Türkiye'nin lider havacılık sanayisi şirketi Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ), havacılık yapısallarında artan talep, yurt içi ve dışındaki teslimatlar ile özgün geliştirme projeleriyle yoğun bir yıl geçirdi. Yılın son günlerinde bu yoğunluk ve heyecan zirveye ulaştı. TUSAŞ tarafından geliştirilen ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağının, bugün sabah saatlerinde ilk uçuşunu gerçekleştirdiği bildirildi.

"Uçan kanat" yapısı sayesinde düşük radar görünürlüğü, yüksek hız, yüksek taşıma kapasitesi gibi birçok avantaja sahip ANKA-3, tasarım, yapısal ve alt sistem iyileştirmelerinin ardından ilk uçuşa hazır hale getirildi. ANKA-3 yılın son günlerinde gökyüzü ile buluştu.

ERDOĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "TUSAŞ tarafından geliştirilen insansız savaş uçağımız Anka III, bugün ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. İnşallah uçağımız, sahip olduğu gelişmiş teknolojilerle, tasarımıyla ve özellikleriyle ülkemizin savunmasına çok güçlü bir katkı sağlayacak." açıklamasında bulundu.

ANKA-3'ÜN ÖZELLİKLERİ

Mart 2023'de ilk kez pistte görüntülenen ve taksi testlerine başlayan ANKA-3, jet motoru ve hızıyla, yüksek yük taşıma kapasitesi ve radarda neredeyse görünmeyen kuyruksuz yapısıyla İHA alanında yeni bir sayfa açacak. ANKA-3, "Uçan kanat" yapısı sayesinde düşük radar görünürlüğü sağlayacak. 44 bin fite kadar çıkıp, 40 bin fitte de görev yapabilecek ANKA-3, 0,7 mach gibi yüksek süratlere ulaşabilecek ve havada yaklaşık 10 saat kalabilecek.

Azami kalkış ağırlığı 6 buçuk ton olacak ANKA-3'ün bin 200 kg faydalı yük kapasitesi bulunacak. Uçakta birisi gövde altı merkez, ikisi dahili ve kanat altlarında ikişer olmak üzere toplam 7 silah istasyonu bulunacak.

Yorumlar 434 Yorum Var
  • Tufan 29.12.2023 07:39
    Sayın reisim ! Anka3 ün havalanma haberini doğrudan kendin veriyorsunda şu Kaan’ın motorunun yıllardır neden sürüncemede ve sahipsiz kaldığınıda bir izah ediversene ! Bu yüzden uykularımız kaçıyor! Bu iş Altay tankına döndü! Tank var motor yok uçak var motor yok !
  • Mustafa 29.12.2023 07:16
    Tekerlekler kapanmıyor diye endişelenenlere yazıyorum Arkadaşlar ilk ucuş testi olduğu için güvenlik önlemi olarak kapatılmıyor. Devam eden ucuşlarda sistem testleri tamamlandikça tekerlek kapama gerçekleştirilecektir
  • Mehmet Balbey 29.12.2023 07:12
    Bizim millet ülke olarak üstesinden gelemeyeceğimiz hiç bir engel yoktur. Yeterki birlik beraberlik içerisinde ve birbirimize saygı ile azimle işimize odaklanalım. İnsanlarımıza, bilim adamlarımıza sahip çıkalım ve beyin göçüne yönlendirmeyelim. Bunları bsşardığımız da dünyada her alanda zirvede oluruz. Bir vizyonumuz varsa misyonumuz bellidir.
  • Ümit Kaynar 29.12.2023 07:12
    Biride demiyor, bu yapılan ürünlerden birine de Reisin ismini verelim diye... Devlet bey okursa bu mesajları, nasıl Kaanın ismini verdiyseniz Reisin de adı verilsin deseniz sizi dinlerler
  • Ümit 29.12.2023 07:09
    Test uçuşlarında iniş takımı açık olur Bora bey
Daha fazla yorum görüntüle