Akaryakıt Özel Ekibi 15,6 milyar liralık kamu zararı tespit etti

Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele eden Akaryakıt Özel Ekibi, kurulduğu günden bu yana 1800 firmaya yönelik çalışma yürütürken 15,6 milyar liralık kamu zararı tespit etti.

Akaryakıt Özel Ekibi 15,6 milyar liralık kamu zararı tespit etti
Akaryakıt Özel Ekibi 15,6 milyar liralık kamu zararı tespit etti
GİRİŞ 30.10.2023 11:35 GÜNCELLEME 30.10.2023 11:39
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Bakanlık, Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Eylem Planı doğrultusunda, kamunun bu alandaki çalışmalarını koordine ediyor.

İlgili kamu kurumlarının katılımıyla oluşturulan Akaryakıt Özel Ekibi de sahada mücadele gerçekleştiriyor.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, kurulduğu 21 Eylül 2014'ten bu yana ekip tarafından 1800 firmaya yönelik çalışma yürütüldü ve 15,6 milyar liralık kamu zararı ortaya çıkarıldı.

Bu yılın 9 ayında ise 47 firmaya yönelik çalışma yapılırken bu kuruluşlarca düzenlenen 3,2 milyar liralık sahte fatura nedeniyle kamunun 1,4 milyar lira zarara uğratıldığı hesaplandı.

YASA DIŞI DÜZENEKLERLE KAÇIRMIŞLAR

Ekip tarafından gerçekleştirilen denetimlerde, 43 akaryakıt bayisinin yazar kasa ve otomasyon sistemlerine müdahale ederek yasa dışı gizli düzeneklerle kayıt dışı akaryakıt sattıkları belirlendi. Söz konusu bayiler, gerekli işlemlerin yapılması amacıyla Vergi Denetim Kurulu Başkanlığına bildirildi. Bu bildirim neticesinde, düzenlenen vergi inceleme raporlarına istinaden yargı kararları sonuçlanana kadar bu bayilerin faaliyetlerinin geçici durdurulması sağlandı.

Kurulduğu 2014 yılından bugüne kadar Akaryakıt Özel Ekibi tarafından 1800 firmaya yönelik yürütülen çalışmalarda, bu kuruluşlarca 45 milyar liralık sahte fatura düzenlendiği tespit edildi.

Öte yandan, bu yılın 9 aylık döneminde Gümrük Muhafaza birimlerince 47 olayda, 13 milyon lira değerinde ve 769 ton kaçak akaryakıt belirlendi.

Türkiye’de ilk defa tüm kolluk birimlerinin tek çatı altında toplandığı Akaryakıt Özel Ekibi, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığından yapılan görevlendirmelerle faaliyetlerini yürütüyor. Ekipte, akaryakıt ve buna bağlı vergi kaçakçılığının önlenmesine yönelik ihtisaslaşmış personel işbirliği içinde görev yapıyor.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • vatandaş 5 ay önce Şikayet Et
    Bu tür hırsızlar şimdi peşin para ya döndü kart çekmiyorlar bu hırsızların mal varlıklarına nerden buldun soruşturması ile ticaretten men birde en az beş yıl indirimsiz ceza verilsinki bir daha işletme açamasın işcilik yapsın
    Cevapla
  • vatandaş 5 ay önce Şikayet Et
    Ülke genelinde satılan tüm istasyonları tam litremi yoksa dokuzyüz gram mı özellikle normal fiattan aşağı satanları kontrol edilsin bıktık bu aç gözlü tüçcarlardan böyle hırsızlara ceza değil direk işletmesini kapatın yoksa huylu huyundan vazgeçmiyor yine çalıyor
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    tekstil de vergi kaçaği akaryakıt tan daha çok Ambar lari kargo lari takip edin ne kaçaklar yakalayacaksınız
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    epdk kanunu kapsamında kanuni düzenleme 2015 öncesi haline dönmeli, sonra kaçak tespitinde yazılan cezalar vergi kanunu ve denetmenlerince ivedi sonuçlandırılmalı.
    Cevapla
  • ceza 5 ay önce Şikayet Et
    kapatın kapatın kapatın. yapan bir daha yapar.
    Cevapla
  • isini yap 5 ay önce Şikayet Et
    bu isler ceza ile olmaz. tum malina el koyacaksin ve firma sahibinide 10 yil hapse atacaksin. ulke de vatandas devletten korkmuyor yapanin yanina kar kaliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle