Türkiye çıkış için gün sayıyor! Yeşil ışık yaktılar

Türkiye, 2021 yılında dahil edildiği “Gri Liste”den çıkmaya çalışıyor. Edinilen bilgilere göre FATF’ın geçen yıl dile getirdiği “40 aykırılıktan sadece birinin kaldığı” yönündeki değerlendirme umutları artırdı.

GİRİŞ 03.01.2024 13:47 GÜNCELLEME 03.01.2024 13:55
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Türkiye, siyasi, ekonomik yapısına ve sayısallaşma yönünde yaptığı yatırımlara rağmen, uluslararası hukuk açısından konumuna uygun düşmeyen Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) Gri Listede bulunuyor.

2021’de Türkiye’nin gri listeye alınmasının ardından hem ekonomi, hem de hukuk çevrelerinde bu konumdan uzaklaşılması gerektiği yönündeki görüşler sonucu adımlar hızlandı. 2022’de sağlanan ilerleme ve 2023’te teknik anlamda Türkiye’ye “yeşil ışık” yakılmasının ardından, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Şubat 2024’te yapılacak FATF Genel Kurulu öncesi, tam uyum için kamuoyunu harekete geçirdi.

Şimşek, Kasım ayında yaptığı açıklamada, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkış için sadece kripto para alanında bir düzenleme yapması gerektiğini vurgulamıştı.

FATF’ın Türkiye için bir sonraki inceleme dönemi Aralık 2025, sonuç ve karar raporu ise Haziran 2026. Son yayınlanan raporda, Türkiye’nin inceleme dönemlerini kaçırdığı ancak “adımlar atmasının takdirle karşılandığı” vurgulanarak yeşil ışık yakıldı.

Kasım ayında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in konuyu kamuoyu gündemine taşıyarak yasal düzenleme yönünde baskı oluşturmasına karşılık, geçen süre içinde ilgili düzenleme TBMM’ye gönderilmediği gibi, içeriğine yönelik bir açıklama da yapılmadı. Son olarak Ocak ayı içinde yasanın TBMM’ye gönderileceği açıklandı.

Edinilen bilgilere göre olası düzenleme “kripto paralarla ilgili” olarak nitelense de gerçekte özellikle kara para aklama ve başta terör örgütleri olmak üzere suç örgütlerinin finansman hareketlerinin kısıtlanması ile bu türlerden suça karışmış kişilerin mal varlıklarına el konulmasını kolaylaştırıcı düzenlemeleri içeriyor. Türkiye’nin bazıları uluslararası suç örgütü niteliğinde olan yapılara yönelik başlattığı operasyonların bu sürece katkı vereceği belirtildi.

ÇIKIŞ GARANTİ DEĞİL

Türkiye’nin bu düzenlemeleri yapsa da FATF’ın Şubat Ayında yapacağı genel kurulda gri listeden çıkışının garanti olmadığı vurgulandı. Aynı yönde kamuoyunu hazırlayan bir açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yapıldı. Diğer yandan, Türkiye’nin 40 aykırılıktan sadece birinin kaldığı yönündeki 2023’te FATF’ın resmi raporuna giren bir teknik değerlendirmesi bulunuyor. Türkiye’nin bu düzenlemeyi de yaparak, siyasi ve zaman olarak listeden resmi olarak çıkamasa da, teknik olarak gri liste ile ilişkili aykırılıkların tamamını düzeltmiş olması, bunun FATF’ın teknik birimlerince tescil edilmesinin Türkiye’nin elini hem ekonomik, hem de uluslararası hukuk açısından rahatlatacağı belirtiliyor.

"LİSTEDEN ÇIKMAK, ÖNEMLİ ADIM"

Gelir İdaresi E. Strateji Geliştirme Daire Başkanı, Nazmi Karyağdı, FATF’ın son açıkladığı rapordaki olumlu havaya işaret etti.

Karyağdı şu yorumu yaptı:

“FATF’nin 27 Ekim 2023’te gri listedeki ülkelere ilişkin olarak yayınladığı duyuruda Türkiye’nin Eylem Planındaki süreleri geçirmiş olmasına rağmen bir husus hariç diğer 40 Tavsiye Kararını başarıyla karşıladığını açıkladı. Bu bağlamda ‘Türkiye, özellikle terörün finansmanı riskiyle tutarlı olarak terörün finansmanıyla ilgili varlıklara el koyarak, kalan tek stratejik eksikliğini gidermek için eylem planını uygulamaya devam etmelidir.” tespitinde bulundu. Şubat 2024’te yapılacak olan FATF Genel Kurulu’nda Türkiye’nin gri listeden çıkması mümkün olacak. Bu durum ülkemizin medeni dünyada hak ettiği yeri alması anlamında önemli bir adım anlamına gelmektedir.”

FATF NEDİR?

Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu ya da FATF, 1989 yılında G-7 ülkeleri tarafından OECD bünyesinde kurulmuştur. FATF'nin kurulmasıyla bir anlamda karaparanın aklanmasıyla mücadeleye ilişkin tavsiyeler bütünü oluşturulmuştur.

KAYNAK: EKONOMİM/MEHMET KAYA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 17
  • Amasya'lı 3 ay önce Şikayet Et
    faizleri artırarak gri listeden çıkmaya çalışıyoruz. Halbuki Faizler arttıkça faiz lobisinin tekeline su yaşıyoruz, ekonomimiz bundan büyük zarar görüyor. Kısaca sözün ozu faizleri artırarak ekonomik istikrar sağlayamaz sınız
    Cevapla
  • Cem 3 ay önce Şikayet Et
    Dünyanı 1 numaralı terör ve kaos ihracatçısı yahudi eşeği abd nin kuralları!?.
    Cevapla
  • veri 3 ay önce Şikayet Et
    mafyanın ,kara paranın cirit attığı ülke haline geldi memleket, şimdi bu temizlenmeye çalışılıyor onu bunu suçlayacağına ilk önce kendimizde arayalım eksiklikleri...
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Gavurun adaleti olur mu?
    Cevapla
  • Ferjat 3 ay önce Şikayet Et
    Bu listeye nasil girdik.onu sormak lazim.sebeb olanlar kim,cezai islem varmı.85 milyona etki etti ediyor.
    Cevapla
  • FatihK 3 ay önce Şikayet Et
    Çok basit. Gurbetçilerin Türkiye'de yatırımı Avrupa ülkelerine bildirilmiyordu. Banka hesabı olanlar bildirilmiyordu. Ondan aldılar şimdi de o bilgiler çatır çatır veriliyor ve çıkartacaklar
    Cevapla
  • yakupceylan 3 ay önce Şikayet Et
    boyle ispinyoncu muhalefet varken zor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle