Araç muayene ücretleri için çağrı: Yüzde 58'lik zam kabul edilemez

TESK Başkanı Bendevi Palandöken "2024’te yeniden değerleme ile araç muayene ücretlerine yüzde 58,46 zam yapılacak olması kabul edilemez" diyerek indirim çağrısı yaptı...

Araç muayene ücretleri için çağrı: Yüzde 58'lik zam kabul edilemez
Araç muayene ücretleri için çağrı: Yüzde 58'lik zam kabul edilemez
GİRİŞ 12.11.2023 09:05 GÜNCELLEME 12.11.2023 15:23
Bu Habere 69 Yorum Yapılmış

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın enflasyon karşısında mağdur olduğunu belirtti.

Yaptığı açıklamada esnafın enflasyona karşı korunması gerektiğini söyleyen Palandöken, şunları kaydetti:

"2024’te yeniden değerleme ile araç muayene ücretlerine yüzde 58,46 zam yapılacak olması kabul edilemez. Özel araçlar en az 2 yılda bir, ticari araçlar için ise her yıl yapılan araç muayene ücretleri sürücülere büyük bir külfet getiriyor.

Bakım ve onarım olmadan, yalnızca arıza tespitinden bu kadar ücret almak adil değil. Zaten araçların yıllık bakımları, sabit giderleri, her ay düzenli olarak sigortaya gelen zamlar, benzin, mazot, LPG gibi yakıtlardaki fiyat artışı ve lastik ücretleri gibi yüksek maliyetler esnafı zorluyor. Bu yılki yüksek enflasyon ve maliyet artışları baz alınarak en azından yeniden değerleme oranının daha da altında bir zam yapılmalı. Yıllık muayene zorunluluğu olan ticari araçlara özel bir indirim sağlanmalı.

"VATANDAŞLAR VE ESNAF ARAÇ MUAYENE ÜCRETLERİNİ KARŞILAMAKTA ZORLANIYOR"

Yüksek enflasyon ve artan maliyetlerle birlikte vatandaşlar ve esnaf araç muayene ücretlerini karşılamakta zorlanıyor. Bu yıl ekim sonu itibariyle trafiğe kayıtlı araç sayısı 28 milyonu geçti.

Bu araçların yaklaşık 10 milyonunu ise ticari araçlar oluşturuyor. Ulaşım sektöründe faaliyet gösteren taksi, kamyon, otobüs vb. gibi ticari araçlar ilk bir yıldan sonra her yıl araçlarını muayene ettirmekle yükümlü. 2023 yılında otobüs, kamyon, çekici ve tankerlerde muayene ücreti bin 554 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorklar için bin 149,60 TL, traktör, motosiklet ve motorlu bisikletlerde ise 585,60 TL. Araç muayene ücretinin kredi kartı ya da banka kartı ile ödenmesi halinde bir de hizmet bedeli tutarı ekleniyor. Öte yandan muayene süresini geçiren araçlardan ise her ay yüzde 5 oranında faiz alınıyor."

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 69
  • Adanalı 5 ay önce Şikayet Et
    Araçların arızasını da yapsalar olur iki kelimeye 100 TL bile çok
    Cevapla
  • M.ali 5 ay önce Şikayet Et
    Yazıklar olsun bu nasıl bir zulümdür
    Cevapla
  • A . yüzbaşı 5 ay önce Şikayet Et
    Kim vatandaşın hakkını yiyorsa kursağında kalsın TÜVTÜRK havadan yirmi dakikada yaptığı işlem için haksız kazanç elde ediyor hükümet herşey gibi bunada zam yapacaksa Allah sizi bildiği gibi yapsın vatandaşın cebinden elinizi çekin.
    Cevapla
  • Ömer Bey 5 ay önce Şikayet Et
    bir de içerde adami olan direk geçirtiyor nasil olacak ?
    Cevapla
  • çavuşbaşı 5 ay önce Şikayet Et
    Devletin gücü yetiyorsa %25 ke sınırlandırsın bakalım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle