Dolar yatay, Gözler Kabine Toplantısı'nda

Dolar kuru bugüne 28,91 TL'den başlarken, euro ise 31,22 TL'den başladı. Gözler bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık edeceği Kabine Toplantısı'ndan çıkacak kararlarda...

Dolar yatay, Gözler Kabine Toplantısı'nda
Dolar yatay, Gözler Kabine Toplantısı'nda
GİRİŞ 06.12.2023 09:10 GÜNCELLEME 06.12.2023 09:10
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Önceki gün açıklanan Kasım ayı enflasyonu beklentilerin altında kaldı. Kasım ayında aylık enflasyon aylık yüzde 3,28 olarak açıklanırken, yıllık enflasyon ise yüzde 61,98 olarak açıklandı. Rakamlarda yıllık bazda en büyük katkı lokanta ve otellerden geldi. Otel ve lokanta fiyatlarındaki artış yüzde 92,86 oldu. Aylık bazda ise yüzde 11,17 ile konut fiyatları katkıda bulundu.

Rakamları değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kasım ayında da devam eden çekirdek enflasyondaki düşüş cesaret vericidir." dedi. Çekirdek enflasyonda 3 aydır artışlarda bir yavaşlama gözlendiğini söyleyen Şimşek "Bu enflasyonda ciddi momentum yavaşlamasına işaret ediyor. Yıllıklandırılmış çekirdek enflasyon hedeflerimizle uyumlu." dedi.

TCMB'nin son enflasyon raporuna göre, enflasyonun Mayıs 2024 yılında yüzde 75 ile zirve yapmasını ve ardından gerileme dönemine girmesi bekleniyor. Yine aynı raporda 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 36 seviyesinde bulunuyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P,  "Türk ekonomisindeki yeniden dengelenme işaretleri güçlendi." değerlendirmesini yaptı. 

Türkiye ekonomisinin genel görünümünü değerlendiren  Standard & Poor’s (S&P) Avrupa, Orta Doğu, Afrika (EMEA) Ülke Reytingleri Direktörü Frank Gill, "Temel senaryomuz Türk ekonomisinin yumuşak inişten faydalanacağı yönündedir." diye konuştu.

Türkiye’nin ilerleyen dönemde kredi notunun yükseltilebilmesi için aranacak koşullara da değinen Gill, “Ödemeler dengesi sonuçlarının iyileşmesi, yurt içi tasarrufların artması, Türk lirasındaki artış, Türkiye'nin kullanılabilir döviz rezervlerinin yükselmesi durumunda notu da yükseltebiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    IMF programı sahte başarılarla devam ediyor bu geçici Türkiye'yi tüketen politikalar artık bitmeli ara malı üretimi olmadan bunların hepsi geçicidir
    Cevapla
  • Mizah 4 ay önce Şikayet Et
    Mayıs 2024 yılında yüzde 75 ile zirve yapması beklenen enflasyon. Ve başkan bize senede bir kere zam yapacak. Yandaşları ile doldurduğu memurlara işçiye verilenin 2,5 katını verdi. İşçi ve işçi emeklisi ölsün. Yanlışlarının bedelini bu dünyada ödemesini çok arzuluyorum. Müslüman olduğu için hesabı ahirete az kalsın. Bizden uzakta bulsunlar.
    Cevapla