Geçici ithal edilen araçlar 4 yıl kalabilecek

Türkiye'de uzun süre kalan yurt dışından emekli vatandaşların geçici olarak ülkeye getirdikleri yabancı plakalı taşıtlar aralıksız olarak 4 yıl Türkiye'de kalabilecek.

Geçici ithal edilen araçlar 4 yıl kalabilecek
Geçici ithal edilen araçlar 4 yıl kalabilecek
GİRİŞ 31.12.2023 11:24 GÜNCELLEME 31.12.2023 15:26
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Geçici ithal edilen kara taşıtlarına ilişkin düzenleme yapıldı.

Ticaret Bakanlığı'nca hazırlanan "Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik Türk vatandaşı, çifte vatandaş veya mavi kart sahibi kişilerin (yurt dışından emekliler dahil) taşıtları Türkiye'de 730 güne kadar kalabiliyor, süre sona erince yurt dışından yeniden taşıt getirilebilmesi için kişi ve taşıtın 185 gün süreyle yurt dışında bulunması gerekiyordu. Bu durum Türkiye'de uzun süre kalan yurt dışından emekli vatandaşların mağduriyetine neden oluyordu.

Tebliğle söz konusu mağduriyetin önüne geçilmesi amaçlandı. Buna göre, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik yurt dışından emekli vatandaşlarla Türkiye'de oturum izni almış emekli yabancıların taşıtlarına verilen sürelerin tamamlanmasından önce, taşıt sahibince yapılacak başvuruya istinaden, kişi ve taşıtın yurt dışına çıkış yapmasına gerek bulunmaksızın bu sürelerin yeniden verilmesi imkanı getirildi.

EN AZ 185 GÜN YURT DIŞINDA BULUNMA ŞARTI

Böylece, yurt dışından emekli vatandaşların geçici olarak ülkeye getirdikleri yabancı plakalı taşıtlar aralıksız olarak 4 yıl Türkiye'de kalabilecek. Ayrıca, bu haktan yararlanarak taşıtını 4 yıl Türkiye'de bulundurduktan sonra yurt dışına çıkaran yurt dışından emekli vatandaşlar, taşıtlarıyla en az 185 gün yurt dışında bulunmaları halinde, bu kapsamda yeniden 4 yıl süreyle taşıt getirebilecekler.

Diğer taraftan, gerekli şartları sağlamadan ülkeye taşıtlarıyla birlikte giriş yapmak isteyen Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği'nde yerleşik kişilere tanınan 1 aylık süreden Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı'nda ülkelerinde ikamet edenler de yararlanabilecekler.

Böylece, AB ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği'nde yerleşik vatandaşların acil durumda taşıtlarıyla Türkiye'ye gelmeleri durumunda sınır kapılarında mağdur olmamaları adına sağlanmış olan bu istisnai kolaylıktan, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı'ndan gelenler de faydalanabilecekler.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Selahattin-i Eyyübi 3 ay önce Şikayet Et
    Almanya hollanda avusturya isvicre ve fransada yogun olan gurbetcimiz var bu ülkelerin tüv servisleriyle anlaşarak kapıkulede tüv hizmeti ve sigorta işlemleri için bir ofis ve servis açılabilir.
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    ohhh ne güzel dünya,!
    Cevapla
  • dogru söylem 3 ay önce Şikayet Et
    Sigorta ve TÜV işini iyi bir çözüme kavuşması lazım
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Gurbetcilerde araç alım problemi yok diz türkiyede yaşayanlarla ilgili birşeyler yapsanız derim
    Cevapla
  • misafir 3 ay önce Şikayet Et
    saçma. Almanyafa tescilli araçların Tüv suresi 2 sene. en geç iki sene sonra mutlaka Almsnyada tuv e girmek zorunda. istese de 4 yıl aralıksız kalamaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle