Türkiye devasa bir platform satın aldı: Gaz üretimi 20 milyon metreküpe çıkaracak!

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın, Türkiye'nin önemli doğal gaz rezervlerinden yararlanmayı amaçlayan stratejik bir hamleyle devasa bir yüzer platform satın aldğı iddia edildi. Platformun 4 futbol sahası büyüklüğünde olduğu söyleniyor

Türkiye devasa bir platform satın aldı: Gaz üretimi 20 milyon metreküpe çıkaracak!
Türkiye devasa bir platform satın aldı: Gaz üretimi 20 milyon metreküpe çıkaracak!
GİRİŞ 21.11.2023 16:44 GÜNCELLEME 21.11.2023 17:01

Pazartesi günü yayınlanan bir habere göre, devlet enerji şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Türkiye'nin Karadeniz kıyılarında keşfedilen büyük doğal gaz rezervini işlemesini sağlayacak geniş bir yüzer platform satın aldı.

Enerji ihtiyacı için büyük ölçüde ithalata bağımlı olan Türkiye, Ağustos 2020'den bu yana kademeli olarak keşfedilen Karadeniz'deki 710 milyar metreküplük (bcm) doğal gaz sahasını geliştirmektedir.

Nisan ayında, Zonguldak ilinin kuzeybatısındaki Sakarya gaz sahasından gelen gazı, karadaki işleme tesisine bağlı bir boru hattı aracılığıyla ulusal şebekeye pompalamaya başladı.

Türkiye'nin Yavuz sondaj gemisi, 10 Nisan 2022'de Zonguldak'taki Filyos Limanı'nda görülüyor. (AA)

360 METRE GENİŞLİĞİNDE 4 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE

Sabah gazetesinin haberine göre TPAO, denizin ortasında gaz işleme kapasitesini arttırmak için gemiye benzeyen ve 360 metre (1.180 feet) genişliğinde, yaklaşık dört futbol sahası büyüklüğünde bir platform satın aldı.

Brezilya'dan satın alınan ve şu anda Singapur'da modernizasyon süreci devam eden platformun Haziran 2025'e kadar Türkiye'ye getirilmesi planlanıyor.

Türkiye günlük gaz üretimini yaklaşık 4 milyon metreküpe (mcm) yükseltmiştir. Başlangıçta günde 10 milyon metreküp doğal gaz üretmeyi hedefleyen sahanın üretim hedefinin birinci aşaması yolunda ilerliyor.

GAZ ÜRETİMİ 20 MİLYON METREKÜPE ÇIKARACAK!

Yüzer platformun kullanılması üretimin 20 milyon metreküpe çıkarılmasına yardımcı olacaktır. Önümüzdeki yıllarda diğer kuyuların da faaliyete geçmesiyle üretim günlük 40 milyon metreküpe yükselecektir.

KARADENİZ'DE KEŞFEDİLEN GAZI HEM İŞLEYECEK HEMDE KIYIYA TAŞIYACAK

Platform, Karadeniz'in derinliklerinden gelen ham gazı işleyecek, denizin ortasında işleme operasyonlarını yürütecek ve işlenen gazı boru hattı sistemleri aracılığıyla kıyıya taşıyacaktır.

Tipik bir geminin aksine, platformun kendi motoru olmayacak ve başka gemiler tarafından çekilecektir. Sadece denizdeki ham gazı işlemekle kalmayacak, aynı zamanda gemide çalışan teknik personel için gerekli tüm yaşam alanlarını da sağlayacaktır.

Sabah'ın haberine göre, platformun faaliyete geçmesiyle birlikte Norveç'ten yabancı uzman ekipler getirilecek. Bu ekipler platformun operasyonlarına katkıda bulunacak ve aynı zamanda Türk ekiplere eğitim verecek.

TÜRKİYE BU KADAR BÜYÜK BİR PLATFORMA SAHİP OLAN 6. ÜLKE OLACAK

Yapılan hesaplamalar, kullanılmış bir platformun satın alınması ve revize edilmesinin maliyetinin, sıfırdan yeni bir platform inşa etmekten yaklaşık %60 daha avantajlı olduğunu ve bu sürecin en az beş yıl sürdüğünü gösteriyor.

Sabah'ın haberinde bu durumun ikinci el platform tercihinde önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.

Türkiye, ABD, Rusya, Brezilya, Norveç ve Malezya'dan sonra böyle bir platforma sahip olan altıncı ülke olacak. Gemi halihazırda Türk bayrağı ile süslenmiş durumda.

KAYNAK: DAİLYSABAH | SABAH
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.