Yılbaşında 'Sahte indirim' tuzağına dikkat! Uzmanlar uyardı

Tüketici dernekleri, vatandaşları yılbaşı döneminde alışveriş yaparken, sahte indirim kampanyalarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

GİRİŞ 21.12.2025 10:29 GÜNCELLEME 21.12.2025 11:12
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yılbaşına doğru harekete geçen markalar, tüketicilerin ilgisini çekmek için "sürpriz indirimler", "ikincisi bedava", "kısa süreli yüksek indirim oranları" gibi çağrılarla çeşitli kampanyalar düzenliyor. Özel günlere yönelik bu kampanyalar sadece tüketicileri değil, dolandırıcıları da cezbediyor.

Dolandırıcılar, özellikle e-ticaret alışverişlerinde vatandaşları ağlarına düşürmeyi, kimlik ve banka bilgilerini ele geçirmeyi, kendi hesaplarına para göndertmeyi hedefliyor.

Yılbaşı alışverişlerinde 'sahte indirimlere' karşı dikkatli olunması önem taşıyor

YÜKSEK ORANLI İNDİRİMLER, ALGI YÖNETİMİNDE KULLANILIYOR

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklamada, indirimli satışların "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Fiyat Etiketi Yönetmeliği" çerçevesinde düzenlendiğini anımsatarak, bu uygulamaların kuralsız olmadığını söyledi. İndirimin gerçekçi olması ve oranların tüketiciyi yanıltmaması gerektiğine dikkati çeken Kılıç, "Mevzuata göre indirimin gerçek olması ve indirime esas alınan fiyatın son 30 gün içindeki en düşük fiyat olması zorunludur. Aksi halde bu durum, aldatıcı ticari uygulama sayılır." dedi.

Kılıç, işletmelerin stok eritmek, nakit akışını hızlandırmak ve rekabet etmek amacıyla indirim yaptığını belirterek, bazı firmaların bunu "fiyat algısı yönetimi" olarak kullandığını anlattı. Özellikle mevsim geçişleri ve özel günlerde yapılan kampanyaların, tüketicileri daha fazla harcamaya yönlendirebildiğine işaret eden Kılıç, şu değerlendirmede bulundu:

"İndirimli satışların yalnızca bir fiyat uygulaması değil, aynı zamanda bir algı yönetimi aracı olduğu unutulmamalı. Büyük puntolarla yazılan 'Yüzde 70 İndirim' gibi ifadeler, tüketicide kaçırma korkusu oluşturarak, reklamların acele ettirici bir etki oluşturmasına neden oluyor. Bu durum, tüketicinin sorgulama yapmasını azaltıyor ve plansız harcamaya yönlendiriyor."

Bakanlık sahte indirim oyununa göz açtırmadı: Piyasa üstü 'eski fiyat'  hilesi - Dünya Gazetesi

SAHTE İNDİRİM SİTELERİNE DİKKAT

Kılıç, yasal düzenlemelerin yanı sıra, tüketici bilincinin de burada önemli olduğunun altını çizerek, vatandaşların alışveriş öncesinde ihtiyaç listesi hazırlamaları ve ürünlerin fiyat geçmişini kontrol etmeleri tavsiyesinde bulundu. Finansal disiplinin, bir tüketici sorumluluğu olduğunu vurgulayan Kılıç, tüketicilere şu uyarılarda bulundu:

"İhtiyaç olmayan bir ürün, yüzde 90 indirimli dahi olsa pahalı olduğu unutulmamalı. Sabit gelirli bir tüketici, aylık kazancını esas alarak, harcamalarını planlamalıdır. Gelirinde bir değişiklik yokken harcamaları artırmak, bugünü rahatlatır gibi görünse de yarınları borç altına sokmak anlamına gelir. Kredi kartı gelir gibi görülmemeli, taksit tutarının küçük olması normalleştirilmemeli ve gelecekteki gelir bugünden harcanmamalı."

Kılıç, indirim dönemlerinde e-ticaret sitelerini taklit eden dolandırıcılık faaliyetlerinin arttığına değinerek, tüketicilerin ".com.tr" uzantılı veya bilinen markaların resmi sitelerini tercih etmesi gerektiğini bildirdi. Sosyal medya üzerinden yönlendirilen bağlantılara ve aşırı indirim vaatlerine karşı dikkatli olunmasını isteyen Kılıç, "Aşırı indirim vaadi, çoğu zaman dolandırıcılığın en önemli işaretidir. Site adresleri mutlaka kontrol edilmeli, kapıda ödeme seçeneği bulunmayan ve açık iletişim bilgisi olmayan sitelerden uzak durulmalı." ifadelerini kullandı.

Harcamaların gelirle orantılı olmamasının borç sarmalı, psikolojik stres ve aile içi huzursuzluğa yol açabileceğine dikkati çeken Kılıç, indirimli satışlarda asıl belirleyicinin tüketicinin farkındalığı olduğunu kaydetti.

KAYNAK: AA
Hakan Erdi Uludağ Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - Hakan Erdi Uludağ

Editör Hakkında

1998 yılında İstanbul'da doğdu. Maltepe Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Gazetecilik kariyerine üniversite yıllarında okurken başladı. 4 yıldır aktif olarak Gazetecilik kariyerini sürdürüyor. Meslek hayatına Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı Haber7.com'da 'Editör' olarak devam ediyor.
YORUMLAR 1
  • Misafir 29 dakika önce Şikayet Et
    Ahhh ahhh başıboş ülkem ne hale geldin sorumlusu yok bu işin var eee neden göz yumuyor çünkü çoğu yöneticilerin arkadaşı kimse ses çıkarmıyor bir iki göstemelik denetim tekrar milleti kazıklamaya devam çoğuda büyük firmalar hepsi beraber fiyatlatı belirliyor
    Cevapla
  • Misafir 31 dakika önce Şikayet Et
    Ama declet yokki
    Cevapla
  • Mrd 50 dakika önce Şikayet Et
    Ticaret bakanlığı bunları görmüyor mu şimdiden reklamlar başlamış herkesin bildiği Tamer tanca ayakkabı firması normalde 6000 TL’ye sattığı ayakkabıyı yaklaşık 12.000 TL’ye çıkarıp %60 indirip yaptıktan sonra 6900 küsür‘e indirmiş insanları kandırıyorlar dolandırıyorlar
    Cevapla
  • Ersan 1 saat önce Şikayet Et
    Bu sahteciliği ticaret bakanlığı göremiyormu neden herşey halktan bekliniyor memurları gönderin sahaya araştırsın gereği yapılsın ve işletmeye 1 ay kapatma cezası verilsin bak bir daha böyle bir olay yaşanıyor mu bu kadar basit
    Cevapla