Ekonomi yönetimi emekli zammıyla ilgili beklentilerin yükseltilmesinden rahatsız!

Ekonomi yönetiminin, SSK, Bağ-Kur ve memur emekliler için ilave zamma, bütçe dengeleri yönüyle, sıcak bakmadığı ifade ediliyor. Medyaya yansıyan spekülatif rakamların vatandaşları yüksek beklentilere sokması rahatsızlık yarattı.

GİRİŞ 10.01.2024 16:03 GÜNCELLEME 10.01.2024 17:27
Bu Habere 167 Yorum Yapılmış

Ekonomi yönetimi, SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerine yönelik yüksek zamma sıcak bakmıyor. Kulislerde konuşulanlara göre, özellikle EYT'den dolayı 2023 yılında yaklaşık 2 milyon kişi emekli olurken, 2024'te bu sayının 300 bin daha artarak devam etmesi bekleniyor.

500 MİLYAR TL'YE ÇIKACAK

2023 yılındaki emekli aylık ve ikramiyelerin maliyeti 213 milyar TL olarak gerçekleşti, toplam maliyet ise prim kayıpları dahil yaklaşık 250 milyar TL'ye ulaştı. 2024 yılında ise bu rakamların sırasıyla 360 milyar TL ve toplamda yaklaşık 500 milyar TL'ye çıkması öngörülüyor.

YATIRIMLARA AYRILAN KAYNAK AZALIYOR

Bu artışlar, bütçenin yüzde 45'lik bir kısmının emeklilik, çalışan maaşları ve SGK'ya ayrılması anlamına geliyor.

Bu durum, ekonomi yönetimi tarafından sürdürülemez olarak değerlendirilirken yatırımlar için ayrılan kaynağın azalması riskini de beraberinde getiriyor.

Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı asrın felaketi niteliğindeki Kahramanmaraş merkezli depremler ekonomiye 150 milyar dolarlık bir maliyet getirirken, özellikle pandemi dönemi ve sonrasında başlayan küresel kriz ortamları ile beraber yakın coğrafyalarda süren savaşlar ve seçim ortamı Türkiye ekonomisini etkiledi.

BÜTÇE AÇIĞI 3 TRİLYON TL'Yİ BULABİLİR

Mali disipline oldukça hassas yaklaşan ekonomi yönetimi, 2024 yılı bütçe açığı hedefinin olan 2,7 trilyon lira olduğunu ve bu rakamın 3 trilyon liraya tırmanma ihtimaline dikkat çekiyor.

"VATANDAŞLARI ENFLASYONA EZDİRMEDİK"

Öte yandan geçtiğimiz yıllarda maaşlarda yüksek artışlar sağlandığına dikkat çeken ekonomi yönetimi çalışanların ve emeklilerin hiçbir dönemde enflasyona karşı ezdirilmediğinin altını çizdi. 

VATANDAŞIN YÜKSEK ZAM BEKLENTİSİNE SOLKULMASI DOĞRU DEĞİL

Yine kulislerde, asgari ücret ve memur zamlarının açıklanmasının ardından, özellikle emekli zamları hakkında yapılan spekülatif zam oranları veren haberlerin vatandaşları sürekli yüksek beklentilere sokmasının ekonomi yönetimini rahatsız ettiği konuşuluyor. 

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 167
  • F.ç 3 ay önce Şikayet Et
    Hikaye hepsi.
    Cevapla
  • Mühendis 3 ay önce Şikayet Et
    Emekli arkadaşım, biz çok büyük bir topluluğuz ama birlik beraberlik içerisinde olamıyoruz. Ancak elimizde koz olarak kullanacağımız oyumuz var. Oyumuzu doğru kullanalım ki Gücümüz farkındalık yaratsın.
    Cevapla
  • İsmail 3 ay önce Şikayet Et
    Tamam bütçe açık vermesin emekliye verilen zam farkı vekillere verilsin vekillere verilen zam farkı emekli ye verilsin ozaman
    Cevapla
  • Cengiz 3 ay önce Şikayet Et
    Onlar da onbinlira alsinlar gecinebilecekmi baksinlar
    Cevapla
  • MUHTAR 3 ay önce Şikayet Et
    SSK ve bağkurluya gelince mazeret mazeret mazeret Allahsızlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle