Kırmızı et üreticilerinden fiyat dalgalanmalarına karşı öneri

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, ithal edilen canlı hayvanların et fiyatlarının düşüşü yönünde piyasaya olumlu etkide bulunmadığını söyledi.

Kırmızı et üreticilerinden fiyat dalgalanmalarına karşı öneri
Kırmızı et üreticilerinden fiyat dalgalanmalarına karşı öneri
GİRİŞ 16.12.2023 11:34 GÜNCELLEME 16.12.2023 15:23
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, kırmızı et fiyatlarına ve büyükbaş hayvancılık sektörüne ilişkin değerlendirmede bulundu.

Bu yıl yurt dışından yaklaşık 800 bin canlı büyükbaş hayvan getirildiğini ifade eden Tunç, "İthal edilen canlı hayvanların küçük işletmelere bir faydası yok. Bu nedenle piyasaya olumlu etkisini göremiyoruz. Büyük işletmelerin ithalat izni var." diye konuştu.

Kırmızı et fiyatlarındaki fiyat artışlarına dikkati çeken Tunç, şu değerlendirmede bulundu:

"Yapılan canlı hayvan ithalatına rağmen fiyatlar yükseldi. Kilogramı 120 liraya mal edilen ithal canlı hayvanlar, küçük işletmelere yaklaşık 200 liradan satılıyor. Büyük işletmeler hayvanları kendi iş yerlerinde değerlendiriyor. Kalan kısmı ise besiciye pahalı fiyattan satılıyor.

Bu durum iç piyasada fiyatları artırıyor. Kısa süre önce 220 lira olan ortalama kilogram başına et kesim fiyatı 300 liraları gördü. Küçük işletmecilerin elindeki hayvan sayısının artması lazım. Getirilen canlı hayvanlar küçük işletmecilere de dengeli dağıtılırsa fiyat dalgalanmalarının önüne geçilebilir."

"HAYVAN İŞLETMELERİNİN KÜÇÜK ÇAPLI OLMASI LAZIM"

Küçük işletmelerin piyasada rekabetçi konuma gelmesi gerektiğini vurgulayan Tunç, ülkede sektörün de küçük işletmeleri düşünerek hareket etmesi gerektiğini dile getirdi.

Tunç, dünyada 20 bin baş hayvana sahip işletme bulunmadığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Ülkemizde büyük işletmelerin hayvan sayısı giderek artıyor. Bu işletmeler hayvanı, hatta yemi bile dışarıdan getiriyor. Ayrıca bu işletmelere destek verildiğinde kamu kaynakları da yanlış kullanılmış oluyor. Büyük işletmeler ithal getirdikleri canlı hayvanlarla üretime katkı sağlamıyor. Ülkede hayvan işletmelerinin küçük çaplı olması ve bunun teşvik edilmesi lazım."

"HAYVAN SAYISI ARTARSA FİYAT DALGALANMASI YAŞANMAZ"

Tunç, hayvancılık sektörünün rekabet koşullarının de iyileştirilmesi gerektiğini bildirdi.

Sektörde hayvan sayısının artması için çalışıldığını vurgulayan Tunç, şunları kaydetti:

"Sektöre sağlanan destekler üreticilerimize faydalı oluyor. Verilen destekleri de düşündüğümüzde sektörün büyümesi gerekiyor ancak özellikle hayvan sayısının artmaması büyük bir sorun. Hayvan sayısında kalıcı bir artış yaşandığında kırmızı et fiyatlarında da bu tarz dalgalanmalar yaşanmayacaktır."

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 28
  • Merdo 4 ay önce Şikayet Et
    Atalarımızın bir sözü vardır taşıma suyla değirmen dönmez ithal hayvanı bedavami veriyor o veren ülkeler o ülkelerde uyandı geçen sene 5bine verdiğini şimdi 20bine vermiyor devletin kasasından cikmiyormu bu para ülkemizdeki hayvancılığı desteklerse kasadan oraya giden para ülkemizin kasasında kalır yemcilere el atılmalı
    Cevapla
  • Admin 4 ay önce Şikayet Et
    Besicileri inim inim inleten yemciler,veterinerler,ot saman satanlar bunlarla devlet mücadele etsin bu hayvancılık çok gelişir.
    Cevapla
  • Ciftci 4 ay önce Şikayet Et
    Herkez bedava et yeme derdinde üreticiden beklemeyin gelirinizi yüksettin onu düşünün sebeplerini herkes ölü evinden et yeme derdinde yoksa ülkede bedava yiyelimderken et üretilmez olursonra etin kokusunu bulyonlardan alırsınız üreticinin 18 ayda ürettigini bir günde satıp kazanan market kasap ne kazanıyor bilenler bunu yazsın araştırın hep maliyet diyorlar sanki bizde maliyetyok
    Cevapla
  • Emekli Memur 4 ay önce Şikayet Et
    ilgisini çekermi bilmem, bu zammı tarım bakanına sormak lazım. Hiç umrunda değil sanırım kendini kültür bakanı felan sanıyor....
    Cevapla
  • üretici 4 ay önce Şikayet Et
    yem fiyatlarindan haberiniz varmi hic bir seye zam yapilmadan yem cuvalina 40/50/60 lira gibi zam geldi o zamn nerdeydiniz
    Cevapla
  • Vatansever 4 ay önce Şikayet Et
    Yeme akaryakıta hiçbir şeye zam gelmemişken %25 otuzluk bir artış izah edilebilir bir yanı var mı bunu bir restorantcı olarak söylüyorum
    Cevapla
  • Süleyman süley 4 ay önce Şikayet Et
    Bir çuval hayvan yemi ile bir çuval insan yemi (un) aynı fiyat… tahıl ürünlerindeki fiyat artışından haberiniz yok galiba.., ayrıca restoranlarda 300 tl ye aldığınız etin kilosunu 3000 tl ye satıyorsunuz, siz ona bakın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle