HÜRJET için dev adım! Tam 200 adet hedefleniyor!

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından tasarlanan ve halen uçuş testlerinde olan jet motorlu HÜRJET eğitim uçağı için motor konusunda önemli adımlar atılıyor.

GİRİŞ 08.11.2023 03:12 GÜNCELLEME 08.11.2023 09:49
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından tasarlanan ve halen uçuş testlerinde olan jet motorlu HÜRJET eğitim uçağı için motor konusunda önemli adımlar atılıyor. Uçakta kullanılan General Electric imalatı F404 için 100 adeti kesin, 100 adeti de opsiyon toplam 200 adet motor için pazarlık yapılıyor.

Denizli’de Pamukkale Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Havacılıkta Milli Motor Serüveni” sunumunda konuşan TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit, şirketin projeleri ve yürütülen çalışmalar hakkında öğrencilere bilgi verdi. 

Prof. Dr. Akşit, HÜRJET eğitim uçağı testlerinin başarılı bir şekilde sürdüğünü vurgulayarak, “Halen kullanılan F404 motorları için General Electric ile görüşmelerimiz devam ediyor. Toplam 200 motorın, 100 tanesi kesin, 100 tanesi opsiyon olarak görüşülüyor. Amacımız bu motorların TEI tesislerinde üretilmesi” dedi.

F404-GE 102 MOTORU KULLANILIYOR'

Şu an HÜRJET’in envanterinde bir General Electric F404-GE-102 motoru bulunmakta. Bu anlaşma, geçtiğimiz Haziran ayında Paris’te düzenlenen dünyanın en büyük havacılık fuarı olan Paris Air Show’da imzalanmıştı.

Toplam uzunluğu 391 cm olan motorun kuru ağırlığı yaklaşık 1035 kg. Kompresör sistemi 3 fan ve 7 yüksek basınç bölümünden oluşan motor, 11 bin libre itiş gücüne sahip. After burner yani art yakıcı ile itiş gücü 17 bin libreye kadar ulaşabiliyor.

HÜRJET T-38'LERİN YERİNİ ALACAK

HÜRJET, ilk aşamada Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan T-38 Talon eğitim uçaklarının yerini alacak. T-38 Talon uçakları, 1978 yılında envantere girdi. 

Uçak 2000’li yıllarda, TUSAŞ, ASELSAN ve ASFAT işbirliğiyle modernize edildi. Pilotların tüm verileri ekrandan takip edebileceği özel kokpit sistemleriyle donatılan T-38’ler, ileri jet eğitiminin yanı sıra dijital mühimmat atış yetenekleri sayesinde harbe hazırlık görevlerinde de kullanılıyor.

HÜRJET ile birlikte T-38’ler emekliye ayrılacak ve yüksek performansıyla Türk Hava Kuvvetleri’nin ihtiyacının yanı sıra dost ve müttefik ülkelere ihraç edilmesi hedefleniyor.

HÜRJET’in test süreçleri devam ediyor. Uçak, 30 Ocak 2023 tarihinde ilk motor çalıştırma testini başarıyla geçirdi ve 25 Nisan 2023 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. İlerleyen yıllarda Türk Yıldızları gösteri timinin de HÜRJET’i kullanması planlanmakta.

Bu açıdan geçtiğimiz aylarda HÜRJET ile Türk Yıldızları Ankara’da TUSAŞ tesislerinin de bulunduğu Mürted Hava Meydan Komutanlığı’nda özel bir uçuş yapmıştı.

Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 36
  • Cesur ADAM 5 ay önce Şikayet Et
    hay mmaşallah yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik, ilk füze motorları ile başladık şimdilik küçükten buyuyeğe doru gidiyoruz, dünyanın süper güçü çin bile uçaklar icin jet motoru tam anlamıyla üretemediği icin Rusyadan motor alıyor, ALLAH CC izniyle doru yerlere oy verdikçe hepsi sira ile olacak
    Cevapla
  • Reşit 5 ay önce Şikayet Et
    ABD bize F 16 vermedi ne kadar güveniyorsunuz General Electric F404-GE-102 motoru vermeleine
    Cevapla
  • reis 5 ay önce Şikayet Et
    Hani hür jete motor yaptık diyen kotil bey,yarar efendi mühendislerimiz yapmış gördüm derken,nasıl rahattınız öyle,nasıl kasılıyordunuz.
    Cevapla
  • Kasıntıya 5 ay önce Şikayet Et
    Kafanı hayatını devam ettirebilecek işlere yor, zira bu işleri kağan basmadığı için kullanma sertifikası alamazsın.
    Cevapla
  • komedi 5 ay önce Şikayet Et
    Madem kolaydı sen yapaydın.!
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Yorum yapan 5 -10 senede öyle motor yapmak kolay değil gidin 80 sene bizleri neden geri bırkatınız onun hesabını sorun
    Cevapla
  • H.R 5 ay önce Şikayet Et
    Arkadaşlar motor yapmak bu kadar kolay olsa idi Ankara O.D. İ.M. de yapardı. Bu kadar ümitsiz olmayín 1940 la 1969 arasínda kim iktidarda ise ve bu seneler de nengel oldu ise onlara sormak, lazím.. ??????
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle