Türk SİHA'ları ezdi geçti! Engellemek isteyenler yok oldu

Türkiye'nin yerli imkanlarla ürettiği, dünya sahnesinde kendisini ispatlayan SİHA'larını engellemek isteyen firmalar boyunun ölçüsünü aldı. Büyük umutlarla devletler tarafından desteklenen şirketler, iflasa mahkum oldu.

GİRİŞ 20.11.2023 17:18 GÜNCELLEME 21.11.2023 10:02
Bu Habere 96 Yorum Yapılmış

Son yıllarda büyük bir atılım yapan Türkiye, savunma sanayi alanında emin adımlarla ilerliyor. 2000'li yılların başında yüzde 30 olan savunma sanayindeki yerlilik oranı, son yıllarda yapılan yatırımlarla yüzde 80'lere kadar yükseldi. Türkiye'nin hızlı yükselişini engellemek isteyen dünya firmaları ise iflasla baş başa kaldı.

Türkiye savunma sanayiinde son dönemde üretilen silahlar, savunma-taaruz füzeleri ve özellikle İHA ve SİHA'larla adından söz ettiriyor. Türkiye tarafından üretilen İHA ve SİHA'lar Türkiye'deki terörle mücadelede etkin şekilde kullanılmasının yanı sıra dünyaya da ihraç ediliyor. Türkiye'nin sınır dışında gerçekleştirdiği Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Fırat Kalkanı harekatlarında sahadaki operasyonel kabiliyetini arttıran yerli SİHA'lar, dünyanın radarına girmesinin ardından Azerbaycan-Ermenistan savaşı, Libya, Ukrayna-Rusya savaşında da etkin olarak kullanıldı. 

28 ÜLKEYE SATIŞ YAPILDI

Sahada kendini ispatlayan İHA ve SİHA'ları almak için birçok ülke sıraya girdi. SİHA'ların ençok kullanılan modeli Bayraktar TB2'ler şu ana kadar toplam 28 ülkeye ihraç edildi. Türkiye'den "Kuveyt, Azerbaycan, Katar, Ukrayna, Türkmenistan, Fas, Kırgızistan, Polonya, Pakistan, Etiyopya, Kazakistan, Tunus, Irak, Libya, Nijer, Tacikistan, Cezayir, Somali, Cibuti, Litvanya, Mali, Birleşik Arap Emirlikleri, Bangladeş, Togo, Burkina Faso." gibi ülkeler SİHA satın aldı.

YÜKSELİŞİ ENGELLEME ÇALIŞMALARI YAPILDI

Türk SİHA'ları dünyanın en çok alınmak istenen silah sistemlerinden biri olmasının ve bağımsız satış yapılmasının ardından bazı girişimlerle engellenmeye çalışıldı. Ancak bu girişimlerden Türk SİHA'ları darbe almayarak, alternatif teknolojileri geliştirirken, girişimde bulunan firmalar çöktü. Türk SİHA'larına ambargo uygulayan şirketler kısa sürede iflas ederken, SİHA'larımızı durdurmak için anti dron sistemleri üreten şirketlerin sonu da aynı oldu.

KANADALI ŞİRKETİN İFLASI

Türk SİHA'larına görüntüleme ve hedefleme sistemleri sağlayan Kanadalı savunma şirketi Telemus İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan'a destek verdiği gerekçesiyle Türkiye'ye silah ambargosu uygulama kararı aldı.

Türkiye görüntüleme ve hedefleme sistemlerini yerli olarak üretip yoluna devam ederken, Kanadalı şirket ise 27 Ekim 2021'de iflas ettiğini duyurdu.

Türkiye'ye ambargo uygulayan Kanadalı Telemus Systems iflas ettiTürkiye'ye ambargo uygulayan Kanadalı Telemus Systems iflas etti

YUNAN BAŞ EDEMEDİ

Türkiye'nin SİHA teknolojisine yetişmeye çalışan Yunanistan'da da girişimler başarısızlıkla sonuçlandı. Yunanistan'ın 'TB2 avcısı' olarak tanıttığı Minotaur isimli anti-dron sistemlerini üreten Soukos Robots isimli şirket hükümetin tüm mali desteklerine rağmen sektörde tutunmayı başaramadı.

Yunan şirketin macerası bir yıl bile sürmeden sona erdi. Şirket geçtiğimiz günlerde iflas ettiğini açıkladı.

Yunanistan'ın 'Bayraktar TB2 Avcısı' geliştiren savunma sanayii şirketi battıYunanistan'ın 'Bayraktar TB2 Avcısı' geliştiren savunma sanayii şirketi battı

SİHA İHRACATINDA ABD, İSRAİL VE ÇİN'İ SOLLADIK

Türkiye'nin yüksek teknolojili SİHA'larıyla dünya piyasasındaki yerini alması, SİHA pazarını ele geçiren emperyalist devletleri de tahtından etti. Türkiye'nin SİHA üretimine başlamasından önce dünyaya hükmeden ABD, İsrail ve Çin gibi devletler, Türkiye'den sonra satışlarında ağır darbeler aldı.



2000-2017 arasında ABD 402, İsrail 548, Çin ise 217 adeta SİHA satışı gerçekleştirirken Türkiye'nin SİHA pazarına ortak olmasının ardından son 2 yıllık süreçte şampiyonluğu kaybettiler.

Kaydedilen verilere göre son 2 yıllık süreçte Türkiye 190 SİHA satışı gerçekleştirirken, Çin 173, ABD 143, İsrail ise 142 SİHA ihracatı yapabildi.

KAYNAK: HABER7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 96
  • Ahmet Koçyiğit 5 ay önce Şikayet Et
    Türkiye tek bir ülke Allah milletimizin yardımcısı olsun Bizim bizden başka dostumuz Yok buna Araplar dahil tek biz varız gerisi hikaye
    Cevapla
  • Osman Yeşilhisar 5 ay önce Şikayet Et
    Eğitim eğitim eğitim herşeyin başı eğitimden geçiyor; Ne demiş Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Eğitimdir ki bir milleti; ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder.
    Cevapla
  • Hamza 5 ay önce Şikayet Et
    Bu işi kamalist düşünce yapmadı
    Cevapla
  • Cafer Nihulayunag 5 ay önce Şikayet Et
    Yorumdaki eğitimsiz insanlar gibi aşırı abartmaya yer yok ayrıca unutulmamalıdır ki son 40 yıldaki elle tutulur başarılı olmuş en büyük teknolojik projemiz Silahlı İnsansız Hava Aracı ve İnsansız Hava Aracı projelerimizdir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
    Cevapla
  • Naciye Eroğlu 5 ay önce Şikayet Et
    Türkiye dünyada yenilmez bir güç olacaktır çok az bir zaman kaldı
    Cevapla
  • Mehmet polat 5 ay önce Şikayet Et
    Daha daha çok ama çok geliştirmeli dünyada eşi benzeri olmamalı yenilmez bir güç olmalı çok sayıda üretim olmalı atatürkün dediği gibi istiklal göklerdedir o yüzden hava savunma sistemlerini de hem çoğaltmalı hem daha çok geliştirmeli yoksa katil ABD ve terörist İsrail'den kurtulmanız neredeyse imkansız gibi görünüyor
    Cevapla
  • Cesur0102 5 ay önce Şikayet Et
    İstiklal derken!!! Keşke, Atatürk yazarken , biraz daha dikkat etseydin!(m)ehmet bey
    Cevapla
  • ver mehteri 5 ay önce Şikayet Et
    istikbal köklerde,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle