Türkiye'ye 50 milyar dolarlık büyük fırsat: Bizim inşa etmemiz daha kolay oluyor

Yakın zamanda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Türkiye arasında imzalanan Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması (CEPA) anlaşması 50 milyar dolarlık bir ihracat hacmi fırsatı sunuyor.

GİRİŞ 21.10.2023 13:50 GÜNCELLEME 21.10.2023 14:41
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Ekonomi alanında atılan başarılı adımlar Türkiye için büyük fırsatları da beraberinde getiriyor. Yakın bir zamanda BAE ile Türkiye arasında yapılan Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması (CEPA) anlaşması iki ülke arasındaki ticaret hacmini üst seviyeler çıkarmaya başladı. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Dubai ve Kuzey Emirlikleri Türk İş Konseyi Başkanı Kanat Kutluk, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Türkiye arasındaki ticaret hacmine gelecek 5 yıl içerisinde, bugüne kadar ulaşılan 18 milyar dolara, 50 milyar dolar daha eklenebileceğini belirterek "Cumhurbaşkanları seviyesinde 'güven temeli' oluşturuldu. Bunun üzerine bizim bir şey inşa etmemiz daha kolay oluyor." dedi.

TÜRKİYE'YE 50 MİLYAR DOLARLIK BÜYÜK FIRSAT

Kutluk, yaptığı açıklamada, BAE ile Türkiye arasında son dönemde oluşan "bahar havası"nın güzel bir atmosfere dönüştüğünü söyledi.

İki ülke ekonomisinin rakip değil, birbirini tamamlayan ekonomiler olduğunu belirten Kutluk, "17 yıldır bu ülkede yaşıyorum. Burada gördüğümüz en önemli şey, Birleşik Arap Emirlikleri'nin küçük ama efektif yüksek teknolojiye yatırım yapması. Burası Afrika'ya, Asya'ya Ortadoğu'ya açılan firmalar için bir cennet. Bu cennet önce vergi cenneti olarak sunulmuştu. Daha sonra bir yaşam cenneti olarak sunuldu. Burada Türk topluluğu yaklaşık 50 bin kişiye yaklaştı. Bunun büyük bir çoğunluğu, neredeyse 45 bini, Dubai'de yaşıyor. Bu insanlar burada sadece ekonomik olarak değil, aynı zamanda sosyal kültürel ve hayat tarzı olarak da çok memnun. Birleşik Arap Emirlikleri'nin en önemli başarılarından bir tanesi de bu." değerlendirmesinde bulundu.

"İKİ ÜLKE KARŞILIKLI VERGİ ORANLARINI DÜŞÜREREK TİCARETİ ARTIRMAYA ÇALIŞIYOR"

Kutluk, BAE'ye gelen yatırımcılara sadece ekonomik bir kalkınma modeli sunulmadığını, güzel bir yaşam modeli, çocuklar için iyi okullar, iyi bir yaşam alanları, gelişme imkanı ve iyi bir hukuk sisteminin de sunulduğunu belirtti.

BAE'nin Türkiye'den öğreneceği çok şeyin olduğunu aktaran Kutluk, şöyle devam etti:

"Türkiye ile BAE arasında yakın zamanda imzalanan Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması (CEPA) anlaşması var. Geçtiğimiz hafta biz de bu anlaşmanın lansmanıyla ilgili çalışmalar yaptık. 1 Eylül'den itibaren yürürlüğe girdi. Bununla ilgili pek çok üründe vergi oranları düşürüldü. İki ülke karşılıklı vergi oranlarını düşürerek ticareti artırmaya çalışıyor."

Kutluk, bu yıl 18 milyar dolara kadar ticaret hacminin artmasını beklediklerini dile getirerek "Şu anda 15-16 milyar dolarlarda ama son 2 ayda da artacağını öngörüyoruz. En büyük ticaret hacmini yaratan malzeme altın ama diğer alanlarda da genişlemeyi ümit ediyoruz. Örneğin, Türkiye'den buraya bu yıl içerisinde şu ana kadar 220 milyon avroluk yumurta geldi. Bu ciddi bir rakam. İhracatımızı çeşitlendirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

"KATMA DEĞER YARATAN ALANLARDA TİCARETE VE YATIRIMA ODAKLANILMASI GEREKİYOR"

İki ülke arasındaki ticareti hızlandırmak gerektiğine işaret eden Kutluk, "Karşılıklı sınırlamaları kaldırmamız iyi oldu. Daha çok yatırımcıyı Türkiye'den buraya getirmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Kanat Kutluk, BAE ile Türkiye arasındaki ticaret hacmine gelecek 5 yıl içerisinde bugüne kadar ulaşılan 18 milyar dolara bir 50 milyar dolar daha eklenebileceğinin mümkün olduğunu belirterek "Bunun için iş adamları düzeyinde çok fazla bir araya gelmeye çalışıyoruz. Cumhurbaşkanları seviyesinde 'güven temeli' oluşturuldu. Bunun üzerine bizim bir şey inşa etmemiz daha kolay oluyor." değerlendirmesini yaptı.

Katma değer yaratan alanlarda ticarete ve yatırıma odaklanılması gerektiğine dikkati çeken Kutluk, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye bir üst lige çıkma ve orada kalma hedefinde olduğu için daha katma değerli teknoloji üzerine odaklanmalı. Startuplar için burası bulunmaz bir fırsat ülke. Çünkü hem tüketici kitle hem finansman hem de fikri değerleyecek bir ortam var bu ülkede."

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 10
  • Alparslan 6 ay önce Şikayet Et
    Çeteye çekirdek parası
    Cevapla
  • Ersan sınter 6 ay önce Şikayet Et
    Çalışmadan olmaz herkes kendi yaptıgı işde 1 numara olmaya calısmalı bu olurda muslumanlar ezılmez
    Cevapla
  • Yaşar fidan 6 ay önce Şikayet Et
    Bu millet ne zamankatil aamerikanın parasını almaktan vaz geçer hem türkiye güçlenir hemde paramız değerlenir yazık mıllet umudunu kafirlerin katillerin parasına bağlamış yazıklar olsun kuruşumu kurban ederim lanetlerin parasına
    Cevapla
  • Yaşar 6 ay önce Şikayet Et
    İnsanlar can derdinde siz para. Sözde müslümanlar.
    Cevapla
  • düşünen deli 6 ay önce Şikayet Et
    sürekli orta yere algı pompalanıyor. önce Türk lirası neden dünyanın en değersiz parası durumunda. neden ülkede alım gücü düşük, neden faiz ve döviz çok yüksek?. gıda, ev ,arsa, araba fiyatları, kira fiyatları, akaryakıt fiyatları. şu hayatın gerçeklerini görün artık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle