Havalimanları yerli ve milli yazılımla korunuyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, havalimanlarını akıllı siber istihbarat ile daha güvenli hale getirildiğini, coğrafi bilgi sistemleriyle de tüm havalimanlarının dijital platforma taşındığını açıkladı.

GİRİŞ 10.11.2023 16:31 GÜNCELLEME 10.11.2023 16:37
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kamu Bilişim Ödülü'ne layık görülen Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin geliştirdiği, ‘Akıllı Siber İstihbarat ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Projesi’yle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu "Akıllı Siber İstihbarat ve Coğrafi Bilgi Sistemi Projesi, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri kapsamında 54 havalimanı kampüsü, kampüs içerisinde yer alan elektronik cihaz istasyonları, hizmet binaları, ticari alanlar, müştemilat yapıları, Türkiye Hava Trafik Kontrol Merkezi Başmüdürlüğü kampüs ve binaları ile havalimanı sınırları dışında yer alan 108 elektronik cihaz istasyonunda kullanılmaya başlandı" dedi.

YENİ PROJE DUYURULDU

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kamu Bilişim Ödülü'ne layık görülen Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) geliştirdiği 'Akıllı Siber İstihbarat ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Projesi'yle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

"KORUNAKLI VE GÜVENLİ HALE GETİRİLDİ"

Yüzde 100 yerli ve Türk mühendislerince geliştirilen projeye ilişkin olarak Uraloğlu, "Akıllı Siber İstihbarat Yazılımıyla, siber istihbarat düzeyindeki tehditlerin hızla analiz edilmesine ve daha hızlı önlem alınıp korunmasına olanak sağlıyor. DHMİ'ye ait 54 hava meydanımızdaki tüm sistemlerimiz, böylece defansif savunmadan Ofansif analiz yöntemleriyle ile saldırıları daha önceden keşfedilmesi sonucunda daha korunaklı ve güvenli hale getirilmiştir.

YERLİ VE MİLLİ DAMGASI!

Ayrıca DHMİ yönetimini ve mühendislerimizi de yerli ve milli geliştirdikleri çalışmalardan dolayı ayrıca kutluyorum" diye konuştu.

Bakan Uraloğlu, Coğrafi Tabanlı Dijital Bilgi Platformunun özelliklerine ilişkin ise şu bilgileri paylaştı:

"DHMİ sorumluluğundaki havalimanlarına ait iç ve dış ortam envanter verilerinin toplanması, görüntülerinin çekilmesi, sayısallaştırılması, koordinatlı olarak haritalandırılması, 3B modellenmesi, saklanması ve bunların web, mobil ve masaüstü ortamlarda sunulması, DHMİ bünyesindeki diğer ilgili sistemler ve kurum, kuruluşlar tarafından paylaşılan verilerin entegrasyonlarının sağlanması amaçlandı.

"108 ELEKTRONİK CİHAZ İSTASYONU PROJE KAPSAMINA ALINDI"

DHMİ bünyesinde bulunan 54 havalimanı kampüsü, kampüs içerisinde yer alan elektronik cihaz istasyonları, hizmet binaları, ticari alanlar, müştemilat yapıları, Türkiye Hava Trafik Kontrol Merkezi Başmüdürlüğü kampüs ve binaları ile havalimanı sınırları dışında yer alan 108 elektronik cihaz istasyonu proje kapsamına alındı."

KAYNAK: AA
Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 4
  • Kamil 5 ay önce Şikayet Et
    Havalimanlarında , 6G internet LiFi teknolojisi aydınlatma lambaları takılabilir . USB - C girişli LiFi modemleri satılabilir . Laptop , Tablet ve Cep telefonu kullanan yolcular bu modemleri satın alıp , cihazlarına takarak ultraband veri aktarımlı internete bağlanabilirler .
    Cevapla
  • Maraşlı 5 ay önce Şikayet Et
    Nerdeyse seferleri kaldıracağınız Kahramanmaraş havalimanı için değermi böyle bir hizmet
    Cevapla
  • ERDOĞAN 5 ay önce Şikayet Et
    sayın bakan bey nürnbergden neden ankaraya direk uçuş yok en azından hafdada bir uçuş olsa çok güzel olur
    Cevapla
  • deli 5 ay önce Şikayet Et
    sayın bakan sosyal medya dahil tüm bilgisayarlı iletisimlerde milli olması lazım hatta Müslümanlarin kullandığı sosyal medya kurulmalı dünya genelinde kullanılacak yaygın bir sistem kuracak bir sürü mühendisimiz var diye düşünüyorum
    Cevapla