giriyor.
    Cevapla
  • Enişte 3 ay önce Şikayet Et
    Vay be matematiksel hesap yapanlar da varmış. Şu matematiksel hesap yapmasını bilenler neden dövizin ve enflasyonun yükselmesini engelleyemiyorlar. Demek ki matematikleri zayıf
    Cevapla
  • Hasan doğru 3 ay önce Şikayet Et
    Buğday,arpa ,mısır, ayçiçeği, pancar üretimin fazla olduğu illerde şeker,un, bisküvi yağ,yem fabrikaları daha rantabl karlı olur Pamuk yün üretimi fazla olduğu illerde tekstil,kumaş fabrikası gibi
    Cevapla
  • Doğrucu davut 3 ay önce Şikayet Et
    1/Sanayi fabrika liman ve ulaşım yollarına yakın olmasını ister.2/ kalifiye eleman bulacağı yer ister.3 /hammadde kaynaklarına yakın olmasını 4/ otomotiv yan sanayi kuruluşları yakın olmak ister, iher fabrika kurulmaz rantabl karlı olmaz 1/ hayvancılık yapılan yerlerde süt ürünleri fabrikası et mamülleri fabrikası 2/buğday,arpa, mısır,pancar, ayçiçeği üretiminin.fazla olduğu,
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    işte chp bu bir iğne bile yapmaz togg yapana laf eder çukur bunlar çukur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle