Yılbaşından sonra iade ücretini tüketici ödeyecek
1 Ocak'tan itibaren uygulanmaya başlanacak düzenleme ile internet üzerinden yapılacak alışverişte ürün ayıplı mal olarak değerlendirilmedikçe cayma hakkını kullanacak tüketici, kargo iade ücretini kendi ödeyecek.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ekim ayı itibarıyla evden internete erişim imkanı olan hanelerin oranı yüzde 95,5 seviyesine çıktı.
2022 yılının ekim ayı ile 2023'ün ekim ayını kapsayan 12 aylık süreçte internet üzerinden özel kullanım amacıyla mal veya hizmet satın alma ya da sipariş verme (e-ticaret) oranı yüzde 49,5 oldu.
İNTERNET ALIŞVERİŞİNDE SORUN YAŞAYANLARIN ORANI YÜZDE 27
2023 yılının ilk 3 ayında internet üzerinden mal veya hizmet satın alan ya da sipariş veren bireylerin yüzde 75,5'i giyim, ayakkabı ve aksesuar aldı.
2023 yılının haziran, temmuz ve ağustos aylarında web sitesi veya mobil uygulama üzerinden yaptığı satın alma işleminde sorunla karşılaşan bireylerin oranı yüzde 27,1 oldu.
En fazla karşılaşılan sorunlar sırasıyla yüzde 13,6 ile teslimatın belirtilenden daha yavaş olması ve yüzde 11,1 ile yanlış veya hasarlı mal, hizmet teslimi oldu.
DÜZENLEME 1 OCAK'TA UYGULANACAK
İnternet üzerinden alışverişin son yıllarda artmasıyla kargo şubelerindeki iade işlemlerinde yaşanan sorunların çözümü için ürünlerin iade sürecinde değişiklik yapıldı.
İnternetten alınan ürünlerin iadesinin tüketiciler tarafından karşılanacağı düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren uygulanmaya başlayacak.
14 GÜN İÇİNDE CAYMA HAKKI KULLANILABİLECEK
Ticaret Bakanlığı'nın "Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" kararı ile tüketici satın aldığı ürüne ilişkin, teslim tarihinden itibaren 14 gün içerisinde cayma hakkını kullanabilecek.
Tüketici, iade masrafını karşılamakla yükümlü olacak.
Malın ayıplı olması durumunda tüketici iadeye ilişkin masraflardan sorumlu tutulmayacak. Tüketicinin talep etmesi halinde iade masrafı, kendisine iade edilecek mal veya hizmet bedeli ile teslimat masraflarından mahsup edilecek.
-
Türk 1 yıl önce Şikayet EtBakanlıktan açıklama var böyle bir haber doğru değil diye lütfen daha dikkatli olunBeğen Toplam 1 beğeni
-
esnaf 1 yıl önce Şikayet Ete ticaret yapıyorum keyfi iadelerden bezdik telefon kılfıı satıyorum müşteri ürünü alıyor vazgeçtim beğenmedim vs. diyerek yada yanlış aldığı için iade ediyor kargo ücreti 40 lira gidiş geliş 80 lira ödüyoruz resmen paramız çöpe gidiyor ayda 10 bin liram böyle yok oluyorBeğen Toplam 3 beğeni
-
misafir 1 yıl önce Şikayet Etİnternet alışveriş çılgınlığı bu sayede durur hiç olmazsa.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Alican 1 yıl önce Şikayet EtIadeninde kosulu olmali ben sari istedim geldi siyah yada buyuk. Yada defolu cikti niye iade masrafini ben oduyorum, kabahati olan neden siyrilip cikiyor sacmalamislar geneBeğen Toplam 10 beğeni
-
esnaf 1 yıl önce Şikayet Ethocam saçmalayan sizsiniz zaten sizin gibi gevşekler yüzünden esnaf zarar ediyor yazıyı okuyun keyfi iadelerden bahsediyorBeğen Toplam 2 beğeni
-
Kemal Hoca 1 yıl önce Şikayet EtAçıklamayı okumadan yorum yaptı uzmanımız...Beğen Toplam 6 beğeni
-
Arif 1 yıl önce Şikayet EtZırt pırt alışverişin önüne geçer inş. O açıdan iyi olmuşBeğen Toplam 7 beğeni