CHP’nin ‘IMF’ci’ danışmanı Acemoğlu’ndan yüksek faize destek: Adapte olmalıyız

Seçim sürecinde Kılıçdaroğlu’nun ekonomi danışmanı olarak boy gösteren ve “Türkiye’ye IMF programının yardımcı olacağı” görüşüyle bilinen ekonomist Daron Acemoğlu, yüksek faiz politikasına destek verdi.

CHP’nin ‘IMF’ci’ danışmanı Acemoğlu’ndan yüksek faize destek: Adapte olmalıyız
CHP’nin ‘IMF’ci’ danışmanı Acemoğlu’ndan yüksek faize destek: Adapte olmalıyız
GİRİŞ 22.12.2023 23:29 GÜNCELLEME 22.12.2023 23:39
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

ABD Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) öğretim üyesi, ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği tarafından 8.’incisi düzenlenen Private Label Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu. Yüksek faizin dünya ekonomisinde genel kabul gördüğünü savunan Acemoğlu, enflasyonun artmasıyla birlikte faizlerin de artmaya başladığını söyledi. Türkiye’nin “doğru adımlar” atması gerektiğini söyleyen ve bunun için yüksek faiz politikasına işaret eden Acemoğlu, “Yüksek faizli bir dünya ekonomisine adapte olmamız lazım.” dedi.

Türkiye'de yeterince verimlilik üretilemediğini, bunun nedeni olarak teknolojinin verilmli kullanılmamasını gösteren Acemoğlu, nüfusun 20 yıl sonra yaşlanacağını ve mevcut süreçte verimliliğin artırılması gerektiğini söyledi.

VARSA YOKSA FAİZ!

Konuşmasının en önemli kısmını faiz politikalarına ayıran ve yüksek faizi savunan Acemoğlu, şunları ifade etti:

“Son zamanda enflasyonun artmasıyla birlikte faizler de artmaya başladı. Yüksek faizli bir dünya ekonomisine adapte olmamız lazım. Küreselleşmiş bir dünyada yaşıyoruz. Türkiye şu anda dünyanın tedarik zincirinin bir parçası. Ama çevremizdeki tedarik zinciri sürekli değişiyor. Çin ve Amerika rekabeti Çin'de olan ihracatın düşmesine sebep oldu. Bunun yerini Tayvan ve Vietnam aldı. Türkiye'nin bu yeni değişen zincirde kendine bir yer bulması lazım. Bu hem bir fırsat hem bir tehdit. Çünkü Türkiye'nin şu anda Vietnam ile rekabet edecek teknolojik altyapısı yetersiz. Eğer doğru yatırımlar ve doğru adımlar atılırsa Türkiye'nin yüksek bir potansiyeli var.”

_____________

IMF'Cİ İTHAL DANIŞMAN

ABD'de yaşayan Daron Acemoğlu, 2023 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinde CHP'nin başını çektiği Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ekonomi danışmanı olarak boy göstermişti. Kılıçdaroğlu'nun seçimleri kazanması halinde Acemoğlu'nun ekonomi yönetiminin başına geçeceği değerlendiriliyordu.

Acemoğlu, o süreçte Uluslararası Para Fonu (IMF) hakkındaki ifadeleriyle gündeme gelmişti.

Türkiye'nin IMF'den borç para alması gerektiğini savunan Acemoğlu, "Türkiye için ciddi riskler var. En yüksek enflasyon oranlarından birine ve cari işlemler açığında da en yüksek oranlardan birine sahip bulunuyoruz. Ama dediğim gibi, altta yatan yapısal problemlerden daha çok endişeliyim. Bir IMF programının yardımcı olabileceğini düşünüyorum, ama sadece kısa vadede değil orta vadede düşünmemiz gerekiyor." demişti.

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 13
  • Gidiyoruz 4 ay önce Şikayet Et
    İslam'ın doğru yolunda değil, siyonistin çizdiği eğri büğrü yolda dolu dizgin...
    Cevapla
  • Bekir 4 ay önce Şikayet Et
    Dünyanın en pahalı cep telefonlarını bilgisayarlarını otomobillerini son moda marka giysileri yat yazlık yurtdışı tatil için düşük faizle kredi kullandırmak doğru değil. Lüks Tüketim için faizler yüksek olmali
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Chpkk nın faiz anlayışı.
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    eveeeet olacağı buydu chp nin seçilmesine gerek kalmadı ekonomi politikası aynı faiz faiz faiz
    Cevapla
  • osmanoğlu2023 4 ay önce Şikayet Et
    xoların üstündeki silüet gibi! bu chp liler her nedense hep asık surat sergiliyor..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle