Türk Devletleri Teşkilatı ülkelerine ihracat 10 ayda rekor seviyeye ulaştı!

Türkiye'nin, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ülkelerine ihracatı yılın 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,3 artarak 5,6 milyar dolara yükselirken, en fazla ihracat 1,8 milyar dolarla Azerbaycan'a gerçekleşti.

GİRİŞ 28.11.2023 11:52 GÜNCELLEME 28.11.2023 12:35
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Türk Devletleri Teşkilatı ülkeleri, yeni konjonktürde ortaya koyduğu vizyon, proje ve faaliyetlerle giderek daha önemli bir güç merkezi haline geliyor.

Üye ülkeler, kaynakları, güçleri ve vizyonları ile dünyadaki gıda ve enerji krizleri ile baş etmede, jeostratejik konumlarıyla dünyanın en önemli lojistik kanalları üzerinde bulunma noktasında kilit bir öneme sahip bulunuyor. Ülkeler, ortaklık temelinde güç birliğini, işbirliğini, dayanışmayı ve entegrasyonlarını güçlendirirken, Türkiye de bu ülkelerle ticaretinde ilerleme kaydetmeye devam ediyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgilere göre, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan'dan oluşan TDT ülkelerine ihracat 5,6 milyar dolara ulaştı.

Geçen yılın aynı döneminde 4,8 milyar dolar seviyesinde olan bu rakam, yıllık bazda yüzde 16,3 arttı.

Söz konusu dönemde, TDT ülkeleri kapsamında en fazla ihracat 1,8 milyar dolarla Azerbaycan'a gerçekleşti. Aynı dönemde, Kazakistan'a 1,5 milyar dolarlık, Özbekistan'a 1,4 milyar dolarlık, Kırgızistan'a 884,7 milyon dolarlık dış satım yapıldı.

Böylece Kazakistan'a, Özbekistan'a ve Kırgızistan'a tüm zamanların en yüksek ocak-ekim ihracatı gerçekleşti.

EN FAZLA ARTIŞ KAZAKİSTAN'A

Yılın 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre, TDT bünyesindeki bütün ülkelere gerçekleştirilen ihracat arttı.

Söz konusu dönemde, Kazakistan'a yüzde 45, Kırgızistan'a yüzde 25,2, Özbekistan'a yüzde 7,2, Azerbaycan'a yüzde 2,8 ihracat artışı kaydedildi.

EN FAZLA TALEP KİMYA SEKTÖRÜNE GELDİ

TDT ülkelerine en fazla ihracatı kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü yaptı.

Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü, yılın 10 ayında 981,6 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi. Bu sektörü, 655 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 617,2 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 453,7 milyon dolarla elektrik ve elektronik, 344,5 milyon dolarla iklimlendirme sanayii izledi.

Bu ülkelere, İstanbul'dan 3,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleşti. İstanbul, bu tutarla TDT ülkelerine yapılan ihracatın yüzde 58,9'unu sırtladı.

TİM verilerine göre, TDT üyelerine 2023 Ocak-Ekim döneminde gerçekleştirilen ihracat miktarları (bin dolar) ve artış oranları şöyle:

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 6
  • ByMerdivenaltı 5 ay önce Şikayet Et
    Laf olsun peynir gemisi yürüsün herşeyiniz yalan kendi vatandaşınız yakında sokakta kalacak siz zenginin kazandığını onu bunu yaptığını anlatın
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Senden kaçtane bir Alman ediyor. Hepsinin toplam nüfusu bşr Almanya kadar değil, boş konuşmak ne güzel.
    Cevapla
  • ysd 5 ay önce Şikayet Et
    Hepsi bir almanya edemiyor
    Cevapla
  • isini yap 5 ay önce Şikayet Et
    ecnebi yalakasi is basinda.
    Cevapla
  • misafir 5 ay önce Şikayet Et
    çok düşük rakamlar, böyle olmamalı. reis ekiple bir sefer yapmalı ticari güvence verilmeli yeni bağlantılar yapılmalı
    Cevapla
  • Zeki Amatersten 5 ay önce Şikayet Et
    Kesinlikle katılıyorum. Reis Türk halkına verdiği güvencelerle tam not aldı. Sırada Türki cumhuriyetler var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle