Halka arzlarda 'seçici' olmak şart

Bu yıl 52 şirket halka arz olurken 100 milyona yakın yatırımcı halka arzlara katıldı. Ancak son zamanlarda halka arzların yatırımcılara getirisinin azaldığı görülüyor. Peki yatırımcılar halka arzlarda nelere dikkat etmeli?

GİRİŞ 19.12.2023 12:08 GÜNCELLEME 19.12.2023 12:08
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

2023 halka arzlarda rekorların yaşandığı bir yıl oldu. Borsada yatırımcı sayısını 8 milyonun üzerine taşıyan halka arz furyasında getiri oranları azalmaya başladı. Peki halka arzda getiri oranları neden düşüyor?, yatırımcılar nelere dikkat etmeli? ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Haber7'ye halka arzla ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. 

HALKA ARZDA GETİRİ ORANLARI DÜŞÜYOR 

7 Ekim'de jeopolitik riskler nedeniyle borsada sert satışların yaşanmasının, mevduat faizlerinin yükselmesi ve altında getiri oranlarının yüksek olmasının borsada halka arzlarda getiri oranlarını azalttığını belirten Eryılmaz, halka arzlardaki yüksek getirileri kaçırmamak için borsada pozisyonlarından çıkıp halka arza katılan çok sayıda yatırımcı olduğunu ifade eden Eryılmaz, bir hissenin ilk halka arzı olduğunda tavan tavan bir fiyatlama göstermesinin irrasyonel bir durum olduğuna dikkat çekti. Eryılmaz, "Şirketin ilk halka arz edildiği değeri ile sonrasındaki yükselişle arasında uçurumlar kadar fark var. Bu noktada yatırımcıların dikkatli olması için ciddi uyarılarda bulunulmuştu" dedi. 

HALKA ARZDA YATIRIMCILAR NELERE DİKKAT ETMELİ?

Yatırımcılara uyarılarda bulunan Eryılmaz, "Şirketlerin temel ve teknik değerlemelere bakılmadan yatırım yapılmamalı. Bilançosu güçlü olmayan, gelecekte güçlü getiri vadetmeyen şirketlerden uzak durulmalı" diye konuştu. Son zamanlarda halka arz edilen bazı şirketlerin gerçek değerinin üzerinde getiri sağladığına işaret eden Eryılmaz, Yatırımcıların halka arzlara karşı artık daha mesafeli olduğuna dikkat çekti. "Yatırımcıların seçici olması gereken bir dönem" dedi.

 

KAYNAK: HABER7
Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 12
  • Haso 4 ay önce Şikayet Et
    Batık firmalara borçlulara halkın parasıyla ödetme işi arz
    Cevapla
  • Keyifli 4 ay önce Şikayet Et
    Halka arz ile borsa tanıdım. Keyifli iş. Kar ve zarar için ortak olmak vesselam. Kimsenin aklına ihtiyaç yok. Benim gibi parası olmayan borsanın yüzde 90-95 ini oluşturuyor. Halka arz süper bir iş. Üç yüz beş yüz. Keyifli işler. Sıfır risk.
    Cevapla
  • Cevdet karaduman 4 ay önce Şikayet Et
    Arkadaşlar inek gibi sağılmak istiyorsanız yeni halka arzlara ..para kazanmak istiyorsanız güçlü şirketlere ve uzun süreli yatırım yapın kısa sürede vurayım çıkayım derseniz üçün birini alırsınız.
    Cevapla
  • misafir 4 ay önce Şikayet Et
    bunu elinde üç beş kuruşu olan işide borsa olmayan, teknik veriyi analizi bilmeyen, kimi işsiz kimi emekli , aylardır bu kazançları görüp, heveslenip girmiş zavallı insanlar ne bilsin, sen ne anlatıyon kadın, her önüne gelen bir bilmişlik bir ahkam kesiyor yahu, yatırılan para5 altı binlira, halka arz zaten üç beş lot veriyor, yani, sen ne anlatıyon
    Cevapla
  • Rebelboy1903 4 ay önce Şikayet Et
    Millet herşeye balıklama dalmayı seviyor kestirmeden para kazanacaklar köşe olacaklar
    Cevapla
  • Qwert 4 ay önce Şikayet Et
    Evet 3 er 5 er düşen kağıtlarla köşe olacaklar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle