Cevdet Yılmaz: Enflasyon 2026'da tek haneli olacak

"Güven ve istikrar iklimini daha güçlendireceğiz." diyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonda belirgin düşüşün 2024'ün ikinci yarısından sonra başlayacağını ve tek haneli enflasyonun 2026 yılında görüleceğini söyledi.

GİRİŞ 11.12.2023 13:16 GÜNCELLEME 11.12.2023 13:17
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Meclis'te 2024 bütçesine ilişkin görüşmeler başlıyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda  konuştu.

Yılmaz'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Ekonomi politikalarını güçlü ve eşgüdümlü kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Güven ve istikrar iklimini daha güçlendireceğiz. 

Küresel büyüme hızındaki azalmanın bu yıl ve gelecek yıl devam etmesi bekleniyor. IMF tahminlerine göre 2023'te yüzde 3, 2024'te yüzde 2,9 büyüme öngörülüyor. Küresel ticarette önemli bir toparlanma gerçekleşmiş, ticaret hacminde salgın önceki seviyelere dönüş gözlendi. 

"KÜRESEL ENFLASYON AŞAĞI YÖNLÜ SEYİR İZLİYOR"

Küresel enflasyon son dönemde aşağı yönlü seyir izlemeye başladı. Küresel çekirdek enflasyon göstergelerinde ılımlı seyir izlenmekle beraber hizmet fiyatlarının daha dirençli olduğu gözleniyor. Küresel ekonomide parasal sıkılığın bir süre daha devam etmesi beklenmektedir. 2024'te gelişmiş ülkelerde faiz artırımlarının sonlanması bekleniyor. 

"TÜRKİYE BÜYÜMEYE DEVAM ETTİ"

Türkiye ekonomisi zamanında alınan tedbirlerle bu zorlu dönemde büyümeye devam etti. 2022 yılında yüzde 5,5 büyüme oranıyla OECD ülkeleri açısından oldukça iyi bir performans ortaya koydu. Avrupa ekonomilerinde durgunluk endişeleri devam ederken Türkiye deprem felaketlerine rağmen 2023 yılında kesintisiz büyüme eğilimini sürdürmektedir. Türkiye 13 çeyrekter kesintisiz büyüme eğilimini sürdürmektedir. OVP'de öngördüğümüz yüzde 4,4 büyümeyi rahatlıkla sağlayabileceğimizi bekliyoruz. 2024 içinse dengeli bir görünüm sergileyerek yüzde 4 büyüme oranına ulaşması hedefleniyor.

"ENFLASYONDA BELİRGİN DÜŞÜŞ 2024 İKİNCİ YARISINDAN SONRA"

2023 yılı haziran ayında başlayan sıkılaştırma ve seçici kredi uygulamalarıyla enflasyonist beklentilerin kontrol altına alınması hedeflenmiştir. 2024 ikinci yarısından sonra enflasyonda yıllık bazda belirgin bir düşüş beklenmekte. Bu dönemden sonra kalıcı dezenflasyonist sürecin başlaması beklenmektedir.  2026 yılında enflasyon oranı tekrar tek haneli rakamlara çekilecektir. 

Cari işlemler açığında mayıs sonrası yaşanan toparlanma dış dengenin iyileşmesini sağlamıştır. Cari dengesinde açığın azalmaya devam etmesi öngörülmektedir. Ekim ayında cari denge fazla vermiştir. Yıl sonunda açığın 42,5 milyar dolar olan OVP tahminine yakın şekilde gerçekleşeceği öngörülmektedir. 

Büyümede dengelenme, ithalata bağımlılığı azaltma ve cari açığı kalıcı düşürme yolunda çalışmalara devam etmekteyiz. Yatırım projeleri için avans kredisi tahsisi yapılacaktır. 3 yılda 300 milyar lira tahsis edilmesi öngörülüyor. İhracatçılara destek olmak üzere Eximbank'ın sermayesini artırdık. Reeskont limitini 3 milyar liraya çıkardık. 

"İŞSİZLİK YILI TEK HANEYLE KAPATACAK"

İşgücü piyasalarımız olumlu görünümünü korumaktadır. İşsizlik oranları gerilemeye devam etmektedir. İşsizlik oranı 11 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 8,5'e düşmüştür. 2023 geneli için işsizlik oranının OVP'de öngörülen 10,1'in altında tek haneli olarak gerçekleşeceğini ifade edebilir. 

"SON 5 AYDA TL MEVDUATIN PAYI ARTTI"

Son dönemde yatırımcı güveni artmış CDS primi belirgin şekilde düşmeye başlamıştır. Merkez Bankası rezervleri 140,1 milyar dolarla tarihi rekor seviyelere ulaşmıştır. Devam eden jeopolitik risklere rağmen CDS primi 350 baz puanın altına gerilemiştir. TL mevduatın payında son 5 ayda artış eğilimi görülmüştür. 

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 28
  • Vatandaş 4 ay önce Şikayet Et
    Bu rekor FAİZ ile 2024 ü atlatabilirsek.
    Cevapla
  • Tabi... 4 ay önce Şikayet Et
    O tarihte gelecek ,tarih yaklaştıkça uzatın ilk çeyrekti. ilk çeyrek yaklaştı ikinci bilmem ne oldu....
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    hani 2024 te düşecekti
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    vallahi sayın bakanım.. keşke öyle olsa..ugraslarinizi ve emeklerinizi biliyorum..saygi da duyuyorum..ama yük yine bizim sırtımıza binecek..öyle görünüyor. dolar almıyoruz.. vatanımız için...faiz almıyoruz haram..borsaya girelim dedik..1 ileri 10 geri..Bi çözüm bulun artık sayın bakanım.. lütfen.. saygılar
    Cevapla
  • Vatandaş 4 ay önce Şikayet Et
    Düşer düşer, tuik e talimatı verirsiniz. Ayarlar onlar. Temmuz ağustosta %10 a yakın çıkan enflasyon ne oldu da, %3,5 e kadar düştü..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle