Türkiye başardı! Mühendislik harikası mega proje birincilik ödülünü kazandı

1915 Çanakkale Köprüsü, mühendislik dünyasının lider yayını Engineering News-Record (ENR) dergisi tarafından dünyanın en iyi mühendislik projelerinin seçildiği ''Global Best Projects'' yarışmasında birincilik ödülünü kazandı.

GİRİŞ 25.10.2023 19:34 GÜNCELLEME 25.10.2023 19:34
Bu Habere 53 Yorum Yapılmış

Dünyanın en iyi mühendislik projeleri arasında yer alan ve Türkiye'nin en büyük köprülerinden biri olan 1915 Çanakkale Köprüsü, küresel düzeyde bir ödül daha kazandı. Türkiye'nin mega projeleri arasında yer alan 1915 Çanakkale Köprüsü ''Global Best Projects'' yarışmasında birincilik ödülüne layık görüldü.

Toplamda 22 ödüle layık görülen ve Türkiye'nin mega projeleri arasında yer alan 1915 Çanakkale Köprüsü, dünyanın en iyi mühendislik projelerinin seçildiği "Global Best Projects" yarışmasında birincilik ödülünü de kazandı.

MÜHENDİSLİK HARİKASI MEGA PROJE BİRİNCİLİK ÖDÜLÜNÜ KAZANDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilen, inşaat çalışmalarından sonra işletmesi Türkiye'den Limak ve Yapı Merkezi, Güney Kore'den DL E&C ve SK Ecoplant şirketlerinin kurduğu ortak girişim tarafından yürütülen 1915 Çanakkale Köprüsü Projesi, Engineering News-Record (ENR) dergisi tarafından, köprü ve tünel kategorisinde 2023 yılı Dünyanın En İyi Projeleri Ödülleri'nde birinciliğe layık görüldü.

Bu sene on birincisi düzenlenen yarışmaya Antarktika hariç her kıtadan mühendislik projesi başvurdu. Yarışmada projeler, takım çalışması, zorlukların üzerinden gelebilme, iş güvenliği, inovasyon ve topluma katkı, inşaat kalitesi ve ustalık, fonksiyon ve tasarımda estetik, kalite gibi pek çok kriterde detaylı olarak değerlendirildi.

Havalimanı, eğitim, sağlık, kamu, askeri, üretim, kültür, yol, otoyol, baraj, spor ve eğlence alanlarındaki yapı ve projeleri değerlendiren jüri, farklı kategorilerde dünyanın 23 farklı ülkesinden toplam 31 projeyi, geliştirdikleri inovasyon ve gösterdikleri azimle dünyaya örnek göstererek birincilik ödülüne layık gördü. Köprü ve tünel kategorisinin kazananı ise 1915 Çanakkale Köprüsü oldu.

1915 Çanakkale Köprüsü, 2021 yılında inşaatı esnasında ENR dergisinde 10 sayfalık özel bir bölüm ile yer almış, köprünün 318 metre yükseklikten çekilen fotoğraf karesi derginin kapağına taşınmıştı.

1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu, 2023 yılı Mayıs ayında çevresel ve sosyal alanda yürüttüğü çalışmaların yanı sıra döngüsel ekonomiye katkıları nedeni ile Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu tarafından düzenlenen Kamu Özel Sektör İşbirliği ve Altyapı Ödülleri kapsamında birincilik ödülüne layık görülmüştü.

1915 Çanakkale Köprüsü şu ana dek, uluslararası saygın platformlarda 12 finans, 2 çevresel ve sosyal, 4 istihdam ve 4 de mühendislik alanında toplam 22 ödül kazandı.

Global Best Projects ödülleri aralık ayında online platformda yapılacak ödül töreni ile sahiplerine takdim edilecek.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 53
  • Gerçekler 6 ay önce Şikayet Et
    Bir tarafta millete hizmet edecek ödüllü projeler yapan hükümet, diğer tarafta milletin vergilerini şarkıcıya, heykele, reklamlara gömen malum zihniyet, seçim sizin..
    Cevapla
  • TC.Kılınç 6 ay önce Şikayet Et
    CHP bu haberlere kulak kabartsın ve öğrensin...istemezuk....
    Cevapla
  • Anadolu Evladı 6 ay önce Şikayet Et
    Dünyanın en bahalı geçilen köprüleri arasında da birinci sırada. Herkez burdan geçsin diye feribot seferlerini kanunen yasaklayan bir hükümetin övğünecek bașka neyi kaldı. Sevmedikleri dıș mihrakların ödülü ile bakla ısladıyorlar. Yapanlara teșekkür Ama çok pahalı.
    Cevapla
  • Yenilikçi 6 ay önce Şikayet Et
    Zamanında köprü yapılsın derlerdi feribotla gitmek çok zor diyorlardı şimdi köprü pahalı deniyor
    Cevapla
  • misafir 6 ay önce Şikayet Et
    birde anadolu evladı ismiyle yazıyor siz memnuniyetsizsiniz ne yapılırsa yapılsın asla memnun olmaz kınarsınız işinize gelmedimi ne gerek vardı dersiniz ah ah
    Cevapla
  • amca 6 ay önce Şikayet Et
    Malkara dan otobana giriyorsun köprüyü geçip lapseki den çıkıyosun toplam 100km yol 272,50 tl yani 10 dolar bile değil nesi pahalı sence.
    Cevapla
  • İSTANBUL'LU 6 ay önce Şikayet Et
    İstemezük
    Cevapla
  • Cemal Serbest 6 ay önce Şikayet Et
    Çanakkale Köprümüzü Otoyol İle İSTANBUL BURSA İZMİR Otoyoluna Bağlanmasıyla Bu Mükemmel Proje Tamamlanır MÜKEMMEL Olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle