İhracatta tüm zamanların rekoru kırıldı

Ticaret Bakanı Bolat: "Ekimde ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artarak 22,9 milyar dolar oldu. Böylece tarihin en yüksek ekim ayı değerine ulaştık."

GİRİŞ 06.11.2023 10:55 GÜNCELLEME 06.11.2023 11:47
Bu Habere 100 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ekim ayına ait dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Bakan Bolat, açıklamasında şunları kaydetti;

Genel anlamda yaşanan tüm zorluk ve sorunlara rağmen ihracatımız, Temmuz ayından sonra aylık bazda yükselişine ağustos ve eylül aylarının ardından Ekim ayında da devam etmiştir.

Ekim ayında ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 oranında artarak 22,9 milyar dolar gerçekleşmiştir. Böylece en yüksek ekim ayı ihracat değerine ulaşılmıştır.

2023 yılı ocak-ekim döneminde ihracatımız 210,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiş, ve geçen yılki dönemsel ihracat değerinin üzerine çıkmıştır. (yüzde 0,3 artış).

Ekim ayı itibarıyla son 12 aylık ihracat ise yüzde 0,7 oranında artışla 254,8 milyar dolar olarak gerçekleşerek 2022 yılsonundaki tarihi rekor düzey bir kez daha aşılmıştır.

İthalatımız ise, ekim ayında yüzde 1,3 oranında artarak 29,6 milyar dolar gerçekleşmiştir.

Böylece, ekim ayında dış ticaret açığımız bir önceki yıla göre yüzde 14,9 oranıyla gerilemeyi sürdürmüş ve 6,7 milyar dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise 4,4 puan artarak yüzde 77,3 olarak gerçekleşmiştir.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 100
  • Mehmed 6 ay önce Şikayet Et
    Üretimin çoğu ithalata dayalı. Çinden ithal edip, montaj yaparak ihracatla bir yere kadar. Güya makina üretiyoruz, motoru, beyni, devreleri vs her şeyi Çin’den ithal. Biz bu ürünleri a’dan z’ye neden üretemiyoruz. Sanayici üç kuruşa işçi çalıştırıp yaptığı kara bakıyor, Ar-ge yapayım diyen yok. İhracat desteğini, ithal oranına göre yapmak lazım. Hepsi Çinden alıp montajcı ihracatçı.
    Cevapla
  • Davut 6 ay önce Şikayet Et
    Bu şekil daha uygun çünkü
    Cevapla
  • Kayseri SANAYİCİ 6 ay önce Şikayet Et
    SANAYİCİ ARSA BULAMIYOR , sanayi arsası kavramını kaldırın , köylere ilçelere insanlara ve doğaya zarar vermeyecek tesisler kurulabilsin ,PARAMI FAİZE YATIRDIM ,SANAYİ ARSASI YOK ÇUVALLA DOLAR İSTİYOR işte bir memleket böyle çöker , faize imalattan kolay ama mecburuz
    Cevapla
  • YusuFB 6 ay önce Şikayet Et
    Rekorların ülkesi Türkiye
    Cevapla
  • Adolf 6 ay önce Şikayet Et
    Millet belcika cikolatasi, alman arabasi ve fransiz sarabindan vazgecemiyor
    Cevapla
  • Adolf 6 ay önce Şikayet Et
    80 senedir yatarak gecirdin. Simdi herseyim olsun istiyorsun. Maval okuma
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle