Torba yasada BDDK çalışanlarına 45 bin lira ek maaş tartışması! Düzenleme geri çekilebilir

Genel kurulda önümüzdeki hafta görüşülmesi beklenen torba teklifle BDDK çalışanlarına 45 bin lira ek maaş verilmesi tepki oluşturdu. AK Parti’den de itirazlar yükseldi. Düzenleme geri çekilebilir.

Torba yasada BDDK çalışanlarına 45 bin lira ek maaş tartışması! Düzenleme geri çekilebilir
Torba yasada BDDK çalışanlarına 45 bin lira ek maaş tartışması! Düzenleme geri çekilebilir
GİRİŞ 02.12.2023 16:49 GÜNCELLEME 02.12.2023 16:53
Bu Habere 68 Yorum Yapılmış

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) İstanbul’a taşınmasından sonra hayat şartlarının ağırlaştığı gerekçesiyle, kurumda çalışan idarecilere ve meslek personeline ek tazminat verilmesi imkânı getirildi.

Meclis Genel Kurulunda önümüzdeki hafta görüşülmesi beklenen 86 maddelik torba teklife, komisyondaki görüşmeleri sırasında eklenen son dakika önergesi tartışma konusu oldu.

AK Parti’nin muhalefet partilerini de bilgilendirerek eklediği madde ile BDDK’da görev yapan başkan ve üyeleri, başkan yardımcıları, başkan müşaviri, daire başkanı, uzman ve ünvanlı meslek personeline her ay ek tazminat ödenmesi öngörüldü. Önergede, ek tazminatın her ay 60 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmeyeceği belirtildi.

Buna göre, memur maaş katsayısı dikkate alındığında, 2023 yılı için 35 bin lira, 2024 yılında da 45 bin liraya kadar ek tazminat ödenmesi gündeme gelecek. Edinilen bilgilere göre bu düzenleme için BDDK yönetiminden AK Parti’ye “İstanbul’a taşındıktan sonra hayat şartları ağırlaştı. Kiralar yüksek, lojman imkânı da yok. Mevcut maaşlar şartları zorluyor.

Bu nedenle birçok uzman personel istifa edip 150-200 bin lira ücretlerle özel sektöre geçmeye başladı. Bunun önlenmesi lazım” gerekçesi sunuldu. Komisyonda bu düzenleme görüşülerken, muhalefetten yüksek sesle bir itiraz gelmemesi de dikkat çekti. Muhalefet sözcüleri sadece, bütün kamu personel rejiminin yeniden ele alınmasını ve yeni bir ücret politikası oluşturulması gerektiğini gündeme getirdi.

MHP: ÜCRET ADALETSİZLİĞİ OLUR

Komisyonun MHP’li üyesi İsmail Faruk Aksu ise “Önümüzdeki dönemde mutlaka merkez kariyer elemanları, yani kariyer uzmanlıkları, müfettişler, denetim elemanları bunların da çalışılıp benzer bir hâle getirilmesi gerekir çünkü ücret adaletsizliği ortaya çıkabilir. Bu düzenleme beraberinde benzer talepleri de getirecektir kuşkusuz. Önümüzdeki dönemde Maliye Bakanlığımızdan, ilgili kurumlardan böyle bir hazırlık yapmalarını da talep edelim. Çünkü diğer çalışanlarımızın da hakkıdır, onlar da bekliyorlar” dedi.

AK PARTİ’DEN DE İTİRAZ VAR

Öte yandan, önergenin Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilmesinden sonra AK Parti içinden düzenlemeye itirazlar geldi. Grup Yönetim Kurulu toplantısında, bazı üyeler “İstanbul’da veya diğer büyükşehirlerde de binlerce memur çalışıyor. Hepsi aynı şartlarda. Sadece BDDK’ya bir ayrıcalık getirilmesi doğru olmaz. Bu konuda yeni bir değerlendirme yapılması lazım. Düzenlemenin geri çekilmesi lazım” önerisini getirdi. Parti yöneticilerinden de bu görüşlere hak verenler oldu. AK Parti kurmayları, itirazlar sebebiyle maddenin genel kuruldaki görüşmelerde geri çekilebileceğini söyledi.

400 KİŞİ FAYDALANACAK

BDDK’da bir başkan, bir ikinci başkan, 5 yönetim kurulu üyesi, 3 başkan yardımcısı, 19 da daire başkanı bulunuyor. Diğer müşavir, yönetici ve meslek personeli dâhil olmak üzere, ek tazminattan 400 civarında personelin faydalanması öngörülüyor.

MALİYE ÜCRETLER İÇİN ÇALIŞIYOR

AK Parti kaynakları, BDDK için yapılan bu düzenlemenin ‘adaletsizlik’ olacağını, bu nedenle Hazine ve Maliye Bakanlığı ile de temasa geçerek, ücret dengesizlikleri konusunda yeni bir çalışma yapılmasını istediklerini söyledi. Bu doğrultuda, kamuda aynı işi yapmalarına rağmen farklı maaş alınmasının önüne geçmek için Hazine ve Maliye Bakanlığının bir hazırlık yaptığı belirtildi.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 68
  • vatansever 4 ay önce Şikayet Et
    tüm çalışanların geçim derdi ortak bişey verilecekse geneli kapsamalı diğrelerine üvey evlat muamelesi devleti baba olarak görenlerde kırılganlık yaratacağı belli değilmi haklılarda tabiki.devlet babadır ayrımcılık yapmamalıdır
    Cevapla
  • 2023 4 ay önce Şikayet Et
    oyun başladı yine,Enflasyonu düşük gösterdiler.
    Cevapla
  • 2023 4 ay önce Şikayet Et
    bankacı 17 bin iyiymiş.7500 alsan ne yapardın.
    Cevapla
  • Yusuf Görele 4 ay önce Şikayet Et
    Ayıp , Hak, Adalet dene şeyler bizim milletvekillerini çok ilgilendirmiyor sanırım. istanbul sadece bbdk çalışanımı var
    Cevapla
  • deli dumrul 4 ay önce Şikayet Et
    bddk kim ulan nedir 45 bin artı maaş yuh. yıkarız ortalığı bizde 40 yıldır istanbuldayız başlarım özel statü verilmesine
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle